Dräktighetsdagbok 13

Waldemar & Ariel

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa, och även andra uppfödare. 
Valpkullen är beräknad till 29 juli 2019 (+/- 5 dagar) med valpar leveransklara i slutet på september. Inavelsgraden är 0,0 % beräknat på 5 generationer. 
Du får gärna lämna en kommentar längst ner på sidan.

Ariels Kull 2019

2019-05-28
Dag 1: Först var det planerat att Amigo skulle bli pappa till kullen. Men se det höll bestämt inte Ariel med om så vi bestämde oss för att lyssna på Ariel och göra ett byte till Waldemar istället.

Rubynells summer Night - "Waldemar"

Feeorin mermaid in the night - "Ariel"

Han gick däremot hem hos fröken Ariel, så det blev en lyckad parning med honom sent på kvällen den 27 maj (igår), med en hängning på ca 21 min. Yes!

Valparna borde bli medelstora och 50/50 fläckiga och solida, i färgerna svart och eventuellt brunt. Stamtavlan visar 4 generationer med inavelsgrad 0,0 %, men även på 5 generationer är det 0,0 %! :)

Så nu väljer jag att tro att det tar sig, och börjar därmed på en ny dräktighetsdagbok 13 :) 
Under tiden tycker Ariel att jag är jättetråkig som sitter och uppdatarer hemsidor och skriver till folk som står i kö om bytet av pappa till hennes kull. Får kompensera henne sen :)

Hon har en till dejt inplanerad med Waldemar innan Jakop kör hem henne till matte imorgon.

2019-05-29
Dag 2: Imorse hade de en till lyckad parning, med återigen en hängning på cirka 21 minuter. Så nu är Ariel parad sent på dag 12 i löpet, och tidigt på dag 14. Vi nöjer oss med det. Jakop har kört hem Waldemar till Storfors och Ariel till Stockholm. Och nu är det bara att vänta och se. Det brukar ju ta i alla fall 3 veckor innan man börjar se de första tecknen på att det tog sig. Hoppas hoppas!

2019-05-31
Dag 4: Inget direkt om Ariel, men kom på att med tanke på att bådas kennelnamn slutar med Night, så kan det nog bli ett natt-tema på kullen...

2019-06-10
Dag 14: Idag har det gått exakt 2 veckor sedan första parningen, så tänkte att det är dags att uppdatera dagboken även om vi omöjligt kan veta något än. Men vad jag vet är i alla fall att Ariel mår bra. Hon har ätit bättre än vanligt sedan parningen. Så pass mycket bättre att hon gått 0,7 kg! Men imorse skippade hon plötsligt frukosten, så får se om hon fortsätter krångla med frukosten framöver. Det skulle ju i så fall kunna tyda på att hon mår illa på morgone på grund av dräktighet.
Förändrad aptit är ett bra och vanligt tecken på dräktighet, så vi känner oss hoppfulla :)

2019-06-12
Dag 16: Igår åt hon sin frukost, men imorse ville hon inte ha ... så vi fortsätter känna oss hoppfulla :)

2019-06-17
Dag 21: Idag har det gått exakt 3 veckor sedan parning, och Ariel mår som vanligt - pigg och glad, äter bra på kvällen och dåligt på morgonen, men så har hon tydligen även gjort innan. Så vilka är tecknen på dräktighet hos hund? Här är de vanligaste:

- viss vulvasvullnad kvarstår efter löpet
- tiken är illamående i vecka 3 och/eller vecka 5
- rodnad av spenarna från vecka 4
- spen- och juverförstoring från vecka 5
- bukförstoring från vecka 5
- klar, seg flytning från 4-5 veckan
- fosterrörelser från vecka 7

Det är bara att vänta...

2019-06-20
Dag 24: Dagens lägesrapport från fodervärden är att hon fortfarande tycker det är jättesvårt att uttala sig om Ariel, men att hon nog tycker att Ariel sover mer och inte vill leka.

2019-06-25
Dag 29
- Fodervärdens rapport:
"Hon sover mer, mer mammig, vill inte äta, men tigger vid bordet (har aldrig hänt förut), putsar och slickar på mage, tassar och vulva, och jag inbillar mig att tuttarna är mer rosa o aningen större".

Bilden är tagen igår, på dagen fyra veckor sedan parning. Vi tycker spenarna ser rodnade och större ut jämfört med bilder vi har från innan. Det fodervärden berättar om Ariels ändrade aptit och större sömnbehov tycker vi också låter lovande. Så vi fortsätter planera för kullen :)

2019-06-27
Dag 31: Fodervärdens rapport:
"Hon är piggare o gladare. Ätit bra igår o idag. Säker på att de finns nåt där. Hon som alltid varit spinkig. En liiiiten kula".

Som ni ser på bilden så är dessutom spenarna ännu mer rosa och svullna. Framförallt ser man redan en kula på magen. Vi tycker man ser stor skillnad på Ariel på bara några dagar!

Vad händer i magen nu under vecka 5?

 • Ögonlocken formas och morrhår och ögonfransar anläggs.
 • Örsnibbarna växer, så de nästan täcker örongången.
 • Valparnas bröstvårtor och yttre könsorgan börjar utvecklas. 
 • Valpfostrens tassar börja forma sig, som senare blir till trampdynor och tår. 
 • Omkring dag 33 stängs gommen, så efter detta datum kan inte längre gomspalt uppstå. 
 • Tarmsystemet som fortfarande är i navelsträngen börjar nu att bildas.
 • Överhuvudtaget är det den mest riskfulla tiden där kemikalier och andra saker kan skada fostret, nu över :)

2019-06-29
Dag 33: Magen växer dag för dag, och det är både mycket och tidigt för att inte ah gått fem fulla veckor än av dräktigheten. Så det är nog ingen liten kull :)

2019-07-01
Dag 35: Idag har det gått 5 fulla veckor, och det är först nu man brukar se att magen börjar växa. Men Ariels bebiskula växer redan stadigt från dag till dag och hon har nu totalt sett gått upp 5 hg och väger nu 6,3 kg. Med den tillväxten är det dags att byta till valpfoder och öka fodermängden. Inte konstigt att hon är så hungrig! Ariels matte berättar:

"Inget illamående. Tigger, äter till och med grönsaker något hon inte ens tagit i sin mun tidigare. Just nu står hon o skäller på mig när jag skriver. Hon vill ha godis :) Pigg o glad o rund om magen".

Nedan ser ni dagsfärska bilder :)

2019-07-06
Dag 40:
Hela 23 dagar kvar om hon går tiden ut. Fodervärdens rapport:
"Dålig på o äta. Vi trugar så hon får i sig. Hon är lite småtrött ( inte konstigt med den magen). 
Annars pigg o glad. Glad över att det varit sol hela dagen".


Hur många valpar kan det vara därinne?! Vi gissar på åtta :) Vad tror ni?

2019-07-08
Dag 42:
Nu har Ariel gått 6 fulla veckor av sin dräktighet, och går nu in i vecka sju av nio. Hon väger 6,5 kilo idag, så totalt har hon gått upp 7 hekto hittills. Magen växer stadigt och Ariel mår bra :)

Vad händer i magen nu under vecka 7?
Vid det här laget skulle man kunna se vilka som är hanar och vilka som är tikar om vi kunde kika in i magen. Och under kommande veckan växer pälsen ut och valparnas färger och mönster syns. Fostren ser ut som färdiga små valpar mot slutet av veckan, och den störst förändringen från och med nu är egentligen viktökningen, vilket kommer märkas på Ariels mage.
I slutet av veckan kommer skelettet ha förbenats så mycket att man räknar med att de syns på röntgen från dag 48. Och i och med det kan man för första gången se eller känna fosterrörelser...

2019-07-10
Dag 44: Magen växer stadigt. Idag väger hon 6,7 kg, så hon har gått upp 2 hekto till de senaste två dagarna... Vi får hoppas att det inte blir en större kull än hon och vi kan hantera!

2019-07-15
Dag 49: Idag har Ariel gått 7 fulla veckor, så två veckor kvar om hon går tiden ut. Igår hämtade vi henne hem till oss. När man ser magen live upplevs den inte riktigt lika stor som på bilderna, hon är ju en liten tik, men tror ändå på att det är ett gäng på i alla fall 6 valpar därinne. Hon väger 7 kilo nu, så det är en ökning på 1,2 kg.
Ariels matte kände fosterrörelser redan i fredags, så vi kommer känna mycket på magen nu :)

2019-07-18
Dag 52: Ariel är pigg och mår bra, och valparna också. Det sparkar som bara den därinne!

2019-07-22
Dag 57: Nu går Ariel in i sin nionde och sista dräktighetsvecka. Från och med dag 58 kan valparna födas utan att vara födda för tidigt och ta skada. Tror inte hon går till dag 63. I helgen började det lossna lite slempropp. Jag märker att tempen börjat fluktuera och att hon har förvärkar då magen blir stenhård. Inget som gör ont eller är farligt, utan bara livmodern som förbereder sig för valpning. Hon har även fått mjölk i juvren och har två rejält svullna juverrader. Vulvan har också mjukats upp och blivit slapp. Så det börjar dra ihop sig med andra ord. Men hon äter fortfarande med god aptit, så vi kan sova lugnt i natt i vissheten om att valparna inte kommer födas före dag 58. I majoriteten av alla fall vill ju inte tiken äta det dygnet hon ska valpa. Eller äter åtminstone väldigt dåligt.

Här är lite dagsfärska bilder. 

2019-07-23
Dag 58: Ariel åt sin frukost med god aptit, och hon väger 7,5 kg nu vilket är en ökning på 1,7 kg. Känns som magen vuxit över natten. Hon var ju väldigt hungrig igår, så valparna växer förstår man. Händer nåt av intresse under dagen så uppdaterar jag givetvis :)

2019-07-24
Dag 59: Igår åt Ariel med god aptit ända till sena kvällen. Men nu på morgonen åt hon långsamt och lämnade mat. Sen har hon gått och lagt sig igen i vår säng och vilar. Valparna rör sig så det ser ut som att de försöker brotta sig ut för egen maskin. Uppdatarer om det blir mer att berätta under dagen :)


----------- UPPDATERING -----------

Vid 16-tiden erbjöd jag henne mat men hon ville inte ha utan hoppade upp och la sig i vår säng igen. Så jag gissar på valpar imorgon... Dessvärre dissar hon valplådan och har nog långtgående planer på att istället valpa i vår säng. Hm, vi får se om vi är envisare än en terrier... Tveksamt, haha :-P
 

----------- UPPDATERING -----------

Strax före kl 23 hoppade hon plötsligt självmant in i valplådan och började krafsa och bädda länge och intensivt. Sen la hon sig under mitt täcke i sängen. Mat vill hon fortfarande inte ha. Så tror verkligen på valpar 25 juli. Händer nåt under natten skriver jag här, men just nu är jag trött och hoppas på att få sova lite :)

2019-07-25
Dag 60: Inga valpar än :) Men total matvägran vid nu vid frukost, så hon har inte velat äta sedan 16-tiden igår. Hon är lite lös i magen vilket är normalt. Hon vilar mest, och då ligger hon och skakar/vibrarar, vilket också är typiskt när det börjar bli dags. 

----------- UPPDATERING -----------

11:00 - Gick upp för att hämta vatten. Ariel låg ändå och chillade under täcket. När jag kom ner igen 11:10 hoppade Ariel ner från sängen. Såg att det var blött i sängen, och en fosterblåsa stack ut från vulvan. Så lyfte i henne i valplådan så valpen föds där. När jag gick upp märkte jag inte ens tecken på att hon skulle börja krysta, så Jakop till och med passade på att åka till affären! Men nu krystar hon i alla fall, så snart har vi valpar :) Hon verkar ta det med ro och viftar på svansen melan krystvärkarna när jag säger att hon är duktig.
 

11:27 - Valp #1 - svart enfärgad hane, 190 gr
11:53 - Valp #2 - svart enfärgad hane, 170 gr

Två svarta pojkar hittills, men hon är inte klar :)

13:00 - Valp #3, svart enfärgad hane med vita framtassar, 175 gr
14:05
- Valp #4, svartvit tik, 200 gr
15:10 
- Valp #5, svart och tan helfärgad hane, 185 gr

Nu är klockan 16:30. Vi har fyra hanar som ser ut som sin far, och en tik som ser ut som sin mor. Har det inte kommit en sjätte valp om en timme bedömer vi Ariel som klar och bäddar rent i valplådan. Kommer ge valparna sina namn idag men får se om jag hinner lägga upp det i Valpbloggen idag eller om det blir imorgon. Det blir hursomhelst ett Natt-tema eftersom föräldrarna heter Summer Night och Mermaid of the Night :)

Eller lämna en kommentar =)

 • Jennie • 25 juli 2019 14:43:26
  Så spännande att se hur många valpar det blir :)
 • Jaaa! Tror dock hon är klar nu på 5 st. Men det visar sig närmsta timmarna :)

  25 juli 2019 15:29:15

 • Ferenc • 25 juli 2019 12:22:31
  Va kuuuuul!!!! :))))
  Jag ligger och solar och är så på min kompis bredvid mig om dina uppdateringar med Ariel idag!
  Så spännande......
 • 25 juli 2019 15:28:32

 • Stina • 25 juli 2019 12:07:44
  ❤❤❤❤
 • ❤️

  25 juli 2019 15:28:18

 • Felicia Nilsson • 25 juli 2019 11:42:28
  Så spännande!! Vi väntar med spänning
 • Stina • 25 juli 2019 06:12:52
  Så spännande, vi håller Waldemar underrättad, fast han förstår inte ❤❤❤
 • Jill • 24 juli 2019 19:51:41
  Åh, så spännande ❤️
  Går som på nålar här hemma ❤️
 • Lina • 23 juli 2019 19:11:45
  Är alla tingade eller är de någon valpkö? :)
 • Det är kö, men hanar ser vi ut att ha så det räcker

  25 juli 2019 15:27:37

 • Stina • 23 juli 2019 09:55:36
 • Jennie • 21 juli 2019 15:08:31
  Olidligt spännande att följa dagboken sista dagarna innan ankomst. Hur mår tösen?
 • Jennie • 15 juli 2019 21:43:55
  Så kul att följa dagboken.
  Hoppas att allt går bra med ankomsten till världen för de små liven
 • Tack! :)

  16 juli 2019 09:32:58