American Hairless & Rat terrier

PLL-Fri Uppfödning

NORDIC CH, NORD UCH Rubynells Isa NORDIC CH, NORD UCH Rubynells Isa

Kära Besökare!

Välkommen till vår hemsida om våra hundar av raserna American Hairless. 

Vi har varit en familjekennel där vi alla har varit engagerade, men nu när nästan alla våra döttrar är vuxna har både vi och dem fått fler och nya intressen och vi har successivt avvecklat kenneln.

Kenneln är registrerad i Svenska Kennelklubben (SKK) och vi är BPH-diplomerade uppfödare.

Hoppas att du har en trevlig stund här på hemsidan!
Familjen Granlund :)

2021-12-21
Vi tar inte emot mer intresseanmälningar på valpar. Isas valpar är utflyttade förutom Vienna som är kvar här hos oss. Vill man följa henne så följ Rubynells instagramkonto eller #vovvanvienna.

2021-12-08
Nytt inlägg i Valpbloggen. Där kan du följa Isas sex små Godingar som föddes 2021-10-07.

2021-10-10
Idag började jag leda min projektkurs i allmänlydnad som en del av min hundinstruktörsutbildning. Kursen är online, och vi kommer jobba med kontakt, introduktion till "gå fot", hundmöten, passivitetsträning och inkallning. Träningen är belöningsbeserad med klicker. Så nu ser jag fram emot sex roliga veckor med mina härliga kursare!

2021-09-04
Isas son Liam och matte Jennies första nationella utställning och Liam levererar :)
Han fick CK & cert och blev BIR. Vi är så stolta över dem båda!!
"Typisk helhet mycket bra huvud, mycket bra bett och tandstatus. Bra hud, kraftig kropp med bra ben, bra rörelser, mycket trevligt temperament". Men det visste vi ju! =D

2021-08-23
Idag fick Fika, som är vår Isas dotter (& Liams kullsyster) sitt andra cert och BIM med fin kritik.
Fodervärden Jill och fina Fika är ett så bra team. Er träning ger goda resultat :) Heja er!!!

2021-08-21
Hittills finns det 21 genomförda BPH registerade i vår ras (AHT) på SKK Avelsdata. Utav de 21 hundarna är 8 av dem från vår kennel, mer än en tredjedel, och det gläds vi åt. Hoppas det blir fler! Sist ut var Musse som gjorde sitt BPH idag med gott resultat. Han ser med all rätt riktigt stolt ut :)

2021-06-01
Idag har Isas hanvalp Liam (nu 1,5 år) gjorts sitt BPH (Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund). Och vilket trevligt protokoll matte Jennie skickade till oss! Tryggare, gladare och snällare hund får man nog leta efter.  Jennie säger att han är "tryggheten själv", och att hon är "så galet stolt och glad över den här gossen!" "Han är så himla social och trevlig. I särklass den trevligaste hund jag haft".
Ett mycket härligt betyg att få på valp man levererat, och det var såna valpar vi hoppades på när vi gjorde kombinationen Amigo-Isa. Så nu ser vi ännu mera fram emot Isas nästa planerade kull!

2020-12-21

Det har talats mycket om corona valpar sedan pandemins start och de problem som uppkommit med att många valpar impulsinköpts och sedan hamnat på Blocket och så vidare. 

Men en annan bekymmersam aspekt på detta med att skaffa valp i dessa tider är hur man ska se till att valpen inte går miste om värdefull miljöträning och socialisering. Detta är viktigt för alla valpar, och mycket viktigt för AHT och rat terrier.

I dessa tider då vi ska hålla avstånd, stanna hemma, och bara umgås med personer i vårt eget hushåll så blir socialisering och miljöträning helt klart en stor utmaning! Och jag vet av egen erfarenhet att vi på grund av restriktioner fick flytta ut valpkurs som vi utlovat att hållas i uppvärmda lokaler till att stå ute och frysa (dock med mer påpälsade raser en de jag själv har). Det vore ju givetvis något som inte känns så lyckat med en liten nakenfis. Så jag tycker det är sådant som är viktigt att ta med i beaktande när man köper valp i dessa tider.

Likväl tror jag att det går att hjälpa sin valp få nya positiva upplevelser och erfarenheter under denna pandemi. Men, det kräver en väldigt genomtänkt plan och och stort engagemang. Mycket kan göras på större avstånd eller hemma. Det finns även endel information på nätet om exempelvis ljudträning och hur man kan presentera olika nya upplevelser för sin valp i hemmet. Det blir givetvis inte precis som man hade kunnat träna ute, men man kan ändå ge sin valp en positiv grundsyn på nya upplevelser som den kommer ha nytta av senare i livet (vilket man alltid strävar efter att göra).

Man talar mycket om det viktiga sociliseringsfönstret fram till 12 veckor - och det är sant att det är en viktig och speciell tid att ta vara på. Men man kan lätt få intrycket att efter att valpen fyllt 12 veckor så bommas fönstret igen och rullgardinen dras ner, och det man inte hann med att träna på är nu kört. Så är det givetvis inte. Fönstret stängs mer successivt och står lite på glänt hela hundens liv. Din hund behöver faktiskt fortsätta att miljöträna och socialiseras regelbundet genom hela valp-och unghundstiden. Ja faktiskt hela livet så den inte tappar sin sociala kompetens. 

Det var lite funderingar från mig kring socialisering och "corona-valpar"... 
Själva lägger vi tiden under pandemin på familj och fix med hus och tomt (som de flesta andra), samt min yrkesutbildning inom hund, och givetvis kul hundträning och aktivering med vovvarna här hemma. Vi ser så klart fram emot att ta valpkullar när pandemin är över, och under tiden tackar vi alla som hör av sig och vill vänta på vår kölista :) Var rädd om er och håll avstånd så ses vi igen framöver!

Kramar,
Cherrie och resten av familjen Granlund :)

2020-11-02
Då var jag klar med ännu en intressant kurs från SKK. Vi fick bland annat lära oss om hur hundars mentalitet och personlighet nedärvs, hur mycket som påverkas av miljö, och saker uppfödare bör tänka på för att ge valparna bästa förutsättningar att bli mentalt sunda hundar. 

Skindivual Smulan - "Nim", pensionerad mamma till 22 valpar från vår kennel.
Skindivual Smulan - "Nim", pensionerad mamma till 22 valpar från vår kennel.