Koppelträning
Okej, förutom halsband och koppel, behöver du lite godis och mycket tålamod. Det här tar lite tid. Men det är lugnt för ni har tid. Valparna är alldeles för unga för att motioneras och ta några långa promenader. Det rör sig om micro-promenader i första början. Valparna är fortfarande mycket små med växande skelett, leder och muskler. De behöver ännu bäras upp och nerför trappor och lyftas upp och ner ur soffan osv, för att inte skada leder. Så ni har tid som sagt. Men hur gör man nu då?
1. Vänj valpen vid halsbandet.
Valpen kan ha på det även inomhus.
2. Vänj valpen vid att sätta av och på kopplet.
Säg "koppel PÅ", och "koppel AV" när du sätter av och på kopplet. Ge godis när du sätter av och på. Detta kan du göra även inomhus, då och då.
3. Vänj valpen vid själva kopplet.
Använd ett koppel som inte är tungt, utan ett lätt tygkoppel för valpar eller katter. Låt valpen gå på upptäcktsfärd, kanske leta utplacerade korvbitar, i ett par minuter med kopplet släpandes efter sig. Kan göras både inne och ute när ni är på en säker plats.
4. Vänj valpen vid att gå med kopplet.
Detta kan övas både ute och inne. Du och valpen ska bara röra er framåt om kopplet är slakt. Du ska inte dra i kopplet, och valpen ska inte dra i kopplet. Drar valpen i kopplet stannar du. Så fort kopplet är slakt går du. Ja, jag vet, man kan bli vansinnig på att stanna efter varje steg, och folk stirrar väl på en och tror att man är knäpp. (Därför kan det va bra att träna inne eller på tomten). Men det lönar sig! Är du konsekvent med detta får du en hund som inte drar i kopplet när den är vuxen.
Var redo med godis för att belöna valpen när den går i slakt koppel.
Många valpar tycker det känns obehagligt att gå bort från hemmet och går bättre i kopplet när de har hemmet inom synhåll och går i riktning mot det. Det är en naturlig instinkt eftersom de egentligen är föt små att gå långt från lyan. Märker du av detta med din valp så jobba med denna instinkt istället för mot den. Bär valpen till toastället (som inte bör vara mer än några minuter bort), och låt valpen skrutta runt där med kopplet i släp. Koppelträna sen på vägen tillbaka. Eller gå helt enkelt i början enbart med hemmet inom synhåll utan att gå rakt bort från hemmet. Jobba dig sedan succesivt längre hemifrån. Det kommer släppa när valpen blir äldre, och också i och med att valpen känner dig bättre och vet att den är säker bara du är med helt enkelt.
Öva varje dag, men inte mer än 5-10 minuter om dagen.
5. Rätt träningsituation.
Har du bråttom - bär valpen. Ta dig tid till detta. Var själv redo mentalt. Träna inte när du är stressad, trött och irriterad, då är det bättre att du bara bär valpen till toastället och bär tillbaks. Valpen kommer inte tycka koppelträning är trevligt om du inte tycker det är det. Det ska vara en positiv grej, så du måste ha en positiv inställning och visa valpen med hela din uppsyn att det här är roligt! (Vilket funkar bäst om det kommer från hjärtat). Och ha inte för höga förväntningar. Det är småttingar ni håller på med. Så prata och var glad när du går med valpen.
Tänk på:
- Koppla inte loss valpen om du inte är på en super säker plats. Släpar kopplet efter kan du lättare stoppa valpen vid fara genom att trampa på kopplet. Mycket lättare än att försöka fånga in en skenande valp.
- Kontrollera att halsbandet sitter rätt och inte skaver. Kan du få in två fingrar (kvinnofingrar) mellan halsen och halsbandet är det lagom.
- Se till att valpen har rätt kläder. Undvik i möjligaste mån att koppelträna när det är kallt och regningt. Träna inne då istället. Kontrollera att kläder inte skaver.
- Ömka inte valpen om den blir rädd för något på promenaden. Var oberörd och fortsätt prata glatt när bilen åker förbi. Gå fram till det läskiga lövet och visa att det var ju inte farligt alls, utan rentav kul att leka med.
- Gå valpkurs! Då kan den som leder kursen se vilken specifik hjälp du och din valp behöver för att gå bra i koppel på promenaden. Du kan redan nu kolla upp vilka kurser som börjar efter att din valp fått sin 12 veckors-vaccination.
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Merethe » Godingarna - Hälften utflyttade: ”Hjärtat svämmar över!”
-
Jenny » Godingarna - dag 54: ”Sista dagarna med gänget ❤️ ”
-
Merethe » Godingarna - dag 54: ”❤❤❤”
-
Merethe » Godingarna - 6,5 vecka: ”Vilka godingar! ❤Nu undrar jag såklart vart man får tag på en sådan gosig väska?”
-
Jenny » Godingarna - 43 dagar: ”Är det Isa som försöker stoppa Allan och Hershey från att åka ?”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
kläder 6 dagar första valpkullen eskilstuna ljudterapi information om löp. hantering 2 dagar olika underlag utomhus utrustning namn ljungskile koppelträning rumsrenhetsträning rubynells mr carson ransäter flytt nötfärs valparnas sinnen utfodring träninig matberikning ljudträning harri nexxus messi valpbesiktning femte veckan isa downton upstairs kullen demelza miljöträning cert eklampsi sommar-kullen nionde kullen film vinterkullen utställning taste of fall kullen ögon 5 veckor 4 veckor spots-kullen 7 veckor 6 veckor mello-kullen 2 veckor mamma nia!-kullen isas godingar vikt första kullen ädelstens-kullen 1 vecka 8 veckor höstfika kullen 3 veckor på bar kvist kullen tredje veckan z-kullen baby-kullen första veckan natt-kullen nyfödda andra veckan 10-kullen ryggmått abbey andra kullen rubynells anna nim åttonde veckan zito neonatala perioden tänder kloklippning ute fjärde veckan smakportioner andra kullen, 3 veckor, vikt andra kullen, 6 veckor, vikt backamo crush early neurologial stimulation prick-kullen öron 3 dagar 5 dagar sjuttonde kullen socialisering andra kullen, 4 veckor, vikt burträning nessie puppy pads rat terrier rubynells summer crush sjätte veckan andra kullen, 5 veckor, vikt prenatal stress rubynells summer heat sjunde veckan