Godingarna - dag 4

Under natten har Twix vuxit om både Praline och Vienna. Oreo är fortfarande minst, men rund och knubbig och hade en morgonvikt på 176 gram. Hershey coh Patchi har turats om varje dag om att vara störst, men idag leder Patchi med sina 315 gram.

Det är otroligt lugnt och tyst i Isas valplåda. Hon har ingen sån där valp som jämt piper. Det tyder på att valparana just nu mår bra både fysiskt och mentalt. De får den näring, närhet, värme, omvårdnad och trygghet som de behöver just nu. Och det är just tack vare att de har en lugn och trygg mamma.


Är mamman stressad blir valparna också stressade. Och detta börjar redan i magen. Studier har visat att om tiken är rädd eller stressad under dräktigheten så utsätts valparna för Prenatal Stress. Via moderkakan transporteras bland annat en mängd hormoner till valparna, och det gäller även stresshormoner. Man har konstaterat att tikar som upplevt stark stress under dräktigheten får valpar som har större benägenhet att bli stressade och rädda när de växer upp. Man har också sett att dessa valpar har sämre inlärningsförmåga. 

Så vad kan vi uppfödare göra för att motverka prenatal stress? Det är vårt ansvar att skapa en lugn och trygg miljö för den dräktiga tiken. För en fodertik som flyttar tillbaka till sin uppfödare mot slutet av dräktigheten inför valpningen är det extra viktigt att uppfödaren är lyhörd för tikens behov så att hon kan visas särskild hänsyn, omtanke och uppmärksamhet. (Isa är inte en av våra fodertikar utan har varit en del av vår familj sedan hon föddes i samma sovrum som hon nu har sina egna valpar).

Att man klappar tiken på den goa valpmagen är inte bara mysigt och avslappnande för tiken och den som klappar. Det har också visat sig ha en lugnande effekt på de ofödda valparna och bidrar därför även det litegranna till att motverka prenatal stress.
 

Den nyfödda valpen, under den neonatala fasen, ska främst lämnas ifred hos sin mor. Men flera amerikanska forskare har fått fram att lite hantering av valpen varje dag ökar toleransen mot stress. Att valpen dagligen lyfts, vägs, kelas lite med, vänds försiktigt upp och ned, killas lite under tassen, allt inom loppet av ca 30 sekunder har visat sig ge tydliga och imponernade resultat på hundarnas mentalitet och stresstålighet i vuxen ålder. Dock skulle för mycket sådan hantering öka stressen, så man kan inte tänka att desto mer desto bättre.

I USA kallas det för Early Neurological Stimulation och är något som den amerikansk militären började med och har använt i många år i sin egen uppfödning av mentalt starka och stresståliga hundar. En känd forskare, uppfödare och AKC-domare vid namn Dr Carmen Battaglia, introducerade detta sedan vidare till allmänheten. 

 Med dessa tre avslutande bilder vill jag önska er en trevlig måndag!

Isa njuter av morgonlugnet några minuter på vår säng medan valparna sover.
Isa njuter av morgonlugnet några minuter på vår säng medan valparna sover.
Sötpluttarna Twix och Praline som är lediga att reservera :)
Sötpluttarna Twix och Praline som är lediga att reservera :)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln