American Hairless Terrier

OBS! Det finns även pälsade AHT som vi i nuläget inte föder upp. Här nedan beskriver jag därför endast den hårlösa varianten. För info om den pälsade varianten kan ni läsa om på Rahts hemsidas Rasstandard.

Karakteristiskt för rasen:

  • Helnaken
  • Energisk
  • Utåtriktad
  • Tillgiven
  • Lekfull
  • Intelligent
  • Allergivänlig

American Hairless Terrier är en liten, muskulös men ändå smäcker hund.  Kroppen är något längre än hunden är hög.  Öronen står rakt upp.  Rasen är i total avsaknad av päls, men den har morrhår och ögonbryn. Valparna föds med päls som sen succesivt fälls.  Vid ca 6 veckors ålder har valpen fällt all päls för att förbli naken resten av livet.  Dom har alltså inga hårtofsar på huvudet, vid tassar och svanstipp som andra nakenhundar, utan är naken i ordets rätta bemärkelse.  Huden är oftast mjuk och len.  (Det finns faktiskt AHTs med päls, som är bärare på den hårlösa genen. Men i en parning mellan två nakna AHTs, kan det bara födas valpar som blir nakna). Vill du veta mer om rasstandard och fakta om American Hairless Terrier kan du besöka vår rasklubb - RAHT

Storlek

Här kan det variera ganska mycket.  Det vanligaste är 32-42 cm i mankhöjd, och en vikt på mellan 5-10 kg.

Färger

AHTs finns i många olika färger, dessutom kan dom va enfärgade, fläckiga eller prickiga. Färgerna bedömer man utifrån pälsfärgen valpen föds med. När pälsen sedan fälls kan man kanske uppleva färgen annorlunda.  Dessutom varierar färgen beroende på årstid eftersom AHTs får "solbränna". Till exempel föddes Nim med svart päls, men på vintern ser hon ljusgrå ut, och på sommaren blir hon mörkbrun.

Vill du se hur olika AHTs kan se ut?  Klicka HÄR.

Motionsbehov

En fullvuxen AHT behöver cirka 30 minuters motion dagligen,  men det är individuellt hur mycket mera.  Motionsstunderna stärker faktiskt också banden mellan människa och hund, så det handlar inte bara om att göra av med energi. Ta med lite hundgodis och passa på att göra era övningar i lite olika miljöer, så sitter kunskaperna bättre också. Finns det dessutom en tomt att busa runt på är det toppen!  Har du plats kan du sätta upp en liten agilitybana. Undvik dock kasta boll/pinne lekar som kan göra hunden hyper.

Mental Stimulans

American Hairless Terrier är en intelligent hund som blir uttråkad och rastlös om den inte får mental stimulans. Därför tycker den att det är roligt med lydnads träning, lära sig "cirkus-tricks", och att spåra och lösa problem. Det här är också ett bra sätt för din hund att göra av med energi på vintern när långa promenader ute inte är lika uppskattade av en AHT.


Det är en intelligent ras som har lätt för att lära och tycker att det är mycket roligt. Dom tycker också om agility och liknande aktiviteter, och flera AHTs är mycket duktiga på agility. Man kan också gärna låta dom spåra och använda nosen! Sånt är kul!

Att ha aht tillsammans med Familj

American Hairless Terrier är en lekfull, tillgiven hund med mycket energi.  Men den älskar också att ligga långa stunder och gosa i soffan. Oftast anpassar den sig efter famljens energinivå för stunden.

Rasen går bra ihop med barn då dom ofta matchar varandra i enrgi och lekbehov.  Men självklart är det viktigt att lära barnen hur dom ska umgås med hund om dom ska kunna bli riktigt bra kompisar. Till exempel behöver barnen förstå och respektera när hunden visar att den vill vara ifred.

 

AHTs är väldigt utåtriktade och älskar i princip alla dom möter.  Men dom kan också vara ganska vaktiga, så en objuden gäst kan åka på en rejäl utskällning, för att sen bli älskad när man har fått hälsa på varandra ordentligt.
 

Terrier som dom är, så kan dom också va envisa och kaxiga, så om du inte vill bli dominerad av din hund (och vem vill det), så är det viktigt att du lär dig att vara en vänlig men bestämd och konsekvent ledare för din hund.  Då får du en glad, trygg och tillgiven AHT som lever för att vara dig till lags (för det mesta i alla fall).

Livslängd

14-16 år

Hälsoproblem

Till skillnad från andra nakna raser så har AHT inga problem med saknade tänder och andra hälsoproblem som finns i de raserna. Några få genetiskt nedärvda hälsoproblem kan förekomma, men i grunden är det här en mycket frisk ras. Och alla uppfödare som är med i rasklubben KAHTS (Klubben för American Hairless Terrier i Sverige) gör föreskrivna hälsokontroller och hälsotester på sina avelsdjur innan de går i avel.
 

Hudproblem är det vanligaste.  Hudproblem hos AHT kan också bero på allergier mot fodret eller till exempel gräs.

När dom är valpar kan dom få hormonutslag, och senare acne som unghundar (tonåringar).  Det går bort med tiden och är olika från hund till hund.  Eftersom rasen svettas när dom blir varma så kan en del hundar få lite acne på grund av det med.  Men det är inget som vi har märkt av på våra hundar.  Vår erfarenhet är att hundarna har fin hud med rätt kost.  En annan bra sak är att inte bada dom för ofta, utan vid behov.  Trots våra allergier i familjen har vi märkt att vi inte behöver bada dom så ofta, och att det många gånger räcker att skölja av dom med vatten 1 gång i veckan.  Och det mår också deras hud också bra av.

Skötsel

Ingen pälsvård behövs ju uppenbarligen.  Men en dusch då och då.  Duscha av hunden om den svettats mycket för att undvika acne, och eventuella allergibesvär för egen del.  Efter duschen kan man vid behov smörja in hunden med något, helst en eterisk oparfymerad olja, för att undvika att huden blir torr och flagig. Huden måste skyddas mot för mycket solexponering, antingen med solskyddsfaktor, eller ett hundlinne.  

Och p
å vintern behöver AHTs kläder, till exempel en vinteroverall.  Bor man där det blir mycket kalla vintrar får man även införskaffa skor, svansskydd och mössa för att inte förfrysa öron och svanstippar.

 
Klorna ska klippas varje vecka, och helst filas så att dom inte får skavsår av vassa klor när dom går. Tänderna måste också skötas.  Gärna tandborstning en gång i veckan, och massor med tuggben!  (Då gör dom av med lite energi på det också!)

Allergi

American Hairless Terrier är nog den mest allergivänliga rasen man kan hitta i dagsläget, men det finns inga garantier. Därför är det bra som allergiker att besöka en familj som har en AHT för att "provnosa" och se om det funkar för dig. Det positiva är att många som inte tål andra allergivänliga raser, till exempel Pudel och även Kinesisk Nakenhund, faktiskt tål AHT. Vår egen familj är ett levande exempel på det.  Men vi tillåter inte hund i sovrummen och vi duschar våra hundar regelbundet.  En del familjer har också en luftrenare för säkerhets skull vilket är en klok investering för alla astmatiker. Om man funderar på att köpa en valp av oss får man gärna komma och "provnosa" för att se om man tål AHTs.

Ursprung

Det sägs att rasen upkom 1972, när det föddes en naken valp i en Rat Terrier-kull i Lousiana i USA.  Valpen fick namnet Josephine.  Edwin och Willie Scott som tyckte att Josephine var världens bästa familjehund beslöt sig för att använda henne i avel, i hopp om att få fram fler nakna hundar.  Med hjälp av vetrinär drog dom igång ett avelsprogram och lyckades med tiden få fram de hundar som är grunden till våra AHTs idag. Fortfarande korsar man in Rat Terrier i rasen för att få in nya blodlinjer.  På så sätt hålls rasen frisk.  

Erkännande

2004 godkände UKC American Hairless Terrier som en egen ras.  Och 1 januari 2016 blev rasen godkänd av American Kennel Club (AKC).  I och med att AKC godkände rasen ansökte Finland om rasens godkännande och fick ja. Och eftersom Finland godkänner rasen så kommer SKK besluta om godkännande i augusti 2016, och troligen godkänna rasen pga det nordiska samarbetet. Rasen har redan tidigare fått nationellt erkännande i bland annat Kanada, Tjeckien, Slovakien, Ryssland och Ukraina. 
American Hairless Terrier har blev godkänd ras i Svenska Kennelklubben 1 januari 2017.