Valparnas träning

Hur ser valparnas träning ut här hemma? Ja, som ni vet har du varit ute en hel del. De har gått på gräs, trätrall, grus och marksten. De har även kissat och bajsat ute i gräset. Men den stora biten med rumsrenhetsträning börjar hos er sedan. Vårt mål är att de ska känna att det går bra att bajsa ute och att de är duktiga då. That's it! Inne lyfter vi dem till tidningen om de sätter sig på golvet. Men vi fyar inte, utan lyfter dem bara till tidningen och säger att "här ska man kissa/bajsa." Hur ni ska rumsrenhetsträna tänkte jag skriva ett inlägg om lite längre fram. Bloggen försvinner inte bara för att ni hämtat er valp. ;-)

Era valpar har ätit färsk mat, burkmat och torrfoder, och det kommer de göra tills ni hämtar dem så att de är vana vid alltihop eftersom vi inte vet vad ni tänkt mata med. Men vi slår självklart ett slag för en övergång till BARF allteftersom valparna blir äldre. Kan kanske bli ett inlägg om det också senare.

Den senaste veckan har de verkligen fått träffa alla möjliga människor förutom vår familj och valpköpare. De har blivit klappade av både stora och små, både killar och tjejer, både lugna och högljudda. De är också vana nu vid musik (på tonårings-ljudnivå haha) och ljuden från filmer osv. Här tassas inte runt valparna. Och slammer från köket är de också vana vid. De hoppar inte till i första taget för ett plötsligt ljud. Och fortsätter sova djupt utan problem även om telefoner ringer osv.

De har också nu fått leka massor med alla våra vuxna hundar. Favorit lek-kompisen är ju Nim, helt klart. Ibland har hon alla 9 klättrandes på sig på en gång, och hon verkligen njuter av det. Varga fostrar nog lite mer än hon leker, men alla stora hundarna tycker att det är roligt att busa med valparna.

De har också fått burträna och åka bil, som ni vet. Och provat att ha på sig kläder och koppeltränat. Koppelträning på den här nivån är inte mer avvancerad än att de går några meter på vår parkering med halsband och koppel och tycker det är roligt att följa efter oss. Ibland håller vi lite i kopplet, ibland släpar de det efter sig. Och ibland drar vi lite försiktigt i kopplet så de får känna hur det känns.

Vi har också bordstränat. De innebär bara att vi ställer dom på bordet och "leker veterinär". Alltså tittar i öronen och på tänderna, och känner lite här och var. Vi gör det bara någon minut, men så att de vänjer sig vi det också ...

Det sista jag kommer på att berätta är väl att vi kör lite passivitetsträning också. Då övar jag dom att ligga i knät, ibland på rygg, och bara slappna av och ta det lugnt. Det är bra för dom att lära sig, och underlättar när jag klipper klorna till exempel tycker jag. Hur som helst bra för uppspelta hundar. ;-)

Men nu är det ju inte så att vi håller på och "tränar" en massa saker hela dagarna. Mest sover de, leker, äter och BAJSAR i stora lass kan jag meddela. Känns i alla fall så när 9 valpar bajsar samtidigt och springer runt runt, haha!! :-D

Jaha, då vet ni hur våra dagar ser ut. Ha det!

Etiketter: träninig

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln