American Hairless & Rat terrier

PLL-Fri Uppfödning

NORDIC CH, NORD UCH Rubynells Isa NORDIC CH, NORD UCH Rubynells Isa

Kära Besökare!

Välkommen till vår hemsida om våra hundar av raserna American Hairless och Rat Terrier. Vi är en familjekennel där vi alla är engagerade i att ta hand om valparna.
Vi sysslar också mycket med hundträning, utbildningar, utställningar och Dixies juniorhandling (fast inte så mycket just nu med Covid-19 tyvärr) . Ett nytt intresse är rallylydnad, men än så länge endast som aktivering.
Se nedan för Senaste Nytt, och följ oss gärna på Instagram och Facebook för uppdateringar.
Kenneln är registrerad i Svenska Kennelklubben (SKK) och vi är BPH-diplomerade uppfödare.
Hoppas att du har en trevlig stund här på hemsidan!
Familjen Granlund :)

2020-12-21

Det har talats mycket om corona valpar sedan pandemins start och de problem som uppkommit med att många valpar impulsinköpts och sedan hamnat på Blocket och så vidare. 

Men en annan bekymmersam aspekt på detta med att skaffa valp i dessa tider är hur man ska se till att valpen inte går miste om värdefull miljöträning och socialisering. Detta är viktigt för alla valpar, och mycket viktigt för AHT och rat terrier.

I dessa tider då vi ska hålla avstånd, stanna hemma, och bara umgås med personer i vårt eget hushåll så blir socialisering och miljöträning helt klart en stor utmaning! Och jag vet av egen erfarenhet att vi på grund av restriktioner fick flytta ut valpkurs som vi utlovat att hållas i uppvärmda lokaler till att stå ute och frysa (dock med mer påpälsade raser en de jag själv har). Det vore ju givetvis något som inte känns så lyckat med en liten nakenfis. Så jag tycker det är sådant som är viktigt att ta med i beaktande när man köper valp i dessa tider.

Likväl tror jag att det går att hjälpa sin valp få nya positiva upplevelser och erfarenheter under denna pandemi. Men, det kräver en väldigt genomtänkt plan och och stort engagemang. Mycket kan göras på större avstånd eller hemma. Det finns även endel information på nätet om exempelvis ljudträning och hur man kan presentera olika nya upplevelser för sin valp i hemmet. Det blir givetvis inte precis som man hade kunnat träna ute, men man kan ändå ge sin valp en positiv grundsyn på nya upplevelser som den kommer ha nytta av senare i livet (vilket man alltid strävar efter att göra).

Man talar mycket om det viktiga sociliseringsfönstret fram till 12 veckor - och det är sant att det är en viktig och speciell tid att ta vara på. Men man kan lätt få intrycket att efter att valpen fyllt 12 veckor så bommas fönstret igen och rullgardinen dras ner, och det man inte hann med att träna på är nu kört. Så är det givetvis inte. Fönstret stängs mer successivt och står lite på glänt hela hundens liv. Din hund behöver faktiskt fortsätta att miljöträna och socialiseras regelbundet genom hela valp-och unghundstiden. Ja faktiskt hela livet så den inte tappar sin sociala kompetens. 

Det var lite funderingar från mig kring socialisering och "corona-valpar"... 
Själva lägger vi tiden under pandemin på familj och fix med hus och tomt (som de flesta andra), samt min yrkesutbildning inom hund, och givetvis kul hundträning och aktivering med vovvarna här hemma. Vi ser så klart fram emot att ta valpkullar när pandemin är över, och under tiden tackar vi alla som hör av sig och vill vänta på vår kölista :) Var rädd om er och håll avstånd så ses vi igen framöver!

Kramar,
Cherrie och resten av familjen Granlund :)

2020-11-02
Då var jag klar med ännu en intressant kurs från SKK. Förutom det som nämns på intyget fick vi också lära oss om hur hundars mentalitet och personlighet nedärvs, hur mycket påverkas som av miljö, och saker uppfödare bör tänka på för att ge valparna bästa förutsättningar att bli mentalt sunda hundar. 

2020-10-03
Idag gick vi upp kl 05 för att ställa Legend tidigt på officiell terrierutställning i Vårgårda. Det var lite nervöst eftersom han inte varit på utställning sedan januari. Men vi har duktiga fodervärdar som ändå tränat med honom, så han levererade som vanligt duktiga Legend. Han vinner främst på sina utmärkta rörelser och trevliga temeprament. Så nu är han även Svensk Utställningschampion och i och med det även dansk! Han har titlarna Svensk Vinnare och Svensk Juniorvinnare för 2019 sedan innan. 

Och som grädde på moset idag tog vår fodertik och uppfödning Fika (Rubynells Little Sister Ruby) certet och BIM i American Hairless Terrier på sin första officiella utställning 10 månader gammal.

2020-09-20
Har du funderat på vad klickerträning innebär, och om det kan vara något för dig och din hund? Eller har du skaffat en klicker och börjat lite men skulle vilja veta mer om principerna och tänket bakom så att träningen blir mer framgångsrik och effektiv? Eller tycker du helt enkelt bara om att ha kul med din hund, som till exempel att lära hunden tricks? 
Om du svarade ja på en eller flera av dessa frågor så är helt klart klickerträning något för dig och din hund att prova på.

Vi rekommenderar att du börjar med att läsa boken Klickerträning för dig och din hund. Författarna förklarar på ett mycket pedagogoiskt, lättläst och även humoristiskt sätt hur klickerträning fungerar. Och sista tredjedelen av boken innehåller en praktisk del med 30 övningar. Dessa övningar innehåller allt från hur du lär in grundläggande vardagslydnad som att gå fint i koppel, och hälsa fint, till hur du lär hunden släcka lampan eller gå till kylen och hämta din dricka åt dig :)
Trevlig läsning! =D

Skindivual Smulan - "Nim", pensionerad mamma till 22 valpar från vår kennel.
Skindivual Smulan - "Nim", pensionerad mamma till 22 valpar från vår kennel.