Godingarna - dag 3

Kanske bäst att säga att jag kommer inte skriva ett inlägg varje dag tills kullen flyttar, utan bara när jag har något att säga. Och idag ville jag berätta om den Neonatala fasen

De första två veckorna i en valps liv kallas för den Neonatala fasen. Valparna föds blinda och döva, och luktsinnet är inte heller helt färdigutvecklat.  Ögonen öppnas mot slutet av denna period, men även då ser de inte så bra i början. Känselsinnet och smaksinnet är däremot välutvecklat redan från födseln.

De äter många gånger per dag och kommer fördubbla sin födelsevikt. Resten av tiden sover de och är endast aktiva 2–15 procent av dygnet.

För att valparna ska kissa och bajsa måste mamma Isa slicka valparna på magen för att stimulera uttömningsreflexen.

De kan inte gå men kan kravlar sig fram, och det är framförallt motoriskt de utvecklas under dessa två första veckor. Muskulaturen och benen blir starkare. 

AHT valpar föds med fjunig päls som successivt faller av. Men det börjar synas mer efter att den neonatala fasen är över.

Under den här tiden står valplådan precis bredvid vår säng så att jag  har koll på hur valparna och mamma Isa mår även nattetid. Även om det är en hel del störd nattsömn så är detta ändå de lugnaste veckorna för oss som uppfödare.

När valparna börja se och höra kommer de in i en övergångsperiod till den sociala fasen, men återkommer mer om det längre fram.

Praline är inte reserverad längre, så nu har någon annan lycklig själ chansen! Hon är den tiken som kommer bli mest lik sin mamma.

Här är dagens vikter (scrolla i sidled på mobil):

Namn7/109/1010/10+ sedan igår
Patchi190 gr243 gr285 gr+ 42 gr
Hershey202 gr250 gr283 gr+ 33 gr
Praline149 gr202 gr229 gr+ 27 gr
Twix165 gr198 gr217 gr+ 19 gr
Vienna153 gr194 gr231 gr+ 37 gr
Oreo121 gr141 gr163 gr+ 22 gr


Jag är supernöjd med hur alla valparna växer! Få se om jag har något att berätta imorgon. Ha en fortsatt skön söndag :)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln