(Kompis & Isa) + Dobby & Nia

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa, och även andra uppfödare. 

 • Kompis/Isa-kullen är beräknad till 4 oktober 2018 (+/- 5 dagar). Inavelsgraden är 1,66% beräknat på 5 generationer. - Uppdatering: Isa gick tom.
 • Dobby/Nia-kullen är beräknad till 7 oktober 2018 (+/- 5 dagar). Inavelsgraden är 0,68% beräknat på 5 generationer.

Extra roligt med dessa kullar är att det är första gången båda föräldrarna (i båda kullarna) är från vår egen uppfödning, så det är jubileums-känsla även runt dessa kullar! 
Du får gärna lämna en kommentar längst ner på sidan.

Kullar planerade i början och slutet på sommaren...

Nia förväntades löpa på våren/försommaren, och Isa augusti/september. Men istället bestämde de sig för att börja löpa samma dag, 20 juli, vilket i och för sig inte är ovanligt för tikar i samma flock att tajma in sig efter varandra.
Men för vår del blev det  ju lite annorlunda än vi tänkt oss eftersom vi tänkt att kullarna skulle kommit precis efter varandra lite lagom sådär. Så nu var vi tvungna att snabbt besluta om vi ville ha två kullar exakt samtidigt. 
Vi valde att satsa på Isa och skjuta på Nias kull. Så vi åkte till Norge för att para henne med den otroligt ståtlige och mycket trevliga Kompis. Så 1 augusti gav vi oss iväg och kom fram sent på kvällen.

Rubynells Mr Spratt - "kompis"

Nord UCH, Nordic CH, Rubynells Isa

På torsdag morgon, 2 augusti (dag 13 i löpet) ville de gärna para sig, men vi fick ingen hängning ... Och som alla uppfödare vet så kan det ju bli valpar ändå, men oddsen är sämre. Och vi hade inte möjlighet att stanna eftersom vi skulle jobba på Terrierklubbens utställning i Åsarna fredag-lördag. Hur skulle vi göra nu? Lite besvikna och bekymrade åkte vi därifrån mot Sverige och Jämtland...

På lördagens utställning ställde vi Isa i Championklass, och hon blev BIR med ck, och certet gick till Rubynells Zuri från Zito-Nia kullen, och Legend fick sitt Hp och BIR-valp. Så det var en bra dag för kenneln! 
Nu ställer vi inte Isa mer eftersom vi ändå hoppas att hon är dräktig. Tiden kommer utvisa helt enkelt. 

Efter att ha pratat igenom saken länge, och även pratat med många andra uppfödare, så blev vi övertygade om att rätt beslut var att ta det säkra för det osäkra och kontakta Dobbys matte för att höra om vi kunde komma med Nia söndag morgon för en dejt. Och det kunde vi.

Rubynells Mr Bates - "Dobby"

Rubynells Sugar frosted Nia

Söndag morgon 5 aug satt de ihop strax efter de kom in i samma rum. Hängningen varade i ca 15 min.

Varför blir det hängning?
I samband med att sperman ejakuleras så sväller hanens stora svällkropp på ollonets bakre del, vilket gör att hundarna hänger fast i varandra utan att kunna komma loss. Detta kallas hängning och kan vara i allt från 5 min till en timme. Vanligast är att hanhunden kliver av tiken under hängningen och ställer sig så att de står bak mot bak så här som Dobby och Nia står på bilden. Det är bra att man är beredd att vara med att stötta så att de inte står och drar åt varsitt håll. Man varken kan eller ska försöka sära på dom under hängningen utan dom lossnar av sig självt. 

Detta var på dag 17 i löpet och det kändes verkligen som vi prickat in rätt dag, så vi nöjer oss med en parning. Hon har höglöpt i flera dagar och de flesta tikar har sin ägglossning i början eller mitten av höglöpet. Men hos hundar är äggen fortfarande inte mogna och befruktningsdugliga när dom lämnar äggstocken så de behöver ytterligare 2-5 dagar efter ägglossning för att mogna. Efter det lever varje moget ägg i 2-4 dagar. Så gissningvis blir alltså den bästa tiden att para tik under de sista 2-4 dagarna av höglöpet, eftersom då ska alla ägg hunnit mogna och är befruktningsdugliga. Å andra sidan lever spermierna i 4-6 dagar, så är inte hela världen om man parar innan äggen mognat.

Så nu väntar vi eventuellt valpar 4 oktober om Isas parning tog sig, och troligen valpar 7 oktober. Trodde aldrig jag skulle ta två kullar samtidigt, men det kändes som det enda rätta att göra så här eftersom vi har kö med förväntansfulla valpköpare som man inte vill göra besvikna, och Nia fick ju heller inte så stor kull sist.

 • Kompis-Isa kullen förväntas bli medelstora till stora AHT (Kompis väger 12 kilo), både enfärgade valpar och prickiga, i färgerna svart, och eventuellt blåa och/eller bruna. 
 • Dobby-Nia kullen beräknas bli medelstora AHT, men kan bli större också. Både enfärgade valpar och fläckiga. Färgerna blir svart, röd, blå och eventuellt blå sobel.
Nu är det bara att vänta några veckor och hoppas att det dyker upp lite dräktighets-symptom.
Återkommer! :)

Dräktigheten

2018-08-09
Idag har det redan gått en vecka sedan Isas och Kompis dejt, så om hon är dräktig så är hon på dag 7.
Om Nia är dräktig är hon på dag 4. För att hålla isär dom kommer Isa få ha färgen röd och Nia blå.

Vad finns det för tidiga tecken på dräktighet då?

 • Det vi tittar efter först och främst är att svullnaden av vulvan (tikens yttre könsorgan) inte helt går ner som det gör annars när löpet är slut, brukar uttryckas som att "löpet kvarstår". 
 • Ofta kan man märka av en skillnad i beteendet efter parning. Att tiken blir mer tillgiven och "klängig" med familjen, men kanske mindre med de fyrbenta. Just nu höglöper dock Demelza så alla våra hundars uppmärksamhet är riktad på henne just nu. Men måste nog säga att den snälla Isa plötsligt blivit sur mot de andra hundarna och vill vara ifred från dom, och helst få ligga i mitt knä. Så här ligger hon just nu medan jag skriver detta...
 • En del tikar blir väldigt hungriga efter löpet, men det kan både tyda på att tiken är dräktig eller att hon håller på att bli skendräktig... Och visst är Isa mera hungrig och matfixerad.
 • Många tikar blir trötta efter löpet. Men precis som med hunger kan det tyda på både dräktighet och skendräktighet. I vilket fall så är Isa mer lugn och trött än hon brukar.


Summan av kardemumman är att man inte kan veta så här tidigt. Det är först i tredje veckan när de kan börja tappa aptiten och må illa som man kan börja ana mer hur det ligger till.

2018-08-16
Idag har det gått 2 veckor sedan Isas parning så hon är på dag 14. Nia är på dag 11 och imorse ville hon inte äta sin frukost. Det är verkligen inte normalt för Nia! 
Isa å andra sidan är vrålhungrig och börjar tigga sin middag redan vid lunch. Isa har också blivit extremt klängig och krafsar på en för att man ska fortsätta klappa på henne i en evighet.

Vad händer i magen?
Just nu håller de befruktade äggen på att vandra ner genom äggledarna till livmodern. Under kommande vecka kommer de att fördela sig jämnt i livmoderhornen och inplanteras i livmoderns slemhinna. När de fäst där bildas en moderkaka som går som ett bälte runt de små embryona.

2018-08-19
Nu har det även gått två veckor sedan Nias parning, så Nia är på dag 14 och Isa är på dag 17. Precis som sist jag skrev så är Isa fortfarande konstant hungrig och tigger, medan Nia däremot inte vill äta sin frukost. Och idag har aptitlösheten hållt i sig längre. Bilden är tagen 15:30 idag, och Nia vill fortfarande inte äta ens lite grann utan bara tittar på mig som "Måste jag?". (Men sen kom Isa och då reste hon sig och åt några bitar i alla fall, för Isa skulle då minsann inte få tro att det var hennes mat!)

2018-08-21
Dag 16 för Nia och hon mår fortfarande illa och har ingen aptit, och igår eftermiddags kräktes hon. Känner mig 99% säker på att hon är dräktig. Förra gången började hon inte må illa förrän dag 23, men varje dräktighet är ju unik, precis som det är för oss människor med våra graviditeter. Och det är ju vanligare att tikarna börja må illa först nästa vecka i dräktigheten, så Isa kan mycket väl vänta med att börja må illa eller få förändrad aptit till slutet av veckan och det skulle vara helt normalt. Alla tikar mår ju inte illa heller, en del äter bara med extra god aptit hela dräktigheten.

2018-08-23
Idag har det gått 3 veckor sedan Isas dejt med Kompis, så hon är på dag 21 och går in i sin fjärde vecka. Isa har alltså avverkat en tredjedel av sin dräktighet eftersom hundar är dräktiga i 9 veckor, eller för att vara exakt; 63 dagar +/- 5 dagar.

I magen
Just nu ligger de små embryona i fosterblåsor som är ca 15 mm i diameter. Om inte de små embryona har fäst i livmoderslemhinnan redan så kommer de i alla fall att göra det under den kommande veckan. Detta kallas för nidation. De bildar då moderkakor som sitter som ett bälte runt fostret och som länkar fostret till mamman med en navelsträng. I samband med nidationen kan många tikar bli illamående eftersom hormonerna nu i kroppen börjar ta fart, och livmodern börjar också växa. 

Isa äter bra fortfarande men känns allmänt olycklig och ligger och skakar sådär som våra dräktiga tikar brukar med sorgsen blick. Vulvan är fortfarande svullen och hundarna vill gärna nosa och lukta på henne där. Får se om hon får nån förändrad aptit under kommande veckan...

Nia är på dag 18 och har fortfarande ingen aptit. Är som sagt rätt säker på att Nia är dräktig.

2018-08-30
Dag 28 för Isa nu och hon visar ärligt talat inte upp tydliga dräktighets symptom som man skulle önska. Inget som inte lika gärna kan vara skendräktighet. Hon har möjligtvis ätit lite långsammare, och hon har inte tjatat om frukost på morgonen som hon brukar, men inget tydligt illamående. Och hon har möjligtvis rodnande spenar. Men vi är inte övertygade ...

Nia däremot är hur dräktig som helst! Hon är på dag 25. Äter bara på kvällarna och har fått svullna rosa spenar. Men mycket trevligare i humöret än förra gången. Då var hon irriterad på allt, nu känns hon inte irriterad på nåt utan är glad och lugn.

Tecken på dräktighet:

 • Viss vulvasvullnad kvarstår efter löpet
 • Tiken är illamående i vecka 3 och/eller 5
 • Rodnad av spenarna från vecka 4
 • Spen och juverförstoring från vecka 5
 • Bukförstoring från vecka 5
 • Klar, seg flytning från 4-5 veckan *
 • Fosterrörelser från vecka 7

* Den klara sega flytningen har vi bara sett hos fåtal tikar. Vissa är väl så snabba att tvätta sig så man inte hinner se det. 
Nia dag 32 Nia dag 32

2018-09-06
Dag 35 för Isa, och alltså 5 fulla veckor sedan parning. Hon är konstant hungrig, fortfarande lite svullen bak, rodnande spenar, har blivit väldigt bred över ryggen, och känns väldigt obekväm senaste dagarna. Men likväl tycker jag förstagångs-tikar är knepiga och känner mig lika osäker på Isa som jag är tvärsäker på att Nia är dräktig. Nia är på dag 32 och har spenar som gelehallon, och jag börjar ana en mage redan. Hon äter igen med god aptit. 

I magen
Dag 35 markerar slutet på embryoperioden, så den mest riskfulla tiden där kemikalier och andra saker kan skada fostret är över nu. Risken för gomspalt är också över efter dag 33.  Fostrens organ börjar ta form, tarmsystemet bildas och fostren börjar växa så att livmoderhornen måste lägga sig tillrätta i bukhålan och börjar trycka på tikens organ.

2018-09-08
Nia på dag 34 börjar se rätt så tjock ut. Större än förra gången, så det kan bli fler valpar denna gång, eller så blir hon bara större lättare för att hon är omföderska. 

2018-09-14
Nia är på dag 40 nu och ser ut som på bilden nedan. Hon är större än förra gången vid den här tiden. Sist tyckte hon ju att 4 valpar var för lite och fyllde på kullen med en av husses svarta strumpor. Denna gång har hon redan fått två svarta strumpvalpar... Men vi ser mer fram emot dom riktiga :-P

För Isas del har det gått 43 dagar sedan parning och antingen är det bara 1-2 valpar eller så är hon tom. Men vi lutar åt att hon är skendräktig eftersom nedersta juvren är svullna och så, men hon har inte blivit tjock. Bredare över revbenen är hon, och möjligtvis liiite mage, men det kan skendräktiga tikar också få. Så tyvärr... Men vi parar ju henne nästa löp då, så Isa-valpar blir det förr eller senare :) 

2018-09-18
Nu är Nia på dag 44 och är alltså i sin sjunde vecka av dräktigheten. Och nu idag kunde vi för första gången både se och känna fosterrörelser! Lika häftigt varje gång :)
Nia känns större än förra gången vid samma tid i dräktigheten, och också mer obekväm och trött. Hon har redan gått upp till 8,9 kilo. Det betyder att hon har gått upp 1,5 kilo sedan parning. Och det är en snabbare viktökning än sist. Det finns alltså skäl att tro på fler valpar än Nias förra kull.

Vad händer i magen?
Färgmarkeringar börjar synas och pälsen växer ut. Så det är nu det visar sig vilken färg och täckning valparna har. (Alla AHT föds med en fjunig päls som de sen fäller under sina första tre månader). Fostren ser i stort sett ut som färdiga minivalpar, men kan inte överleva utanför livmodern. Nu är det egentligen bara storleken som ändras framöver. Valparna känner när man klappar på Nias mage.

2018-09-21
Dag 47: Sedan igår morse har Nia ätit sämre och mått illa till och från. Det gjorde hon förra dräktigheten vid den här tiden också och beror väl på att valparna växer nu för fullt. Ca 75% av valparnas tillväxt sker ju nu under dessa tre sista veckor av dräktigheten. Så hon är rätt så trött och obekväm just nu, och spenderar större delen av dagen i vårt sovrum undan från de andra hundarna. Igår fick hon sin valplåda också, så hon sov gott i den inatt. Men nu ligger hon och snoozar i vår säng...

2018-09-22
Dag 48 känns det som att magen blev mycket större under natten! Så här är en bild.

2018-09-26
Nu är Nia på dag 51, alltså i vecka 8 av de 9 dräktighetsveckorna. Hon vill vara väldigt nära oss och tar det lugnt större delen av tiden. Valparna sparkar och bökar runt när man klappar på henne.

Vad händer i magen?
Valparnas skelett förbenas och de skulle nu synas på en röntgenbild. Mjölktänderna förkalkas och om några dagar förkalkas även de permanenta tänderna. Valparna är i princip färdigbildade men behöver öka i vikt och skulle inte överleva utanför livmodern förrän ca dag 58 av dräktigheten.

2018-09-26
Dag 52 vaknar jag till att Nia hulkar och kräks. Hon rör inte sitt foder så vi tinar vom för valpar till henne som hon ville i slutet på förra dräktigheten, och det äter hon gärna. Hon har fått mjölk i juvren nu så jag tror inte att hon kommer gå tiden ut (63 dagar). Sist fick hon sina valpar på dag 61, och med tanke på att hon parades senare i löpet denna gång kan det rentav bli nån dag tidigare än så. Men jag är inte orolig för att de ska komma för tidigt. Det är hon för pigg för tycker jag :)

2018-09-27
Dag 53 och alltså 10 dagar kvar till beräknad valpning. Idag äter Nia även vom bollarna med väldigt dålig aptit, och på kvällen känns hon orolig, obekväm och rastlös. Hon vankar runt i huset med svansen mellan benen. Känner mig ännu mer övertygad om att hon inte kommer gå 10 dagar till...

Klicka på nedräkningsbilden med Nia och en av hennes döttrar från förra kullen så ser du den större ;-)

2018-09-28 
Dag 54: Tidigare nätter har Nia sovit hela natten i sin valplåda. Men inatt verkade hon ha svårt att sova. Hon var uppe och åt torrfoder och drack vatten, stod och blev orolig över nåt mystiskt utanför sovrumsfönstret, vankade runt i sovrummet, och höll på putta på min hand för att jag skulle klappa på henne. Och idag kan jag både se och känna att hon har förvärkar, så det var väl därför hon hade svårt att sova. Förvärkar kan pågå i flera dagar innan valpning.

2018-09-29
Dag 55: Natten har varit lugn. Men på morgonen låg hon och skakade väldigt och hade 36,8 i temp. Sen hade tempen gått upp till 37,7 igen strax före 10. Att tempen är svajig på slutet beror på att det är en kamp mellan det dräktighetsbevarande hormonet progesteron och det värkframkallande hormonet prostaglandin. Men när tempen sjunker och ligger kvar under normaltemp så vet man att prostaglandinet "vinner" och att öppningsskedet har börjat. 

2018-09-30
Dag 56: En till lugn natt, och dagen har varit ungefär som igår. Hon har haft förvärkar, men sent på kvällen kändes det som att de besvärade henne mycket mer.
När vi gick och la oss vid midnatt så tempade jag, och då låg hon på 37,1, så tempen skulle ju kunna vara på väg ner...
 

2018-10-01
Dag 57:
Inatt hade Nia svårt att sova. Hon ville ha min uppmärksamhet hela tiden och gick runt mycket i sovrummet. Hon låg nog lågt i temp för hon kändes väldigt kall att ta på, men vägrade ligga kvar under nåt täcke...

På morgonen tempade jag henne, och då låg tempen på 36,6. Den kan ju varit lägre under natten också, men annars kan detta varit temperaturdippen. Hon gick inte lägre än så förra kullen.

Tempen har legat kvar lågt under dagen fram tills nu när jag skriver detta vid 16:00. Så Nia tycks vara i öppningsskedet då förlossningsvägarna mjukas upp och vidgas. Det kan ta ett tag, men får vara beredd på att det kan komma valpar närmsta dygnet nu. Sex dagar kvar är det knappast inte i alla fall. Uppdaterar givetvis här om det händer något mer under kvällen.  
- - -
20:50 - 18:20 kräktes hon, och sedan dess har det varit mycket krafsande i valplådan. Senaste timmen har hon velat ut på toa stup i kvarten, så det börjar väl trycka på...

2018-10-02
Dag 58: Nu kommer valpar :)
Valp #1 - 00:53 - Hane, vit och blå - 197 gr
Valp #2 - 01:57 - Tik, vit och svart - 170 gr
Valp #3 - 02:08 - Hane, vit och blå - 134 gr
Valp #4 - 02:30 - Hane, svart och tan med vitt bröst - 180 gr 
Valp #5 - 03:00 . Tik, svart sobel, solid - 155 gr

Mamma Nia och valparna mår alla bra :)

Namnet på kullen blir Mamma Nia! Here we go again. Individuella namn och bilder kommer jag lägga upp i Valpbloggen så fort jag får chansen. Tack alla som följt med i Dräktighetsdagboken :)

lämna gärna en kommentar :)

 • Nina Brokhaug Røvang • 2 oktober 2018 09:13:11
  Så flotte!!! Gratulerer med vel gjennomført svangerskap og fødsel!
 • Nias pappas matte • 27 september 2018 15:18:45
  Heja Nia och lycka till med valparna. De blir säkert lika söta som du och din far!
 • Tack! - säger Nia här lite generat ;-)

  27 september 2018 16:40:07

 • Nina Brokhaug Røvang • 24 augusti 2018 10:11:05
  Veldig flott å kunne følge svangerskapene :) Også er vi veldig spente på hvor mange valper som kommer og å følge de!
 • Det tycker vi också är spännande! Gissar på 5-6 st just nu :)

  27 september 2018 16:39:23

 • Marita Dahlström • 20 augusti 2018 13:13:13
  Bra information.
 • Tack!

  21 augusti 2018 10:21:25