Fruktansvärda timmar!!

Fruktansvärd natt!! Vaknade kl 04 i natt av att Varga låg en bit från valplådan och flämtade och ena bakbenet skakade. När hon reste sig upp vinglade hon när hon gick eftersom benet släpade liksom. Jag fattade direkt att nu är det eklampsi på gång. Trots att vi gjort allt som står i vår makt för att detta inte skulle hända! Fort väckte jag Jakop som fick ringa vetrinären. Närmaste veterinär är i Karlstad, ca 35 minuter bort. Under tiden började Varga krampa som sjutton i famnen på mig. "Kom in med en gång!" sa dom. Joatin, vår son, slängde på sig kläderna och åkte in med Jakop och Varga. När de åkt började jag storböla!! Jag var så rädd att Varga inte ens skulle överleva resan till Karlstad. Det var fruktansvärt!!!

Chanelle kom upp och hjälpte mig med valparna. Det vart en hel del gnäll när de började bli hungriga! Och inte ville de ta flaskan. Men vid 10:30 tog hungern överhanden och den ena valpen efter den andra gav med sig och tog flaskan ändå. Tur att vi hade mjölkersättning hemma egentligen.
 

Kl 11:30 kom Jakop och Joatin hem. Utan Varga. Men hon är okej och ska få komma hem senare idag. Eklampsi beror på kalkbrist som uppstår när tiken producerar mjölk och tömmer sina kalcium reserver. Vargas kalcium värden låg inom gränserna för det tillåtna, men ändå lågt. Och tydligen räckte det för att hon skulle få eklampsi. Det hade tagit ett tag innan de lyckats häva krampen. Men nu är hon okej. Hon är kvar för att de vill få upp hennes värden mer innan hon åkte hem. Stackars vår lilla Varga!

Vad innebär nu detta?
Varga kommer att bli helt återställd, och det finns tydligen inget hinder att ta en ny kull på henne efter 14 månaders vila. Det är inte alls nödvändigt att hon får en så här stor kull nästa gång heller, enligt veterinären. MEN, hon får inte dia valparna mer under denna kull. 
 

Lilla söta Cheesecake igår kväll. Lilla söta Cheesecake igår kväll.

Vad gäller valparna försäkrade veterinären oss att de inte kommer att få några men av detta. De har fått dia i 10 dagar och fått i sig den viktiga råmjölken. Dessutom finns ju Varga kvar, så den viktiga fostran av sin mor kommer de få i alla fall. Flaskmatningen kommer vi få hålla på med varannan timme nu i början, och om ett par veckor börjar det bli dags att börja introducera annan mat, så det ska allt gå vägen detta. Bara mer jobb än man normalt sätt skulle behöva lagt ner på en kull.

Det viktigaste för oss just nu är att vi inte förlorade en kär familjemedlem i natt. Och nu får vi lägga ner all vår energi på att se till att hennes valpar får bästa möjliga start i livet trots det som hänt. 

Fortsättning följer...

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln