Godingarna - dag 54

Har varit så vrålförkyld att jag inte orkat blogga, och inte heller orkat göra något särskilt med valparna att blogga om. Men de senaste två dagarna har de fått arbeta lite med nosen vilket de tyckt är roligt.

Igår använde vi det här hundspelet på enklaste nivå (se bild).

Det var jättekul och alla valparna klarade spelet galant såklart! Alla hundar älskar att använda nosen, och det stärker självförtroendet eftersom de är så bra på det. Att lyckas ger bra självkänsla!

Och idag fick de söka torrfoder i bollhav, för att både träna på att använda nosen, och få lite miljöträning genom att "vada" runt bland bollar som rörde på sig hela tiden medan de sökte och gick runt. Att hitta mat i en sådan situation skapar positiva associationer till nya märkliga upplevelser i framtiden :)

Först lägger jag torrfoder i botten på babypoolen.
Först lägger jag torrfoder i botten på babypoolen.
Sen bollarna på det...
Sen bollarna på det...
Och sen är det bara att leta. Valparna får söka en i taget. (Vienna på bilden).
Och sen är det bara att leta. Valparna får söka en i taget. (Vienna på bilden).

Det här är en bra aktiveringen där valpen får använda hjärnan, och nosen. Vilket sin tur ledar till att de blir trötta och lugna sen :)

Det är också bra för att hindra att de kastar i sig maten vilka alla sex av dessa valpar gärna gör. Så det är bra med spel och lekar som saktar ner hur fort de får i sig maten. Dock behöver man inte göra bollhav för det. Det finns att både speciella tallrikar, leksaker (som exempelvis foderbollar) och spel som det ovan, som gör att de får jobba för maten.
Ett riktigt bra inköp är en snuffelmatta där man gömmer maten mellan flikarna och hunden får nosa fram den. Och på nätet finns det också många tips på hur man kan låta hundar jobba för maten på kreativa sätt med hjälp av saker man har hemma och inte kostar en massa. Som att exempelvis gömma mat under plastmuggar hunden måste välta.  
Det är också bra för hundar som är svåra i maten eftersom det gör det roligare för dom att äta när maten inte bara ligger där färdigserverad i en skål...
Det kallas matberikning. Googla gärna det för idéer och inspiration!

Trötta efter det roliga bollhavet har de kurat ihop sig i en hög för att sova.
Trötta efter det roliga bollhavet har de kurat ihop sig i en hög för att sova.


I övrigt är de färdigavmaskade, och imorgon klockan 11 blir det valpbesikting. I hallen står valppaketen och ska snart förberdas inför leverans. Det drar ihop sig nu till den spännande flytten till deras familjer som väntar...

Etiketter: matberikning

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln