Dobby & Honey

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa, och även andra uppfödare. 
Valpkullen beräknas födas runt den 27 februari 2020 (+/- 5 dagar), med valpar leveransklara runt 23 april. 
Stamtavlan visar 4 generationer med inavelsgrad 0,0 %. Men även på 5 generationer är det 0,0 %.
Så hoppas detta blir trevlig läsning, och du får gärna lämna en kommentar längst ner på sidan.

planerad parning vintern 19/20

Den här kullen kommer på efterfrågan av mindre samt prickiga hundar. Dobby och Honey är två små söta prickiga AHT med låg mankhöjd. Dobby väger 6 kg och Honey 5 kg. Vi kommer att spara en valp, troligen tik, på halvfoder från denna kull. Tack Marie på kennel Lovecotts för att vi fick låna Dobby :)
Klicka på Honeys bild för att komma till hennes personliga sida.

Adelmas Pecan Mckinney - "Dobby"

Rubynells Spot of Honey

2019-12-14
Fodervärden hörde av sig när vi var på Stockholm Hundmässa och berättade att Honey börjat löpa. 

2019-12-26
Jakop åkte till Hofors och hämtade Honey, och sen vidare till Norrtälje för hennes date med Dobby. Det gick snabbt så satt de ihop och hade en hängning på 16 minuter. Sen fick Honey köras hem igen. Vi satsar allt på denna parning då båda hundarna bor så långt bort. Hoppas nu att det tar sig :)

2020-01-13
Dag 18: Idag fick vi följande uppdatering från fodermatte Anna:

"Vi tycker är det ser ut på henne som att det finns små valpar där inne. Hon har blivit lite bredare över ryggen. Hon slutade löpa väldigt fort. Men fortfarande lite svälld över underlivet. Lite tröttare och gringare mot Siri. Inget illamående vad vi märkt."

Så det låter ju väldigt lovande! Att hon är grinig mot Siri är ett typiskt tidigt tecken. De brukar vilja hålla lite avstånd från andra tikar när de är dräktiga. Vi får se om hon blir illamående när det gått tre veckor. Har hon tur så slipper hon. Ibland förändras bara aptiten på så vis att de blir mer matglada.

2020-01-29
Dag 34:
Idag är sista dagen på Honeys femte dräktighetsvecka. Hon har fortfarande inte mått illa alls vilket är skönt för henne att få slippa. Sedan jag skrev sist så har spenarna blivit större och rosa. Och nu börjar det även synas på magen. Så det är bara att förvänta att magen kommer ta fart och blir en riktig bebismage under kommande veckan. Spännande! Så här ser magen ut i skrivande stund.

Som ni ser har hon blivit rätt limpformad och midjan är borta. Det ser alltså mycket lovande ut! =D

Vad händer i magen?
Den 35:e dagen (imorgon) markerar slutet på embryoperioden, den första dräktighetsfasen. Organen börjar nu ta form och embryona kallas foster även om de inte är fullt utvecklade. Under fosterfasen och särskilt från och med den 40:e dagen ökar fostren i vikt med 3/4 av födelsevikten. Man brukar beräkna att dräktigheten varar i 63 dagar från första parningstillfället. Så nu är det bara 29 dagar kvar tills valparna är redo att födas.  Verkligen ett fantastiskt mirakel!!

2020-02-04
Dag 40
Vad händer i magen?
Förbeningen av skelettet pågår för fullt, så om två dagar skulle valparna kunna synas på röntgen och räknas. Men någon röntgen har vi inga planer på att göra i nuläget. Förbeningen innebär också att man kommer börja känna fosterrörelser snart. Det börjar dra ihop sig till att hämta Honey, så då kommer vi sitta med handen på magen i spänd förväntan!

2020-02-11
Dag 47: Ny uppdatering från fodermatte Anna: "Magen växer så det knakar och aptiten minskar".
Att aptitien minskar tyder på att livmodern trycker på magsäcken, och att hon troligen bär valpar högt. Kan också vara så att hon mår lite illa nu istället för tidigare i dräktigheten då de brukar må illa.
Här är två av de bilder på Honey som vi fått skickat till oss idag:

2020-02-13
Dag 49:
Nu är Honey hemma hos oss :) Hon är lika mysig och snäll som mamma Siri. Så fin mentalitet på den blodlinjen! Tycker magen är liten, så kanske 4 valpar.... 

2020-02-14
Dag 43:
 Honey med sin morfar Zeke. Undrar hur många gånger jag kommer blanda ihop dom här två på en dag?! Haha!

2020-02-19
Dag 55:
Imorgon går Honey in i sin sista dräktighetsvecka. Hon verkar oförskämt pigg och oberörd av dräktigheten, så det känns nästan lite overkligt att det kan ligga valpar i valplådan om en vecka...

2020-02-23
Dag 58:
Från och med idag kan valparna födas och klara sig. Det sparkas mycket i Honeys mage nu, man ser det även på håll. Så de känns starka och friska. Magen är inte jättestor så gissar på 4 små valpar (med tanke på de små föräldrarna). 
Honey har endel förvärkar då magen blir hård, så livmodern gör sig redo. Hon har också en hel del klara flytningar. Så allt är i sin ordning. Hennes mamma Siri valpade båda kullarna på dygn 59. Men det känns inte som att Honey kommer göra det. Man märker när hon behöver gå på toa oftare, äter sämre, och börjar krafsa i lådan. Och hon gör inget av detta än. Blir spännade att se om hon äter sin frukost imorgon...

2020-02-23
Dag 59:
Så här ser magen ut idag. Honey är pigg och mår bra. Hon äter bra också. Så inga valpar än ...

2020-02-24
Dag 60:
Inatt höll Honey mig vaken med att vara väldigt obekväm och orolig och stånka och stöna. Man märkte att hon hade ont när magen blev stenhård ibland. Så det börjar närma sig, men hon har ätit sin frukost och är ändå relativt pigg fortfarande. Så vi får nog vänta tills imorgon i alla fall. Annars uppdaterar jag här på sidan om det händer något av intresse under dagen.
 

- UPPDATERING -

Nu på kvällen tjatade hon till sig mat tidigare än vanligt, men hon lämnade hälften. Ändå är det mat hon tycker om och ätit med god aptit innan. Så jag tror att valparna kanske kommer under närmsta dygnet. Spännande!

2020-02-25
Dag 61:
Natten till idag var som natten till igår, pluss att hon försökte krypa in under sängen och vankade oroligt runt i sovrummet på jakt efter något litet gryt. Valpningslådan var inte så intressant. Vi tänkte att det blir nog valpar framåt morgonen, men då lugnade det ner sig istället och hon åt sin frukost. Sen är det förstås mycket aktivitet härhemma på morgonen, så inte så konstigt om hon blev störd av det också. Vi får se hur det går under dagen. Händer det nåt så uppdaterar jag. Om inte annat så ser hennes mage ut som att valparna försöker brotta sig ut, så de verkar bestämda på sin sak!


- UPPDATERING -

10:50 - Nu är det så där jobbigt och besvärligt och gnälligt igen. Och in under sängen, fram från sängen, i valplådan, ur valplådan, runt runt i sovrummet. Kan man ta sig in mellan garderoben och väggen på nåt vis? Äh, upp i sängen och bli klappad på av Cherrie.  Eller nä, ut på toa får det bli!

2020-02-26
Dag 62:
Natten var samma som de senaste två nätterna innan. Dessutom gick det slempropp inatt, och hon var lös i magen och tycktes må illa. Hon åt pyttelite torrfoder till frukost nu. Så det går framåt i seg takt, men har inte kickat igång ordentligt än...

2020-02-27
Dag 63:
Natten har varit lugn. Hon matvägrade totalt igår kväll. Valparna sparkar för fullt och mår bra, och det är ju det viktigaste. Men det känns trögt. Tempen nu på morgonen är 36,8 och någon valpning blir det inte förrän tempen går tillbaka till normalt. Långa öppningsskeden är å andra sidan inte så ovanligt för förstföderskor.

2020-02-28
Dag 64:
Nu är hon i valpningslådan och krafsar, bäddar, hässjar och skakar sedan kl 06:30.
06:43 Första krystvärken
07:59 Valp #1 - hane, röd och vit, med Musse Pigg på ryggen :) 187 gram

08:10 Valp #2: Svartvit hane med en kanin på ryggen :-P  178 gram

08:55 Valp #3 - En till hane. Svartvit med tanmarkeringar. 180 gram
Medan han tvättas rent av mamma Honey passar första valpen på att äta sin första måltid :)
Otroligt söta pojkar, men vi behövde egentligen tikar. Högst osäkert om det kommer en valp till...
På bilden nedanför ser du hane nummer 3 med typ ett hjärta på ryggen.

Hane nummer 3 nedanför hande nummer 2.

10:50 - Nu har det nästan gått två timmar och Honey hälsar att alla goda ting är 3 efter att ha gett oss triss i hanar. Det var ganska väntat med den lilla magen på den lilla tiken. Blir en lätt och behändig kull :)  Jättesöta pojkar som sagt, som ligger otroligt jämnt i vikt. Lika söta, lika stora och lika starka. Och de var alla tre snabba att hitta en spene medan Honey tvättar och tvättar.

I fortsättningen kan ni följa valparna i Valpbloggen. Lär dock inte bli något inlägg förrän på söndag, och då kommer vi även berätta kullens tema och valparnas namn. Tack och hej till alla som följt dagboken! :)

 • Linda • 27 april 2020 13:40:22
  Tack för jättefina dräktighetsdagböcker!! Jag har läst alla flera gånger! Vi vill inte köpa valp men sitter hemma med parad tik och hoppas, längtar och letar tecken. Idag 17 dygn sen parning, så JÄTTETACK för att ni gör jobbet med att skriva- det uppskattas mycket
 • Jill • 28 februari 2020 11:15:19
  Gratulerar till kullen ❤️
 • Stort tack! =D

  28 februari 2020 16:27:18

 • Marie Rönnberg • 17 februari 2020 19:13:43
  Men ååå är så spännande se hur många och hur dom kommer se ut :)))
 • Ja det är jättespännande! Men jag gissar på att de blir prickiga =D

  17 februari 2020 23:49:48