DRÄktighetsdagbok 10!

Roy & Nessie

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa, och även andra uppfödare. Valpkullen är beräknad till 3 mars 2018 (+/- 5 dagar). Inavelsgraden är 0,195 % beräknat på 5 generationer vilket är extremt bra. Extra roligt med denna kull är att det är vår tionde, så det är jubileums-känsla runt kullen :) Du får gärna lämna en kommentar längst ner på sidan.

Kull planerad till Mars 2018

Planerad parning med Roy och Nessie. Nessie förväntas löpa i december, så kullen kommer vara leveransklar våren 2018. Detta blir Nessies andra och sista kull. Valpar från denna kombination beräknas bli medelstora AHT. Färgerna blir svart, röd och eventuellt choklad, och de lär bli hälften enfärgade, hälften fläckiga.

GRAND ANIMAL YAEL LEANDER - "Roy"

NOFRETETE FROM MAGPIES CASTLE - "NESSIE"

Stamtavlan visar 4 generationer med inavelsgrad 0,0 %. På 5 generationer är det 0,195 % vilket är extremt bra.

2017-12-09
Roy blev Lettisk utställningschampion på Liepaja Dog Show 2017. Grattis till Roy och ägare Olga Pavlova! =)

Roy med handler Jelizaveta Borodajenko.
Roy med handler Jelizaveta Borodajenko.

2017-12-19
Igår började Nessie löpa, så dejt har bokats med Roy i Riga under nyårshelgen...

2017-12-29
Idag åker vi och hämtar Nessie och sen vidare till färjan mot Riga och Roy! =D

Nessie på färjan till Riga
Nessie på färjan till Riga

2017-12-30
Japp, då var det parat och klart! Om 63 dagar +/- 5 dagar har vi förhoppningsvis valpar. Det blir alltså 3 mars.
Roy va nog den mest fullkomliga AHt vi någonsin sett! Så sjukt stilig!! Och dessutom glad och trevlig. Det blir enda parningen vi gör så åker hemåt nu, men vi tror på det här ändå. Det va en bra parning och en hängning på över 10 minuter minst.
Nessie ska hem igen till sin familj när vi kommer till Stockholm, men fodervärden är bra på att hålla mig uppdaterad så att jag kan skriva i dagboken. Vi ses! :)

2018-01-09
Dag 10: De befruktade äggen består nu av ca 32 celler och kallas morula under denna celldelningsperiod medan de samtidigt vandrar nerför äggledarna till livmodern. Nervandringen tar 10 -14 dygn.

Men hur vet vi om hon verkligen är dräktig då?
Ja det vet vi ju inte än, och man brukar inte veta förrän drygt halva tiden gått. Finns inga gravtest för hundar...
Men det här är de vedertagna tecknen på dräktighet hos hund (som brukar stämma på ett ungefär):
- viss vulvasvullnad kvarstår efter löpet
- tiken är illamående i vecka 3 och/eller vecka 5
- ibland förekommer en lindrig blödning från vulva under någon/några dagar i vecka 3
- rodnad av spenarna från vecka 4
- spen- och juverförstoring från vecka 5
- bukförstoring från vecka 5
- klar, seg flytning från 4-5 veckan
- fosterrörelser från vecka 7

Så nu vet ni vad vi spanar efter :)

2018-01-18
Dag 19: Under dagarna 17-21 inplanteras äggen i livmoderns slemhinna och i och med det kallas dom embryon. En moderkaka utvecklas som går som ett bälte runt fostret. Embryoperioden börjar vid implantationen och slutar då de viktigaste organen är färdigbildade, så ungefär från dag 19 - dag 35.

Vissa tikar är illamående vid tredje veckan. Det beror på de hormonella förändringar som sker och att livmodern börjar vidgas. Tiken kanske äter sämre och vilar mer nu. Vi får se om vi kommer märka av det hos Nessie. Än så länge mår hon bara bra, men märker vi nåt så blir ni dom första som får veta :)

2018-01-22
Dag 23: Nu ni! Idag är Nessie inte alls lika matglad och tvekade om hon ens ville smaka på torrfoder i baconfett som enligt fodervärden annars brukar knapras väldigt snabbt. Hon åt i alla fall, om än mycket långsamt och försiktigt. Men hon lämnade ca hälften av maten vilket enligt fodervärden inte händer annars! Och sen gick hon och la sig och såg ledsen ut, utan att bry sig ett dugg om att Nexxus åt upp resten av maten.
Givetvis ingen garanti att hon är dräktig, men det är ju definitivt förändrad aptit och tyder på illamående vilket ligger rätt i tiden dräktighetsmässigt. Så det ser lovande ut :)

2018-01-26
Dag 27: Imorgon har Nessie gått 4 fulla veckor och hennes illamående håller fortfarande i sig. Hon äter bra på kvällen, men första målet på dagen går trögt och hon äter inte upp allt. Idag skickade också fodervärden bilden nedan som visar hur Nessies spenar har rodnat. Allt är alltså enligt skolboken och vi känner oss rätt så säkra faktiskt på att Nessie är dräktig. Tänk, om bara 5 veckor kommer vår tionde valpkull ligga i lådan! Lycka!

I magen
Embryot är nu cirka 14 mm och fosterblåsorna är som små bubblor på ungefär 2,5 cm. På ultraljud skulle dom synas, men det är inget vi planerar att göra. Under helgen nu börjar den första benbildningen i embryonas skalle och käke. Man kan se början till fram och bakben.

Valpembryo 30 dagar gammalt. Valpembryo 30 dagar gammalt.

2018-01-31
Dag 32:
Nu har halva dräktigheten gått och Nessies illamående har gått över och aptiten är tillbaka till det normala. Dock kan det komma tillbaka runt vecka fem när magen börjar växa. Spenarna ser ut som hallon på henne nu, och midjan är borta :)

I magen
Embryona är ca 2-2,5 cm stora. Öron och ögon har redan bildats, och nu bildas innerörat. Morrhår och ögonfransar anläggs. Tarmarna förbinds med naveln. Bröstvårtor och tårna på frambenen är klart synliga. Tårna skiljs nu från varandra. De yttre könsorganen börjar synas. Skelettet börjar mineraliseras. 
Omkring dag 33 stängs gommen, så efter imorgon kan dom inte längre få gomspalt. Ungefär samma dag bildas framtänder, och ben i nospartiet, kindben, hjässben osv. Och även tårna på bakbenen blir tydliga.

2018-02-03
Dag 35: Nu har det gått fem fulla veckor, och idag kräktes Nessie, vilket är normalt för tiden på grund av att magen börjar växa och livmoderhornen lägga sig till rätta i magen. När dom gör det trycker det på de övriga inre organen, bland annat magsäcken, vilket alltså kan ge lite illamående under några dagar. 

I magen
Valparna går nu in i fosterperioden och har på dag 35 uppnått ca 2 % av sin slutgiltiga födslovikt.

2018-02-05
Dag 37: Nu tar magen fart och vi fick flera bildbevis på det skickat till oss från fodervärden nyss som ni ser.

2018-02-07
Dag 39:
Idag är ingen rolig dag, Nessie har mått illa ända fram till eftermiddagen. Kräkts och inte velat äta. Matte Marija berättar:

"Hon verkar redan tycka att magen är alldeles för stor. Hon stånkar o stönar så fort hon ska vända sig i sängen/soffan. Och har lite problem att hoppa upp i sängen..."

Nessie dag 41 i dräktigheten. Nessie dag 41 i dräktigheten.

2018-02-09
Dag 41: Imorgon har Nessie gått sex av nio dräktighetsveckor, alltså två tredjedelar.
Hon har redan gått upp till 8,4 kilo, vilket är en viktökning på ungefär 1,5 kilo...

Marija rapporterar:

"Hon äter och mår bra. Det är lite trögt att få med henne på promenader nu men när hon följer med så går vi i hennes takt och bara den bit hon vill gå."


Glömde förresten berätta här i dagboken att medan mamma Nessie tillverker valpar så blev pappa Roy Tjeckisk Utställningschampion förra helgen. Duktig kille!

I magen
Bukhinnan vid naveln har växt ihop på valparna. Imorgon bildas klorna, och från och med imorgon har också förbeningen av skelettet kommit så långt att valparna syns på röntgen och går därför att räkna. Men att röntga är inget som är aktuellt just nu. Det blir ju så många som det blir, och vi vågar gissa att det inte blir färre valpar än förra gången då hon fick sju.

2018-02-11
Dag 43: 20 dagar kvar till valpning! Fast sist valpade hon på dag 66, så vi får kanske ställa in oss på att det kan bli nån dag senare än dag 63 den här gången också. Magen växer och trycker på blåsan så Nessie måste upp och kissa på nätterna nu. Hon är lite segare och tröttare, men ändå glad och har sina stunder då hon busar :) 

I magen
Vill ni veta hur valparna ser ut därinne i magen? Kolla in filmklippet nedan!

Under denna kommande sjunde vecka växer kroppsbehåringen ut. AHT valpar föds ju med en lite luddig päls som de sen tappar under de första månaderna. Ofta är de helt nakna lagom till leverans. I och med att pälsen växer ut så kan man också se färgmarkeringingarna, om man nu kunnat kika in i magen. Vet att flera som står på kö på denna kull önskar sig en enfärgad valp som mamma Nessie, och så är det några som vill ha en fläckig som pappa Roy. Det borde bli en rätt jämn fördelning av båda alternativen rent statistiskt, men samtidigt är det ju lite ett lotteri hur generna fördelas, vilket är lite av spänningen och tjusningen med det hela!

Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade. Fostren ser ut som färdiga valpar när pälsen vuxit ut, men de kan givetvis inte överleva utanför livmodern. Men från och med nu är det egentligen bara storleken som ändras. Fostren känner nu av om man klappar på Nessies mage. Och snart kommer man känna valparna sparka tillbaka. Första fladdrande fosterrörelserna brukar man känna nån gång under denna sjunde vecka.

2018-02-14
Dag 46: Igår hämtade vi hem Nessie hit till oss. Valpninglådan som vi förberett i vårt sovrum kände hon minsann igen och la sig snabbt tillrätta, så där får hon sova nu. 
Hon är verkligen stor men förvånansvärt pigg. Flyger upp för trappan, och har lekt och busat med Demelza som om dom vore två valpar.

2018-02-15
Dag 47:
Det sparkar!! Matte Marija kände nåt redan på kvällen i måndags (dag 44), och Jakop tyckte sig ha känt nåt fladder sedan vi hämtade henne i tisdags. Men nu var det tveklöst fosterrörelser :)

2018-02-20
Dag 52:
Det sparkar jättemycket var man än sätter handen på Nessies mage! Spänningen stiger...

2018-02-22
Dag 54 - dagen när man har så stor bebismage att det bara inte går att dra ner tröjan! (se bilden nedan)

9 dagar kvar till beräknad valpning (Waldemar, Crush och Harri från Nessies förra kull på nedräkningsbilden)
 
Nessie är väldigt besvärad av sin mage och stånkar och stönar och har sig. Ändå kan hon flyga upp för trappan och ta två steg i taget. Det är ju lite smått fantastiskt tycker jag, haha! 

Nessie dag 54
Nessie dag 54

2018-02-23
Dag 55
väger Nessie 8,7 kilo. Förra dräktigheten vägde hon 8,2 kilo dag 60, 6 dagar innan hon födde 7 valpar.
Så hur många tror ni att det blir denna gång? Jag gissar på 8 valpar. Men dom kan ju va färre och större också...

8 dagar kvar till beräknad valpning alltså... På nedräkningsbilden ser ni söta Toyah från Nessies förra kull som använder syster Sally som gosig kudde.

Nessies förra kull (Sommar-kullen) med 7 vackra valpar :) Nessies förra kull (Sommar-kullen) med 7 vackra valpar :)

2018-02-24
Dag 56: Idag har Nessie gått 8 fulla veckor, så 7 dagar kvar nu till beräknad valpningsdatum! Senaste dagarna äter hon mindre portioner åt gången eftersom magen är så stor så det trycker på magsäcken. 

Idag är hon väldigt lugn och bara ligger och vilar. Det märks att hon har lite förvärkar då magen blir stenhård och att Nessie tycker det är lite obehagligt. Hon vill helst ligga i famnen eller väldigt nära. Resten av flocken är sådär vaktiga och på helspänn som de blir på slutet när det börjar närma sig valpning. 

Kroppstemp
Hundens normal temperatur ligger mellan 37,5 och 39,0. Nessies normaltemp brukar vara 38. Men nu har hennes temp börjat fluktuera sedan dag 53 vilket är helt normalt så här mot slutet. Idag gick hon till exempel ner på 36,7 för att en timme senare vara uppe i 37,6. Sådär håller alltså temperaturen på och fluktuerar under den sista veckan av dräktigheten på grund av att det pågår en kamp mellan det dräktighetsbevarande hormonet progesteron och det värkframkallande hormonet prostaglandin.

När progesteronet sjunker så sjunker även kroppstemperaturen. Så orsaken till att man tempar är att när tempen sjunker med 1-2 grader och stannar under normaltemp så vet man att prostaglandinet "vinner" eller hur man ska säga, och att öppningsskedet har börjat. I och med det kan man räkna med att själva valpningen kommer börja inom 12 timmar (längre för förstföderskor). Nessies förra valpning stannade tempen på 36,8-37,1 under hela öppningsskedet, så den höll sig alltså på ungefär 1 grad under hennes normaltemp.

Självklart behöver man inte tempa, valparna kommer givetvis ut ändå! Men eftersom man absolut inte vill lämna en tik ensam som börjar närma sig valpning så kan det av den anledningen kännas bra att tempa. (Normaltemp och inga andra valpningstecken hos tiken =  jag kan lugnt åka och handla.  Låg temp på till exempel 36,5 grad =  jag går ingenstans!) 

I magen
Nu lägger valparna på hullet. Dom sväljer fostervatten och får ofta hicka. Det börjar bli trångt därinne för valparna. När valparna är färdigutvecklade signalerar valparnas binjurar att det är dags för valpning. Från dag 58 är det inom ramen för vad som är normalt för valpar att födas. Vår första kull födde Varga till exempel 9 valpar på dag 58 som alla mådde bra. Dräktighetslängden påverkas dels av storlek på kull, men givetvis också av hur nära ägglossningen själva parningen skedde, och även på ras och blodlinje. 

2018-02-25
Dag 57: 8,8 kilo tung vilket är en viktökning på 1,8-2,0 kilo. Magen är jättestor och det sparkar överallt. Hon har mjölk i juvren. De fyra bakre juvren är riktigt stora. Och Nessie själv vill bara ligga nära oss och vila/sova.

2018-02-26
Dag 58: Hon vaknade till synes pigg och åt sin frukost. Men sen dess ligger hon i valplådan och tittar olyckligt på oss. Hon lämnar inte lådan även om vi går ut ur rummet. Innan har hon följt efter oss från rum till rum och inte lämnat vår sida för en minut. Men nån temperaturdipp har hon inte än trots att hon är lite skakig. 

2018-02-27
Dag 59:
Idag har hon legat lågt i temp sedan kl 09, och sprungit rastlös runt i huset och letat efter gryt på de konstigaste ställen för att sen ligga långa stunder i valplådan. Nu klockan 13 hade hon 36,3 i temp, så jag tror verkligen att nåt är på gång trots att hon i samma stund åt lite mat. Förra gången åt hon in i det sista nästan.
Hon har hela dagen haft en klar, lukfri slemmig flytning som gör att hon lämnar blöta fläckar efter sig var hon än sitter/ligger. 

2018-02-28
Dag 60: Hon har fortsatt att ligga lågt i temp tills nu, och igår kväll började krafsandet och bäddandet. Mellan krafsandet ligger hon i valpningslådan och skakar och ser olycklig ut. På morgonen nu har hon gått flera gånger på toa. Hon åt en halv portion frukost, men det gjorde hon sist också. Så allt tyder på att hon är i öppningsskedet och att det kommer valpar idag. Uppdaterar givetvis här med en gång om det händer.

---------------------

10:45 - Droppar fostervatten...
11:25 - Vattnet går ordentligt.
11:35 - Börjar få lite mer tydliga krystvärkar.
11:43 - Valp #1 - en pojke! Solid lila, 182 gram.

12:03 - #2 - tik, solid svart brindle med vitt bröst, 143 gram

12:25 - #3 tik, solid choklad brindle, 158 gram

12:44 - #4 hane, solid blå brindle, 199 gram

13:47 - #5 tik, solid lila, 153 gram 

14:13 - #6 tik, solid svart med vitt bröst, 153 gram

Det blev alltså 6 vackra valpar :) Tack alla som följt dagboken och väntat tillsammans med mig. Från och med nu kan ni följa valparna i Valbloggen. Där jag snart kommer att presentera dom med deras namn på 10-temat.

Lämna gärna en kommentar!

 • Leena • 28 februari 2018 17:51:42
  Underbara
 • Tack!

  28 februari 2018 18:00:18

 • Sofia Ramström • 28 februari 2018 14:47:19
  Jag blir tokig så söta <3 Den lilla svarta med ljus tass tilltalade mig direkt:-)
 • ❤️

  28 februari 2018 18:00:30

 • Matte Marija • 28 februari 2018 14:29:41
  Hjärtknip för varje liten som tittar fram! Duktiga, rara lilla Nessiemamman. Så fina med sina hela färger!
 • Ja hon är superduktig!! =D

  28 februari 2018 14:32:02

 • Gunvi • 28 februari 2018 14:13:57
  Nr 1
 • Ja han är fin! Men alla har ju inte fötts än

  28 februari 2018 14:32:07

 • Linda • 28 februari 2018 11:56:55
  Åååå så spännande ❤❤❤
 • Matte Marija • 26 februari 2018 14:04:57
  Åh min lilla bula! Mattehjärtat önskar att jag satt bredvid och höll lilla tassen och pussade lilla skallen. Håller alla tummar för Nessie.
 • Förstår dig! Men vi sitter här hos henne och klappar och gullar ❤️

  26 februari 2018 14:10:33

 • Jakop Granlund • 23 februari 2018 10:17:25
  9 valpar
 • Marija • 20 februari 2018 21:59:23
  Jag är verkligen nyfiken på hur många de är! Så gulligt att tänka sig alla dessa små sparkande tassar:)
 • Marija • 14 februari 2018 13:56:44
  Ja, Demelza tycker hon verkligen om. Nia har inte samma tur med Nexxus. Han är en riktig surfarsa mot henne
 • Haha, men hon har ju dig! :)

  14 februari 2018 13:58:17

 • Marija • 9 februari 2018 22:01:17
  Jag väntar med spänning på när jag börjar känna dem röra på sig mer