Rumsrenhetsträning

Jahapp! Nu när det bara är fyra kvar känns det ganska tomt helt plötsligt. Vad liiite valpar vi har liksom, haha! Ändå är fyra valpar en normal valpkull för rasen. :)

Efter att Iris och Zelda flyttade igår tog vi bort valphagen helt och hållet. Nu har de hela tiden fri tillgång till hela övervåningen, minus sovrummen och farstun. Det är jätteroligt tycker valparna. Står man i trapphuset och tittar ut genom de stora fönstren kan man se jättelångt bort. Wow! - tycker valparna. De tuffa killarna Thor och Muffin är inte riktigt lika tuffa nu när den trygga vrån är helt borta. Men korg och bur står kvar där de stod innan, så de går dit och lägger sig när de blir trötta. 

Rumsrenhetsträning
Vi saknar de fem som flyttat, men samtidigt är det ju lite lättare med bara fyra valpar. Så nu drar vi igång rumsrenhetsträning på allvar. Inne har vi minimerat tidningytan till en hörna i trapphuset. Nia och Thor är jätteduktiga på att gå dit! :)

Så här ser tidningshörnan ut, och den lilla pölen i hörnet har Thor gjort. Han gick raka vägen dit när han vaknade. Och det trots att tidningshörnan är utom synhåll från där han sov. Duktig!

 

Förutom detta lyfter vi ut alla fyra när de har ätit och när de vaknar. Efter en stunds lek och bus brukar det också behövas. Och är man uppmärksam kan man se på valpen när den är nödig. Då börjar de gå runt och leta efter en lite undanskymd plats. Är valpen bajsnödig ser man att det putar i bak också. Var också lyhörd för om valpen piper.

Gör de ifrån sig där de ska, alltså ute eller på tidningen, så ger man beröm och godis. Inte medan valpen kissar eller bajsar, för då kan den helt komma av sig. Men direkt när valpen är klar. Väntar du för länge kopplar valpen inte ihop att den kissat med berömmet. Så gör dig beredd med godisbiten så att du snabbt kan ge det så fort valpen är färdig. Ett bra tips är att alltid ta valpen till samma ställe för att gå på toa. Då brukar det gå lättare.
Och inne då, var ska man lägga tidningarna? Vi har flyttat ut tidningarna till trapphuset för att det är "på vägen" till dörren ut till tomten. Nästa steg, när de är gamla nog att gå i trappor, blir att lägga tidningen nedanför trappan nära ytterdörren.
Så lägg tidningarna på ett sånt sätt att ni succesivt jobbar er mot ytterdörren.

När det händer en olycka då? Ser du när det händer säger du "nej" och lyfter bort valpen till tidningen. Men gör det inte argt så du skräms. Det kan bara göra rumsrenhetsträningen svårare om det kopplas ihop med en läskig och arg matte/husse. Ett lugnt och bestämt "nej" ihop med en förflyttning till tidningen räcker. Kommer det några droppar kiss på tidningen då så är det på med berömmet, och godis om du har det till hands. Annars får du ta till extra klappar och pussar.

Känslan du vill förmedla ska vara tydlig och okomplicerad:
Kissar jag ute/på tidningen blir min människa sååå glad och rolig och jag får godis och allt känns så posistivt och kul. Kissa ute/på tidningen vill jag göra mera! Wiihoo! :-D

Händer olyckan när du inte ser, så är det bara att bita ihop och städa bort det. Valpen lär sig absolut ingenting om du "nejar" den i det här läget. Finns inte en chans att den fattar att du är upprörd för att den gjort fel på nåt sätt hur mycket du än visar valpen pölen/högen du hittat. Vad du istället lär valpen är att du bir arg av pölar/högar, punkt slut. Har inget med själva valpens tidigare handling (att den bajsade bakom soffan) att göra. Och den kommer inte dra slutsatsen att "nästa gång ska jag gå ute eller på tidningen". En hund förstår inte handling och verkan som vi gör. Du kan inte visa på konsekvensen av hundens handlande om du inte gör det när det händer. 
Så... städa upp och torka efter med lite diskmedel. Du vill få bort lukten så inte valpen tänker att "det här är mitt toa-ställe". Men gör inte rent med något som luktar allt för starkt, för det kan istället locka dit valpen att gå på toa där.

Händer det mycket olyckor kanske du behöver vara mer uppmärksam eller ta ut valpen oftare. Ha koll på klockan så att det inte går för lång tid imellan. Stanna ute lite längre så att valpen verkligen får tömma blåsa/tarm ordentligt. När de blir vuxna bajsar de förmodligen bara två gånger om dagen. Men nu bajsar de lika ofta som de kissar. Alltså stup i kvarten. Så man får inte vara för snabb att gå in.

En tanke när det gäller beröm; För att det ska bli tydligt för din lilla vovve, säg nej med en mer bestämt mörkare röst. Och berömmet ger du med en gullig ljusare röst, typ som man pratar till en bebis. Valpen förstår ju faktiskt inte orden du säger. (Det gör bara hundar på film, tyvärr). Men, valpen förstår känslan du förmedlar, positiv eller negativ. Positiv = Det här blir min människa glad av. Negativ = Det här vill min människa inte. 
Detta kan du förmedla med ditt tonläge. Men du vill ju inte skrämma valpen, bara förmedla att det här vill du inte. Precis som du skulle säga nej till något du absolut inte vill till en annan vuxen, du skulle förhoppningvis inte ställa dig och skrika på personen. Och som sagt, skrämmer du valpen i samband med rumsrenhetsträning kan det göra det svårare. Valpen kan bli nervös och i själva verket börja kissa ännu mer inne...

Och kom ihåg, att det tar ett halvår för en hund att mogna fysiskt så att hunden har kontroll över blåsa och tarm. För en hanhund kan det till och med ta ännu längre. Så ha tålamod, och bli inte förskräckt om valpen när du anser den vara rumsren helt plötsligt kissar inne när det är snöstorm ute, eller för att den blir skrämd av något, eller kanske kissar några droppar bara för att den blev så hysteriskt glad av att se dig efter att du varit bortrest. Sånt mognar bort. So don't worry! Be happy! ;-P

Etiketter: rumsrenhetsträning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln