Dräktighetsdagbok

Varga & Nexxus

Planerad parning 2013

2013-05-25
Första dagen på Vargas löp.

2013-06-05
Nexxus och Varga har parat sig 2 ggr. Några fler parningar lär det kanske också bli.
Så nu är det bara att vänta 2 månader på Nexxus/Varga valpar. Spännande!!

2013-06-09
Fem parningar med bra hängningar blev det allt som allt
för Nexxus och Varga, så det ser lovande ut.

2013-06-12
Idag har det gått 1 vecka sedan första parningen, så hon går nu in i den andra veckan av sin eventuella dräktighet.  Det är ännu alldeles för tidigt att märka på Varga om hon skulle vara dräktig eller inte. Hon är mera trött och butter än vi är vana att se henne, men det är inte ovanligt för tikar efter löp, eftersom det är mycket hormoner på gång även efter löpet som gör att alla tikar blir mer eller mindre skendräktiga. Inget våra tikar brukar lida mycket av. :-)

Om allt gått som det ska så befruktades Vargas ägg förra veckan. Så ungefär nu så förflyttar sig de befruktade äggen till livmoderhornen. Där kommer de flyta omkring i vätskan ett tag.

Embryorna består av 4 celler i början på denna vecka (vecka 2), och 64 celler i slutet på veckan.

Varför säger man livmoderhorn? Jo, som bilden visar så är hundens livmoder formad som två horn. I båda dessa horn placerar embryorna sedan ut sig som pärlor på ett band.
1. Äggstock
2. Livmoderhorn
3. Livmoderkropp
4. Slida
5. Urinblåsa
6. Äggledare

2013-06-19

Nu är Varga på dag 15, så hon går alltså in i sin tredje vecka i dräktigheten. Hoppas vi! :)

Det finns inte mycket att rapportera om Varga än. Hon är i och för sig mer kelsjuk än hon brukar vara. Hon vill hela tiden ligga i ett knä, eller sitta tätt, tätt intill. Det är inte så likt Varga faktiskt, och Nim är lite förbryllad över att "hennes" plats hos matte ständigt är upptagen. Men Varga till och med morrar om Nim kommer och tränger sig på hennes "matte/Varga bubbla". Över huvud taget vill hon gärna ha lite distans till de andra hundarna, medan dom, å andra sidan, är mycket intresserade av att lukta i bak på Varga, och det kan ju vara ett gott tecken. Och när Varga kissar så är även hon själv intresserad av att stå och lukta på sitt eget kiss. 

Ja, annars är allt som vanligt. Hon har ingen förändrad aptit eller något sådant. Hon är ju tröttare och lugnare än vanligt, men det brukar hon vara efter löpet. Även Nim är trött och seg just nu. Så precis som väntat har vi alltså ingen aning ännu om Varga är dräktig eller inte. :)

Under denna vecka, troligtvis mot slutet av den, så kommer äggen att inplanteras i livmoderväggarna. Det kallas nidation. Varje enskilt embryo bäddas in i en egen fosterhinna som ger det tillräckligt med näring fram till födseln. Moderkakor och fostervatten bildas. 
När nidationen sker brukar tiken må illa och få förändrad aptit. Endel tikar kräks. Men även om detta är vanligt så är det inte alla tikar som mår så illa. 

Söt är hon i vilket fall som helst, dräktig eller ej!

2013-06-24

Idag är Varga på dag 20, så då bjuder vi på en kort filmsnutt som visar lite vad som händer med valpar i magen från det tjugonde dyggnet och framåt. Med Varga är det för övrigt bra. :-)

2013-06-26
Nu är vi på dag 22, och Varga börjar nu sin fjärde vecka av sin dräktighet. Vi börjar våga tro mer och mer på att Varga har valpar i magen. Sedan i söndags kväll (dag 19), så har hennes aptit förändrats. Hon matvägrar inte, men hon äter sååå lååångsamt. Och det är inte likt Varga!! Hon är ju flockens största matvrak som äter maten så fort så man undrar hur hon hinner tugga maten ens. Hon är färdig först, och alltid redo att sno åt sig en smula från de andra. Men inte nu. Hon tittar på maten ... tittar på oss, som att "är det här verkligen vad ni tänkt att jag ska äta?". Sedan slickar hon på maten. Till slut, ungefär när de andra har ätit klart så börjar hon sakta äta upp sin mat. Så har vi aldrig sett henne göra förut. Så den förändrade aptiten är ett gott tecken. Nu på morgonen kändes hon inte lika skeptisk till maten, men åt ändå sakta. Förutom det, även om hon är lite piggare nu så är hon fortfarande lugnare och gosigare än vanligt. Nim och Lucy däremot är "sig själva" igen nu efter löpet. Lucy vill leka konstant hon! Zeke går också mycket och sniffar i bak på Varga, och luktar länge på hennes kiss. Så det finns alltså hopp om valpar i början på augusti. :)

2013-06-27
I morse, på dag 23, matvägrade Varga. Några timmar senare åt hon frukost sakta, och till och med lämnade en del. Jag tycker också att hennes spenar ser svullna och rosa ut. Har tyckt det i några dagar, men känner nu att det inte är bara som jag inbillar mig. Men bäst av allt:
Nyss när vi var ute såg jag dräktighetsflytningen. Det hängde som genomskinlig, seg, rå äggvita från hennes vulva efter att hon kissat. Dessa flytningar är ett tecken på att det har bildats en slempropp som ska skydda valpar mot bakterier. Alltså inget som skendräktiga tikar får. Så det är ett mycket bra tecken på att Varga faktiskt är dräktig! =D Och det tillsammans med de mentala förändringarna, den förändrade aptiten, samt de lätt rosa svullna spenarna gör oss övertygade. Så vi planerar inte att göra något ultraljud i nuläget. Känns inte som att det behövs. Vill man veta exakta antalet valpar av någon anledning så är det bättre att göra en röntgen senare i dräktigheten, men det tvivlar jag också på att det blir aktuellt. Så, det här är spännande!! Jag tog mått och vikt på Varga igår (dag 22), och då hade hon ökat 3 hg sedan parningen. Utgångsvikten är 6,5 kg, och nu vägde hon alltså 6,8 kg.

Vargas spenar dag 19
Vargas spenar dag 25

2013-06-29
Tänkte bara visa färgskillnaden på Vargas spenar. Idag är hon på dag 25. Hon är lite piggare än hon varit, framförallt när hon är utomhus. Men hon äter fortfarande långsamt.

Embryona är knappt 2 cm. En person som vet hur man gör en bukpalpation skulle känna fosterblåsorna nu som små hårda kulor i Vargas mage, och en riktigt skicklig person skulle till och med kunna räkna dom. Tyvärr hör inte jag till dom personerna. Det hade varit kul att kunna. :-)

2013-07-01
Idag, på dag 27, kastade Varga i sig sin frukost igen med hennes gamla vanliga aptit. Senast igår matvägrade hon, så det är tvära kast kan man säga! Annars är det bara bra med henne. 

2013-07-08
Inte världens bästa bildkvalité, men så här mycket mage har Varga på dag 34 i dräktigheten, alltså i vecka 5. Kul att det börjar synas redan! :) Spenarna är också större och mera röda nu.

Varga dag 34

Just nu mår Varga bara bra. Illamåendet är borta och aptiten är bra. I och med att magen börjat växa är det dags att börja ge Varga mer mat. I övrigt är hon lite stillsammare än annars, men det kan man ju förstå. Hon föredrar också att vara ifred från de andra hundarna.

Den 35:e dagen markerar slutet på embryoperioden, den första dräktighetsfasen. Organen börjar nu ta form och embryona kallas foster även om de inte är fullt utvecklade. Under fosterfasen och särskilt från och med den 40:e dagen ökar fostren i vikt med 3/4 av födelsevikten. Man brukar beräkna att dräktigheten varar i 63 dagar från första parningstillfället. Så nu är det bara 29 dagar kvar tills valparna är redo att födas.  Verkligen ett fantastiskt mirakel!!

Vackra Nexxus

Avslutar dagens inlägg med en bild på den vackra blivande pappan. Han är så underbar...

2013-07-09
Dag 35. Idag väger Varga 7,2 kg, vilket betyder att hon har gått upp 7 hg.

2013-07-15
Återigen, ingen höjdar kvalité på bilden, och Varga ville inte riktigt posera just nu, men jag tror ni kan se att magen har vuxit. Så här ser det ut på dag 41 i vecka 6. Bilden visar inte riktigt hur stor hon faktiskt redan har blivit, hon har framförallt blivit tjock på bredden, sett uppifrån. Får se om min dotter kan ta lite bättre bilder med sin kamera framöver... Annars mår Varga bra och äter bra. Men känns lite trött och sover mycket. Hon har slutat hoppa upp i knäet. Nu piper hon och vill att vi lyfter upp henne istället. Och det gör vi ju mer än gärna! Det är ju så mysigt att få klappa på bebismagen! Tänk, det är bara cirka 3 veckor kvar. Helt otroligt spännande!!

Varga dag 41

2013-07-18

Varga dag 44

Ja, nu är vi på dag 44 i vecka 7, och på den här bilden visade Varga mer än gärna upp sin stora mage. :) Man märker att hon börjar bli obekväm, och hon sover mycket. Hon verkar rätt illamående till och från, och det kan bero på att den växande bebismagen trycker så på allt. 
Jag vägde henne idag, och hon vägde 7,8 kg. Hon har med andra ord gått upp 1,3 kg.
Efter imorgon borde hon inte kunna resorbera valpar längre. Det känns skönt!

2013-07-23

Varga dag 49

Dag 49 känns Varga lite piggare, men väldigt obekväm, framförallt när hon ska ligga ner. Tror det är rätt så jobbigt för henne också med denna värmebölja.
Men hon äter bra, och är glad.Tänk att det nu bara är två veckor kvar!!

2013-07-28
Åh! vad det sparkar i Vargas mage! Dag 54 i vecka 8 behöver man bara sätta handen på magen, var som helst, så sparkar det och rör sig. Sååå mysigt och spännande!!! Hon har passerat 8 kilos-strecket nu by the way. 10 dagar kvar nu till valparnas beräknade födsel. :)

Varga dag 54

2013-07-29
Kände mig lite nostalgisk idag (dag 55), så jag delar med mig av dessa bilder på Varga när vi hämtade hem henne, 10 veckor gammal. Hon var såå söt!! (Klicka på bilderna så förstoras dom). Längtar verkligen efter Vargas valpar nu, och är så nyfiken på hur de kommer att se ut. :) 

Ifall ni undrar vad den lilla flärpen på Vargas örsnibb är för nåt, så beror den på att hon hade en blåsa på örsnibben när hon föddes. Den läkte snabbt ut och är ingenting ärftligt. :)

2013-07-30
Dag 56. Idag ligger Varga ner mest hela tiden. Hon ligger på sidan bredvid mig, och magen rör sig nästan varje gång jag tittar på henne. Då och då kommer hon och tigger mat. Och det är chockerande med vilken spänst hon kan hoppa upp från sin liggande ställning så fort någon öppnar kylen! Så hon är inte det minsta sjuk, även om det kan se så ut ibland när hon ligger helt utslagen på sidan alldeles uppsvälld som en ballong. Men svansen viftar hon på febrilt bara man tittar på henne, eller säger nåt. :) Fast andra hundar får gärna hålla lite distans tycker hon.
Resten av flocken verkar förstå vad som är på gång och har blivit väldigt vaktiga. Känns som de både vaktar reviret mer, men framförallt Varga. När en kompis ville känna Varga på magen gick Nim och ställde sig framför Varga och visade lugnt men tydligt att "Vargas mage låter du bli". Intressant tyckte vi. Som om Nim tänkte att "Däri finns flockens framtid. Ska du ge dig på dom får du allt ta dig förbi mig först!". Men Varga själv vill gärna bli kliad på magen. :) 

Här får ni se hur stamtavlan kommer att se ut. 0,2 % inavelsgrad beräknat på 5 generationer.

2013-07-31
Dag 57. Imorse matvägrade Varga, men nu vid lunchen åt hon ett ägg blandat med lite ris. Jag har också vägt henne idag. Totalt har hon gått upp 1,8 kg. Jag tempade henne imorse också, och tempen låg på 37,2. Normal temp ligger på 38-39. Men när det börjar närma sig valpning börjar temperaturen pendla på grund av hormonella förändringar som leder till att valpningen startar. När tempen går ner till 36-37 grader och stannar där så vet man att valparna förmodligen kommer födas inom 24 timmar (inom 36 timmar för förstföderska). Cirka 12 timmar innan första valpen föds stiger tempen oftast hastigt till 38-39 grader. Men det är självklart inte alla tikar som följer det här mönstret exakt. Man får ju titta på andra tecken också, som att tiken börjar bli orolig, flåsa, och börjar bädda febrilt. Och endel tikar mår även illa och kräks precis som vi kvinnor. Att tömma tarmen, och att äta mindre, eller rentav matvägra, är också en förberedelse för valpning. Igår var hon ganska lös i magen, och hon äter sämre, så jag tvivlar på att hon kommer gå 63 dagar. Tror valparna kommer lite tidigare än så. Det lär visa sig... :)
------ UPPDATERING ------
Nu är kl 17:30, och tempen har legat kvar mellan 37,1-37,3 fram tills nu. Hon har inte velat äta mer mat, men har druckit lite vatten och varit ute och kissat några gånger. Förutom det så har hon legat hela dagen. Hon skakar av den låga kroppstempen och tittar sorgset på mig.
Just nu när jag skriver detta börjar hon springa runt, runt och hässjar. Måste gå. Återkommer...

------ UPPDATERING ------
Varga är i öppningsskedet

Varga några timmar innan valpningen började.

2013-08-01
Dag 58. Kl 02 började Varga föda sina valpar. Det blev 9 stycken! Sverigerekord för denna ras. Varga mår bra och är fullt upptagen av att ta hand om sin stora kull. Mycket för en nybörjar mamma. Valparna mår också bra. Dom kan ni följa i VALPBLOGGEN.