Godingarna - Första dygnet

Isa pussar på sin dotter Patchi.
Isa pussar på sin dotter Patchi.

Nu har det gått drygt ett dygn sedan Oreo som var sist ut föddes. Isa mår bra och äter bra. Natten som gått var ovanligt lugn med tysta nöjda valpar. Isa är en så otroligt duktig mamma som noga tittar efter att hon inte lägger sig på någon, håller valparna nära sig, och lägger sig så att alla kommer åt att dia. Och det är det absolut viktigaste just nu - att hon håller valparna mätta. Mätta, varma och rena. Och det är Isa jättebra på.

Mätta valpar sover gott som lilla Vienna gör här :)
Mätta valpar sover gott som lilla Vienna gör här :)

Råmjölken som tiken producerar under de första 24-72 timmarna är den absoluta viktigaste starten i livet för valparna. Råmjölken innehåller viktiga antikroppar som kommer skydda valparna mot smittsamma sjukdomar den första tiden. Råmjölken avtar när den "vanliga" mjölken rinner till, och då brukar mjölken öka i mängd också. Dock påverkas mängden till stor del av efterfrågan. Ju mer valparna suger desto mer stimuleras produktionen.

Vårt jobb som uppfödare är att ge Isa och valparna det lugn och den avskildhet som de behöver den här första tiden, och att hålla koll på valparnas vikter för att se att alla får i sig som de ska. Det är normalt för valparna att tappa några gram i vikt det första dygnet, men sedan ska de stadigt öka i vikt. Så hur går det för kullen? Här är valparnas vikter efter deras första levnadsdygn:
 

Namn: 7/10 8/10 Ökning
Patchi 190 gr 213 gr + 23 gr
Hershey 202 gr 234 gr + 32 gr
Praline 149 gr 175 gr + 26 gr
Twix 165 gr 175 gr + 10 gr
Vienna 153 gr 168 gr + 15 gr
Oreo 121 gr 126 gr + 4 gr


Jag kan säga att jag inte har varit med om maken till viktökning! Men vikterna visar också att vi måste vara extra noga med att hjälpa Oreo få sin tid i mjölkbaren. Han är stark och äter bra, men knuffas lätt bort av de största syskonen, så jag håller undan dem med handen så att han får stunder att äta ifred.

Oreo
Oreo
Patchi
Patchi
Twix, Vienna & Patchi
Twix, Vienna & Patchi
Hela Goding-kullen
Hela Goding-kullen

Och juste! Glöm inte att följa vårt instagramkonto Kennel Rubynells. Det är där filmklipp hamnar ;-)

Etiketter: vikt isas godingar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln