Dräktighetsdagbok 17

Waldemar & Isa

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa, och även andra uppfödare. 
Valpkullen beräknas födas runt den 5 oktober 2021 (+/- 5 dagar), med valpar leveransklara ungefär den 30 november
Inavelsgraden är 0,391 % beräknat på 5 generationer. Se stamtavlan nedan.
Så hoppas detta blir trevlig läsning, och du får gärna lämna en kommentar längst ner på sidan.

Kull planerad för Waldemar och Isa under 2021

Detta är en kombination som vi drömt om länge. Båda hundarna har testat friska och har gjort BPH. Och Isa som är utställd är Nordic Show Champion, och innan dess Nordisk Champion efter att ha blivit svensk, dansk och norsk champion. Men viktigast av allt så är hon trevlig och mentalt stabil. Det är Waldemar också, samt hundarnas tidigare valpar. Waldemar har två kullar efter sig och Isa har en.
Waldemar väger ca 9 kg och Isa ca 6,5 kg så valparna borde bli medelstora AHT. Kombinationen kommer ge svarta och kanske bruna valpar, med eller utan tanmarkeringar, enfärgade och prickiga. 

loading...

Valparnas stamtavla visar 4 generationer med inavelsgrad 0,0 %. På 5 generationer är det 0,391 %.

2021-07-23
Idag har Isa börjat löpa och dejt är bokad med Waldemar.  Vi kommer givtevis skriva här på hemsidan när vi vet att vi fått till lyckad parning. 

2021-08-03
En första lyckad parning med bra hängning. Det gick snabbt och lätt tills att de satt ihop, dels för att de inte är några nybörjare någon av dem, och dels för att det troligen var rätt dag att para på. Nedräkningen till valpar börjar alltså idag, och då landar vi på att det väntas valpar runt 5 oktober.

2021-08-05
Dag 2: En lika bra parning idag med 50 minuter lång hängning. Därmed känner vi oss supernöjda och anser att det inte behövs fler paringar då vi upplever det som att hon parats på bra dagar i höglöpet. Nedräkningen började redan i förrgår, så 61 dagar kvar till beräknad valpning (5 okt). Återkommer när vi ser tecken på att parningarna tagit sig vilket kommer ta några veckor. Ha det gott så länge!

2021-08-07
Dag 4:
Obi insisterade på att idag minsann var ännu mera rätt dag att para på, så vi valde att lyssna på honom och hämtade Waldemar en gång till. Det blev en jääättelång hängning, och nu får det räcka.

2021-08-25
Dag 22:
Det har gått tre fulla veckor nu sedan Isas första parning, och jag tycker nog att hon känns dräktig. Svullnanden har kvarstått efter löpet, och spenarna är större och börjar rodna.

2021-08-30
Dag 27: Imorgon har Isa gått 4 fulla veckor av 9 i sin dräktighet räknat från den första parningen. Och igår såg  jag ett bra tecken på dräktighet när hon reste sig från filten hon satt på. Då var det sån typisk slemmig dräktighetsflytning kvar på filten där hon suttit. Så det ihop med svullna rodnande spenar, svullen vulva, och hennes ständiga hunger, gör att det ser väldigt lovande ut. Illamående var hon aldrig under förra dräktigheten, så det förväntar jag mig inte denna gång heller och är väldigt glad om hon slipper det. 

Vad händer i magen?
Embryot är nu cirka 14 mm och fosterblåsorna är som små bubblor på ungefär 2,5 cm. På ultraljud skulle dom synas, men det är inget vi planerar att göra i nuläget.
Bröstvårtor och de yttre könsorganen börjar utvecklas. Tarmsystemet börjar bildas, som på detta stadium fortfarande är i navelsträngen. Under mitten av denna vecka börjar sedan den första benbildningen i embryonas skalle och käke. Och man kommer kunna se början till fram och bakben. Detta är den sista veckan av embryoperioden, och efter det brukar magen börja växa.

Igår hade Isa även besök av valpintressenter som ville träffa den blivande mamsen. De tyckte givetvis att hon var både trevlig och jättefin :)

2021-09-02
Dag 30: Hon börjar bli väldigt bred över bröstkorgen, och spenarna har blivit längre, större och mörkare. Och idag hände något på promenaden som aldrig någonsin hänt förut - Isa stannade plötsligt och kräktes upp en del av sin frukost. Så helt förskonad från illamående är hon tydligen inte. Och det är ju just för att livmodern har börjat växa, och embryorna ligger fortfarande högt upp i bröstkorgen och trycker på magsäcken. Men så plågsamt illamående är det nog inte tal om, för strax efter tiggde hon torrfoder :)

2021-09-03
Dag 31: Okej, hon mår nog mer illa än jag först trodde. Igår kväll matvägrade hon helt. Hon ÄLSKAR ju mat så hon satt och tittade längtansfullt på maten medan hon skakade (troligen pga av illamåendet) men kunde inte äta. Och på morgonen nu har det tagit henne nästan två timmar att få i sig frukosten.

2021-09-04
Dag 32: Idag åt hon upp sin frukost med lite bättre aptit även om det inte gick lika fort som det brukar. Hoppas det tyder på att illamåendet är på väg att gå över.

2021-09-07
Dag 35: Nu har Isa gått fem fulla veckor. Illamåendet har gått över, och magen har börjat växa :)

Vad händer i magen?
Nu går valparna över från att vara embryon in i fosterstadiet och har uppnått 2% av sin slutliga födelsevikt. Under fosterstadiet och särskilt från och med den 40:e dagen ökar fostren i vikt med 75% av födelsevikten. 

2021-09-10
Dag 38: Magen växer som ni ser på bilden nedan. Men hon mår bra och är lika studsig som vanligt :)

2021-09-12
Dag 40: Ja, man behöver ju inte undra om hon är dräktig... Så här stor är magen med 23 dagar kvar till beräknad valpning, och jag tror knappast det blir en liten kull, utan fler än rasens snitt på 5 valpar.

2021-09-13
Dag 41: Nu när hon är dräktig går hon i princip fot hela promenaderna eftersom hon vet att jag alltid har torrfoder i fickan till henne som "godis". Ingen kissfläck i världen är mer intressant än något ätbart just nu! Men sen verkade hon bli illamående efter morgonpromenaden och ville in i vårt sovrum. Och hon ville bli upplyft i sängen istället för att hoppa upp själv. Inte så konstigt som magen växer...

2021-09-15
Dag 43: Isa har nu gått 6 fulla veckor, och därmed avklarat 2/3 av sin dräktighet. Magen växer så det knakar, och det märks att hon tycker det är besvärligt. Hon vill mest spendera sin tid med att ligga och vila på vår säng i sovrummet. Hon äter bra, men lite långsammare. Eftersom livmodern redan verka trycka mycket på magsäck och organ så delar jag upp hennes måltider i mindre portioner, och med lite extra vätska.
Massage och att jag smeker på magen uppskattas väldigt, då blundar hon och ler jättemycket :)
Någon gång under närmsta veckan borde vi känna de första fosterrörelserna när vi klappar magen. Och valparna känner redan nu att vi klappar.

Vad händer i magen?
Nu börjar pälsen växa ut, så nu skulle man kunna se färgen på pälsen och pälsens teckning - om de är enfärgade eller prickiga. De små tassarna och trampdynorna är färdigbildade, och i princip ser de ut som färdiga små valpar nu. Det är bara storleken som ändras framöver. De har en hel del växa kvar.

2021-09-18
Dag 46: Magen växer och växer. Hon har varit trött och illamående, men idag känns hon lite piggare. Tycker mig faktiskt känna de första fosterrörelserna. Det tidigaste jag någonsin kännt valpar i magen!

2021-09-19
Dag 47: Nu är Isa jättepigg och vrålhungrig igen. Det vände plötsligt igår kväll. Och hon studsade som en stor studsboll när jag gjorde iordning frukosten. Så illamåendet och obekvämheten har släppt. Hennes spenar har redan börjat läcka lite mjölk. Tidigt kan jag tycka, men är kanske för att hon är omföderska och får väldigt gott om mjölk. 

 • Jenny • 16 september 2021 22:18:43
  Jättetrevlig hemsida och så kul med dröktighetsdagboken. Ska bli spännande och se vilka som gömmer sig där inne ❤️
 • Tack! :) Ja det ska bli sååå spännande!

  18 september 2021 11:10:19

 • Marija Eriksson • 4 september 2021 17:36:37
  Så kul att Nessie ska bli farmor igen
 • Verkligen!

  13 september 2021 15:19:47

 • Sofia & Tiyah • 4 september 2021 16:04:43
  Åh så mysigt med valpar Grattis!
 • Tack!

  13 september 2021 15:19:34

 • Stina • 4 september 2021 07:29:26
 • SE • 30 augusti 2021 18:52:54
  Så fin mami och så trevlig matte och husse.
  Jag ser fram emot att följa Isas dräktighets bok.
 • Tack! Roligt att ni följer dagboken :)

  18 september 2021 11:11:07