Förebygga Allergi

Många av oss som har en AHT har även något annat på A, nämligen Allergi. Jättetrist! Jag vet. I vår familj har vi allergi mot pälsdjur, pollen, och en del annat också. Allergin yttrar sig i form av astma, snuva, kliande ögon, och kliande utslag.

Lyckan var stor när vi äntligen träffade på en hundras som vi faktiskt kunde ha utan att bli sjuka! Nu är det faktiskt inte så att alla tål AHT till 100 %. Själv reaggerar jag lite på valparna, bland annat i form av astma. För mig funkar det däremot bra när de blir vuxna. Och det vet jag fler med samma erfarenhet. 

Men vad är man allergisk mot? Valpen är ju hårlös! 
Majoriteten är i själva verket allergisk mot mjället, urinen och saliven. Det positiva är att det finns saker man kan göra för att förebygga eller lindra allergiska reaktioner på detta, förutom dina allergi mediciner. Jag tänkte nu dela med mig av lite tips på sådant som jag provat själv, eller som jag fått höra har funkat för andra. Så här är saker du kan testa:
 

  • Tvätta valpen ofta. Kanske rentav varje dag till att börja med. Du behöver inte använda tvål på valpen varje dag. Det torkar ut huden på valpen. Men du kan duscha av valpen varje dag med ljummet vatten och använda en mjuk tvättlapp eller svamp så döda hudceller kommer bort. Torka med en frotté handduk.
  • Tvätta filtar och hundkläder ofta. Vi byter valparnas tyger varje dag. Har man egen tvättmaskin är det lätt att tvätta dagligen, bara man har några filtar och tröjor att byta med. Är man hänvisad till tvättstuga kan man ändå ha som mål att byta så ofta som möjligt.
  • Tvätta händerna ofta. Håller du på med valpen och sen tar i ögonen så lär det klia. Undvik detta genom att tvätta händerna när du hållt på med din valp. Eftersom man är allergisk mot urinen, tvätta noga när du torkat upp en pöl. Allra bäst är om en snäll familjemedlem utan allregi städar upp efter valpen. Har du astma rekomenderar jag att du städar upp med en våtmopp med långt moppskaft, så slipper du böja dig över urinen och andas in det i lungorna. Byt vatten i skurhinken regelbundet, och håll den utom räckhåll för nyfikna valpar som kan trilla ner i skurhinken och drunkna.
  • Byt tidningar direkt när valpen kissat. Har du problem med astma, kanske du kan lägga en annan tidning över urinen tills en icke-allergisk familjemedlem kan slänga tidningarna. Våttorka golvet i tidningshörnan 1 gång/dygn.
  • Tänk på luften inne. Många astmatiker har stor nytta av en luftrenare. Kan man inte skaffa en sådan så försök i alla fall vädra ofta.
  • Sov inte med valpen. Försök motstå frestelsen att ha valpen i sängen. Allra bäst är om valpen kan sova i ett annat rum tillsammans med en annan vovve. Men går inte det, så försök ha så stort avstånd som möjligt mellan valpens sovplats och din.
  • Se över annat runt omkring som ger allergi. Jag till exempel får astma av olika kemikalier. En sak som jag märkt att jag reaggerar på är trycksvärtan från tidningarna. Då kan man tänka på att använda Puppy Pads istället. Andra har reaggerat på torrfodret, då kan det vara bättre att hålla sig till burkmat eller BARF.
  • Fila klorna efter klippning. Jag får utslag med klåda på händerna när jag blir riven av nyklippta valpklor. Då kan man tänka på att låta någon annan klippa och sedan även fila litegrann på klorna när man klippt så att de inte är så vassa.
  • Tillåt inget bitande. För en annan sak som kan ge utslag med klåda är när valpen biter så att det går lite hål och det kommer saliv in i huden.  Ja, valptänder är vassa! Och visst, man kan tänka att man kan härda ut tills de börjar tappa de sylvassa gaddarna vid 3 månaders ålder. Men det tar ändå några månader innan alla tänderna är utbytta, och dessutom borde ingen valp bitas. Så jag skulle istället säga ett bestämt "nej" till valpen när den bits. Och det gör jag också! Det går till så här: Nia biter i min hand. Jag puffar till henne lite samtidigt som jag säger "NEJ". Hon släpper och tittar förvånat på mig och får massa beröm. Sen biter hon igen, med samma procedur som respons. Hon provar en tredje gång lite lösare och försiktigare med samma respons. Då lägger hon sig till rätta eller springer vidare för att sysselsätta sig med något annat. Lägger hon sig till rätta klappar jag henne och berömmer. Och så har det funkat med alla våra hundar när de var små och bet.


Så, det var lite tips från oss. Kommer ni på något mer får ni gärna skriva en kommentar och berätta. :-) På återseende!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln