Dräktighetsdagbok 12

Waldemar & Siri

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa, och även andra uppfödare. 
Valpkullen är beräknad till 9 mars 2019 (+/- 5 dagar) med valpar leveransklara i början på maj. Inavelsgraden är 0,0 % beräknat på 5 generationer.
Du får gärna lämna en kommentar längst ner på sidan.

KULL PLANERAD TILL MARS 2019

Vårkull planerad med Waldemar och Siri. Detta blir Siris andra och sista kull. Waldemar har ingen kull sedan tidigare. Waldemar är enfärgad svart och väger ca 9 kg. Siri är svartvit fläckig, och väger ca 5 kg. Valpar från denna kombination beräknas bli medelstora AHT. Färgerna blir svart, och eventuellt röda och bruna valpar. De lär bli hälften enfärgade och hälften fläckiga.

RUBYNELLS SUMMER NIGHT - "WALDEMAR"

SUPERSTITIOUS SIRI

Stamtavlan visar 4 generationer med inavelsgrad 0,0 %, men även på 5 generationer är det 0,0%.

2018-12-21
Siri börjar löpa. Vi bokar in en dejt åt henne med Waldemar i början på januari. Spännande!! Han är ju så snygg den killen så vi är riktigt taggade på detta! 

2019-01-05
Vi åker upp med Waldemar till Siri eftersom Waldemar bor nära oss men Siri bor borta i Hofors. Eftersom vi måste vara på MyDOG i Göteborg torsdag-fredag, och åka tillbaka dit på söndagen, så bokade vi bara denna dejt på lördagen. Men Waldemar var inte riktigt bekväm att para hemma hos Siri, vilket inte är så kontigt för en nybörjare. Så vi åkte hem med hundarna, och då fixade de ganska snabbt en parning med bra hängning när de fick lugn och ro i vårt sovrum.
Sen fick Waldemar åka hem till sig igen :)

Nu börjar nedräkningen på 63 dagar till valpning vilket hamnar på 9 mars! 

2019-01-08
Dag 3: Idag åkte Siri tillbaka hem till sin fodervärdsfamilj. Hon kommer tillbaka hit mot slutet av dräktig-heten. Under tiden håller matte Anna oss uppdaterade om Siri, och vi återberättar allt givetvis här i Siris dräktighetsdagbok :)

2019-01-21
Dag 16: Pratade med Siris matte Anna, som sa att Siri mår bra, och ligger gärna och sover mycket. 

Så vilka tidiga tecken på dräktighet finns det?

 • Det vi tittar efter först och främst är att svullnaden av vulvan (tikens yttre könsorgan) inte helt går ner som det gör annars när löpet är slut, brukar uttryckas som att "löpet kvarstår". 
 • Ofta kan man märka av en skillnad i beteendet efter parning. Att tiken blir mer tillgiven och "klängig" med familjen.
 • En del tikar blir väldigt hungriga efter löpet, men det kan både tyda på att tiken är dräktig eller att hon håller på att bli skendräktig...
 • Många tikar blir trötta efter löpet. Men precis som med hunger kan det tyda på både dräktighet och skendräktighet.
Diffusa tecken skulle man kunna säga. Det är egentligen först i tredje veckan när de kan börja tappa aptiten och må illa som man kan börja ana mer hur det ligger till. Men illamåendet kan vara värre första dräktigheten och lättare nästa...

I magen
Idag är det mycket möjligt att första ägget börjat bäddas in i livmoderväggens slemhinna (implantationen). Det tar några dagar innan samtliga ägg gjort det. Men när de gjort det börjar fosterhinnor bildas runt det lilla embryot som ger det näring. Även en moderkaka börjar bildas när embryona fäster sig i livmoderväggen. Moderkakan går som ett bälte runt fostret, vilket alltså skiljer sig från hur moderkakan ser ut för oss människor. Genom moderkakan tillför Siri sen de näringsämnen som embryona behöver för att fortsätta växa och utvecklas. 
 

2019-01-29
Dag 24: Idag kontaktade jag Siris fodervärd Anna för att fråga hur det var med Siri. Hon svarade:

Det går bra. Hon är väldigt dålig på att äta nu och kräks ibland så det känns som att det är lite bebeisar där inne.

Det är ett ganska säkert tecken på att Siri är dräktig, och det är helt normalt för tiden i dräktigheten.

I magen

 • De små embryona har fäst sig i livmoderväggen, jämt fördelat på de två livmoderhornen, och bildat varsin moderkaka. Den ligger som ett bälte runt fosterblåsan. Själva embryona är fortfarande pyttesmå på ca 1,5 cm men ändå börjar livmodern bli lätt förstorad. 
 • Embryona har redan börjat bilda nervsystemet, hjärnan, hjärtat och luktsinnet. Benen och öronlapparna har börjat formats, och man kan skönja konturer av vad som ska bli kropp, hals, huvud och svans. Nu under vecka 4, som Siri är inne i, så börjar även ögonen bildas och också pigmenteras mot slutet av veckan. Så det händer mycket nu! 

2019-02-03
Dag 30: Nu är Siri inne i vecka 5 och valparna har gått från embryon till fosterstadiet. Siri börjar få lite mage, och man ser uppifrån att hon är bredare över ryggen. Spenarna har också blivit större. Illamåendet har gett mig sig så att hon mår bättre och äter bättre.

I magen
Fostren är ca 2 cm och börjar nu öka snabbare i vikt. De börjar få ögonlock, ögonfransar, inneröra, morrhår, tassar, bröstvårtor och yttre könsorgan. Tarmarna börjar bildas och förbinds med naveln. Mineralisering av skelettet börjar, men än skulle de inte synas på en röntgenbild. Däremot på ett ultraljud, men det behövs ju inte eftersom vi känner oss säkra på att Siri är dräktig :)

2019-02-22
Dag 49: Igår hämtade vi hem Siri, och flocken här hemma är väldigt glad att ha Siri här igen. Siri är en sån där hund som ALLA tycker om. Så trevlig, lugn, glad och lättsam!! Hennes mentalitet är verkligen helt underbar! Och så är hon ju så liten och söt också :) Här är lite magbilder från nu på morgonen.

2019-02-23
Dag 50: Siri har nu gått 7 fulla veckor, och har idag 2 veckor kvar till beräknat valpningsdatum. En dräktighet brukar var i 63 dagar (+/- 5 dagar). Sist fick Siri valpar på dag 59, vilket inte är ovanligt för rasen. Våra tikar brukar oftast valp dag 59-61, så vi är alltid beredda i god tid före dag 63.

Nu på morgonen kunde jag för första gången känna en spark från en av valparna därinne :) Men Jakop påstår att han kände en spark redan igår kväll. Exakt samma tidpunkt som vi kände första sparkarna under Siris förra dräktighet. 

Förutom någon enstaka kort stunds lek och bus med våra hundar här hemma så har hon mest velat ligga i vårt sovrum och vila. Det är jobbigt att tillverka valpar...
Som det känns nu så gissar jag på att det är fyra valpar även denna gång eftersom jag upplever det som att magen ser ut att vara precis lika stor som den var på samma dag förra dräktigheten. Viktökningen är också exakt samma som sist. Idag väger Siri 6.45 kg, så hon har gått upp 1.45 kg.

2019-03-04
Dag 58: Från och med idag kan valparna födas utan att det är någon fara för dom. Sist valpade Siri på dag 59. Då hade hon gått upp 1,7 kilo och fick fyra valpar. Idag på dag 58 har hon gått upp 1,7 kilo även denna dräktighet, så vi räknar med fyra valpar denna gång också. De för väldans liv i magen och är nog rätt så taggade på att få komma ut. Siri är rund som en boll, men äter fortfarande bra. Hon vill ligga i valphagen nu hela tiden, och det har börjat bildas mjölk i juvren. Tempen låg på 36,8 nu kl 15, så vi får se var det tar vägen :)

2019-03-05
Dag 59: Tempen har varit fortsatt låg och Siri är i öppningsskedet. Senaste timmen märks det tydligt hur hård magen blir, och att hon har ont med svansen mellan benen.  Just nu, kl 01 på natten, krafsar hon i valplådan. 

02:00 - Siri börjar få krystvärkar.
03:26 - Valp #1, svart solid tik, 220 gram


03:53 - Valp #2, svart solid hane med vita framtassar, 180 gram
03:58 - Valp #3, svartvit hane, 180 gram
04:39 - Valp #4, svart solid tik, 190 gram
05:13 - Valp #5, svart solid hane, 220 gram

Så fem stora fina valpar blev det, varav fyra ser ut som pappa Waldemar :) 
Individuella bilder och namn kommer att läggas upp så snart som möjligt i Valpbloggen där ni kommer att kunna följa valparna framöver. 
Tack för att ni följt dagboken, och följ gärna Nessies framöver :)

 • Susanne U • 6 mars 2019 11:55:50
  Underbart att allt gått bra! Valparna ser underbara ut och Siri är en så fin söt mamma! GRATTIS till er! Ser fram emot att se fler bilder när du hinner! ❤️
 • Katta • 5 mars 2019 11:54:23
  Kom inte detaljerna om första valpen upp?
 • Konstigt, det hade försvunit på nåt sätt. Bra att du sa till!

  5 mars 2019 11:58:07

 • Stina Larsson • 5 mars 2019 06:21:45
  Hoppas allt är bra med Siri o valparna. Vad roligt! Waldemar hälsar <3
 • Hälsa pappa Waldemar att allt är bra och att han fått jättefina valpar!! :)

  5 mars 2019 11:54:39

 • Stina Larsson • 23 februari 2019 10:26:23
  Åh, det är så spännande
 • Ja det tycker vi också! :)

  23 februari 2019 10:29:14

 • Marita Dahlström • 22 februari 2019 17:43:14
  Härligt
 • Marita Dahlström Orlunda Orlunda Södergå • 10 januari 2019 18:37:24
  Så bra med information.