Dräktighetsdagbok 17

Waldemar & Isa

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa, och även andra uppfödare. 
Valpkullen beräknas födas runt den 5 oktober 2021 (+/- 5 dagar), med valpar leveransklara ungefär den 30 november
Inavelsgraden är 0,391 % beräknat på 5 generationer. Se stamtavlan nedan.
Så hoppas detta blir trevlig läsning, och du får gärna lämna en kommentar längst ner på sidan.

Kull planerad för Waldemar och Isa under 2021

Detta är en kombination som vi drömt om länge. Båda hundarna har testat friska och har gjort BPH. Och Isa som är utställd är Nordic Show Champion, och innan dess Nordisk Champion efter att ha blivit svensk, dansk och norsk champion. Men viktigast av allt så är hon trevlig och mentalt stabil. Det är Waldemar också, samt hundarnas tidigare valpar. Waldemar har två kullar efter sig och Isa har en.
Waldemar väger ca 9 kg och Isa ca 6,5 kg så valparna borde bli medelstora AHT. Kombinationen kommer ge svarta och kanske bruna valpar, med eller utan tanmarkeringar, enfärgade och prickiga. 

loading...

Valparnas stamtavla visar 4 generationer med inavelsgrad 0,0 %. På 5 generationer är det 0,391 %.

2021-07-23
Idag har Isa börjat löpa och dejt är bokad med Waldemar.  Vi kommer givtevis skriva här på hemsidan när vi vet att vi fått till lyckad parning. 

2021-08-03
En första lyckad parning med bra hängning. Det gick snabbt och lätt tills att de satt ihop, dels för att de inte är några nybörjare någon av dem, och dels för att det troligen var rätt dag att para på. Nedräkningen till valpar börjar alltså idag, och då landar vi på att det väntas valpar runt 5 oktober.

2021-08-05
Dag 2: En lika bra parning idag med 50 minuter lång hängning. Därmed känner vi oss supernöjda och anser att det inte behövs fler paringar då vi upplever det som att hon parats på bra dagar i höglöpet. Nedräkningen började redan i förrgår, så 61 dagar kvar till beräknad valpning (5 okt). Återkommer när vi ser tecken på att parningarna tagit sig vilket kommer ta några veckor. Ha det gott så länge!

2021-08-07
Dag 4:
Obi insisterade på att idag minsann var ännu mera rätt dag att para på, så vi valde att lyssna på honom och hämtade Waldemar en gång till. Det blev en jääättelång hängning, och nu får det räcka.

2021-08-25
Dag 22:
Det har gått tre fulla veckor nu sedan Isas första parning, och jag tycker nog att hon känns dräktig. Svullnanden har kvarstått efter löpet, och spenarna är större och börjar rodna.

2021-08-30
Dag 27: Imorgon har Isa gått 4 fulla veckor av 9 i sin dräktighet räknat från den första parningen. Och igår såg  jag ett bra tecken på dräktighet när hon reste sig från filten hon satt på. Då var det sån typisk slemmig dräktighetsflytning kvar på filten där hon suttit. Så det ihop med svullna rodnande spenar, svullen vulva, och hennes ständiga hunger, gör att det ser väldigt lovande ut. Illamående var hon aldrig under förra dräktigheten, så det förväntar jag mig inte denna gång heller och är väldigt glad om hon slipper det. 

Vad händer i magen?
Embryot är nu cirka 14 mm och fosterblåsorna är som små bubblor på ungefär 2,5 cm. På ultraljud skulle dom synas, men det är inget vi planerar att göra i nuläget.
Bröstvårtor och de yttre könsorganen börjar utvecklas. Tarmsystemet börjar bildas, som på detta stadium fortfarande är i navelsträngen. Under mitten av denna vecka börjar sedan den första benbildningen i embryonas skalle och käke. Och man kommer kunna se början till fram och bakben. Detta är den sista veckan av embryoperioden, och efter det brukar magen börja växa.

Igår hade Isa även besök av valpintressenter som ville träffa den blivande mamsen. De tyckte givetvis att hon var både trevlig och jättefin :)

2021-09-02
Dag 30: Hon börjar bli väldigt bred över bröstkorgen, och spenarna har blivit längre, större och mörkare. Och idag hände något på promenaden som aldrig någonsin hänt förut - Isa stannade plötsligt och kräktes upp en del av sin frukost. Så helt förskonad från illamående är hon tydligen inte. Och det är ju just för att livmodern har börjat växa, och embryorna ligger fortfarande högt upp i bröstkorgen och trycker på magsäcken. Men så plågsamt illamående är det nog inte tal om, för strax efter tiggde hon torrfoder :)

2021-09-03
Dag 31: Okej, hon mår nog mer illa än jag först trodde. Igår kväll matvägrade hon helt. Hon ÄLSKAR ju mat så hon satt och tittade längtansfullt på maten medan hon skakade (troligen pga av illamåendet) men kunde inte äta. Och på morgonen nu har det tagit henne nästan två timmar att få i sig frukosten.

2021-09-04
Dag 32: Idag åt hon upp sin frukost med lite bättre aptit även om det inte gick lika fort som det brukar. Hoppas det tyder på att illamåendet är på väg att gå över.

2021-09-07
Dag 35: Nu har Isa gått fem fulla veckor. Illamåendet har gått över, och magen har börjat växa :)

Vad händer i magen?
Nu går valparna över från att vara embryon in i fosterstadiet och har uppnått 2% av sin slutliga födelsevikt. Under fosterstadiet och särskilt från och med den 40:e dagen ökar fostren i vikt med 75% av födelsevikten. 

2021-09-10
Dag 38: Magen växer som ni ser på bilden nedan. Men hon mår bra och är lika studsig som vanligt :)

2021-09-12
Dag 40: Ja, man behöver ju inte undra om hon är dräktig... Så här stor är magen med 23 dagar kvar till beräknad valpning, och jag tror knappast det blir en liten kull, utan fler än rasens snitt på 5 valpar.

2021-09-13
Dag 41: Nu när hon är dräktig går hon i princip fot hela promenaderna eftersom hon vet att jag alltid har torrfoder i fickan till henne som "godis". Ingen kissfläck i världen är mer intressant än något ätbart just nu! Men sen verkade hon bli illamående efter morgonpromenaden och ville in i vårt sovrum. Och hon ville bli upplyft i sängen istället för att hoppa upp själv. Inte så konstigt som magen växer...

2021-09-15
Dag 43: Isa har nu gått 6 fulla veckor, och därmed avklarat 2/3 av sin dräktighet. Magen växer så det knakar, och det märks att hon tycker det är besvärligt. Hon vill mest spendera sin tid med att ligga och vila på vår säng i sovrummet. Hon äter bra, men lite långsammare. Eftersom livmodern redan verka trycka mycket på magsäck och organ så delar jag upp hennes måltider i mindre portioner, och med lite extra vätska.
Massage och att jag smeker på magen uppskattas väldigt, då blundar hon och ler jättemycket :)
Någon gång under närmsta veckan borde vi känna de första fosterrörelserna när vi klappar magen. Och valparna känner redan nu att vi klappar.

Vad händer i magen?
Nu börjar pälsen växa ut, så nu skulle man kunna se färgen på pälsen och pälsens teckning - om de är enfärgade eller prickiga. De små tassarna och trampdynorna är färdigbildade, och i princip ser de ut som färdiga små valpar nu. Det är bara storleken som ändras framöver. De har en hel del växa kvar.

2021-09-18
Dag 46: Magen växer och växer. Hon har varit trött och illamående, men idag känns hon lite piggare. Tycker mig faktiskt känna de första fosterrörelserna. Det tidigaste jag någonsin kännt valpar i magen!

2021-09-19
Dag 47: Nu är Isa jättepigg och vrålhungrig igen. Det vände plötsligt igår kväll. Och hon studsade som en stor studsboll när jag gjorde iordning frukosten. Så illamåendet och obekvämheten har släppt. Hennes spenar har redan börjat läcka lite mjölk. Tidigt kan jag tycka, men är kanske för att hon är omföderska och får väldigt gott om mjölk. 

2021-09-13
Dag 49: Nu har Isa gått sju fulla veckor utav nio. Från och med nu syns valparna på röntgen ifall man vill räkna dem, men det är inget vi planerar att göra. Hon vill ha mycket närhet och gos nu. Och det får hon såklart!

2021-09-24
Dag 52: Isa är slö, men det kan lika gärna beror på att det regnar dag ut och dag in . . . Nu är det bara 11 dagar kvar till beräknad valpning. Under helgen som börjar nu ska vi ordna med valplådan så hon kan börja sova i den bredvid vår säng. Nu blir det fredagsmys. Trevlig helg allihopa! :)

2021-09-27
Dag 55: Nu är det ungefär en vecka kvar till valpning så Isa har fått sin valpningslåda. Men senaste dagarna har hon varit väldigt pigg och mest hängt med oss där vi är (eller där maten är). Få se om det blir annorlunda nu när hon fått sin låda :)

2021-09-30
Dag 58: Från och med idag kan valparna födas och överleva utanför livmodern. Men Isa tänker inte valpa redan vilket bara är bra för valparna. Hon är pigg och verkligen konstant vrålhungrig.  Juvren har svullnat på en hel del och börjat få mjölk. Hennes kroppstemp har börjat fluktuera vilket den gör sista veckan. (Se faktarutan nedan).

Varför man följer tikens temperaturkurva
Normal temperatur för tiken ligger på 38-39. Men när det börjar närma sig valpning börjar temperaturen pendla 0,5-1 grad neråt på grund av hormonella förändringar som leder till att valpningen startar.
När temperaturen dippar mer rejält till 36-37 grader och stannar där så vet man att valparna förmodligen kommer födas inom 24 timmar (inom 36 timmar för förstföderska).

Ungefär 3-12 timmar innan första valpen föds stiger tempen oftast hastigt till 38-39 grader. Men det är självklart inte alla tikar som följer det här mönstret exakt. Man får ju titta på andra tecken också som att tiken börjar bli orolig, flåsa, och börjar bädda febrilt. Och endel tikar mår även illa och kräks precis som vi kvinnor. Att tömma tarmen och att äta mindre, eller rentav matvägra, är också en förberedelse för valpning. Så det går självklart bra att helt välja bort att tempa tiken.

Vad händer i magen?
Valparna sparkar för fullt därinne. Man kan se hur det rör sig  även när man bara sitter och tittar på hennes mage. Och man känner rejäla sparkar nästan så fort man lägger handen på Isa. Hur många valpar är det därinne? Vägde henne idag och hon vägde 8,5 vilket är ungefär samma viktökning som förra kullen vid den här tiden i dräktigheten, och då var det 7 valpar. Så gissar på lika många denna gång.

2021-10-01
Dag 59: Isa har förvärkar då magen blir stenhård. Hon tycker det är obehagligt och väckte mig inatt för att jag skulle massera henne över ländryggen. Men det är alltså inte öppningsvärkar utan bara livmodern som gör lite uppvärmningsövningar. De kommer glest och oregelbundet sådär som förvärkar gör även för oss tvåbenta när vi närmar oss förlossning. Allt är i sin ordning helt enkelt :)

2021-10-02
Dag 60: Magen har tydligt sjunkit, och hon har de där typiska slemmiga genomskinliga luktfria flytningarna som de får när de närmar sig. Hon har mycket förvärkar, men normal kroppstemp och äter bra. Valparna sparkar så hela hennes mage rör sig. De mår jättebra därinne och vill inte ut än :)

2021-10-03
Dag 61: Här händer ingenting spännande. Hon äter med god och stor aptit och är hyfsat pigg. Magen kurrar högt på henne så fort det bara gått några timmar sedan hon ätit, och hon är vrålhungrig hela tiden. Så just nu blir det många små mål under dagen.

Hon har velat gå ut lite mer på toa än vanligt trots att det regnar. Och som ni ser på bilden så har hon intagit den där lite speciella liggställningen som hundar brukar inta under öppningsskedet. Så det är inte långt kvar, men några söndagsvalpar blir det knappast. "Måndagsbarn har fagert skinn" heter det ju, så det skulle väl passa bra till små nakenfisar. Och i nuläget kan jag inte säga att det inte kommer dröja till tisdag, vilket är när valparna faktiskt är beräknade att födas. Blir det någon ändring under dagen så uppdaterar jag givetvis här.

2021-10-04
Dag 62: Inga nyheter tyvärr. Isa är fortfarande dräktig, valparna sparkar och mår bra, och vi väntar . . .

2021-10-05
Dag 63 = dagen D: Men valparna verkar trivas för bra i Isas mage. Och de är rätt underhållande att se på även fast de är kvar därinne :) Isas mage rör sig i princip konstant. Man försöker se hur de ligger och hur många de kan vara utifrån hur de sparkar. Men det går inte att se alla samtidigt så det är svårt.

- - - UPPDATERING - - -

22:00 Under dagen har tempen legat konstant på 37,2-37,3 vilket är undertemp, men inte mycket. Och under kvällen fram tills nu har den legat still på 37,0. Så har väntat på en riktig dipp, men nu kan hon mycket väl dippa under natten och vi missar det. Men drar det igång inatt kommer vi ändå vakna av krafsandet, och annars kommer hon garanterat väcka mig för att få min uppmärksamhet. 
Jag uppdaterar givetvis här om det händer något av intresse under natten . . .

23:40 Nu dippar hon! Hon är hon nere på 36,5 så hon är definitivt i öppningsstadiet, så det blir valpning närmsta dygnet. Innan dess hoppas vi på en god natts sömn, men annars uppdaterar jag här.

2021-10-06
Dag 64: Någon god natts sömn blev det inte för min del. Det vare mycket krafsande, och vid 03-tiden tyckte Isa att jag skulle klappa på henne konstant resten av natten, så så blev det.

Tempade henne nyss kl 08 och tempen låg på 36,0. Hon kan ha legat ännu lägre inatt, för då kändes hon som en isbit att ta på. Så nu väntar vi bara på att tempen ska gå upp igen så vi kommer till utdrivningsskedet, alltså själva valpningen.

Igår kastade hon i sig all mat, men nu rynkade hon först på nosen åt sin frukost innan hon insåg att hon nog är lite hungrig ändå och började långsamt äta några tuggor av den. Men hon har lämnat det mesta. 


- - - UPPDATERING - - -

14:00 - Tempen ligger fortfarande lågt. Precis nu låg hon på 36,1. Livmodermodermunnen ska vidgas från mindre än 0,5 mm i diameter till 4 cm för att kunna släppa fram fostren, och det tar den tid det tar. Tempen kan dock stiga plötsligt när man minst av allt anar det. Så vi håller oss nära Isa och är redo. Just nu ligger hon i valplådan och sover. Då och då krafsar hon runt massor i lådan, för att sen lägga sig och titta på mig som att det är min tur nu att göra något vettigt. Sen sover hon lite till.


- - - UPPDATERING - - -

17:15 - Sedan jag skrev sist har tempen legat på 36,3-36,4. Så ingen temperaturstegring än.
 

- - - UPPDATERING - - -

21:40 - Tempen ligger på 36,5 nu, så hon är fortfarande i öppningsskedet. Men den som väntar på något gott . . . 

2021-10-07
Dag 65: Klockan är 04:50 och öppningsskedet är äntligen slut. Efter en massa toaspring den senaste timmen har hon nu börjat krysta lite. Hon kräktes också precis. Och nu bäddas det och krafsas febrilt.

06:55 - Valp #1: Tik, brun och vit, 190 gram. Stor och stark :) Tog inte många minuter innan hon hittat en spene och börjde äta!

07:20 - Valp #2: Hane, solid brun, 202 gram! En till som börjar tutta direkt :)

08:10 - Valp #3: brunvit tik 149 gram. 

09:10 - Valp #4: Hane, brun och vit med tanmarkeringar, 164 gram

09:42 - Valp #5: Tik solid brun, 153 gram.

10:02 - Valp #6: Hane, svartvit, 121 gram.

Sex valpar blev det - 3 tikar och 3 hanar. Alla är helt ljuvliga och känns väldigt starka och pigga.
Tack alla som följt dräktighetsdagboken! Fortsättningsvis kan ni följa kullen i Valpbloggen :)

 • Jenny • 7 oktober 2021 13:46:38
  Naaw ❤ Hon ser så nöjd ut.
 • Marija Eriksson • 7 oktober 2021 12:48:48
  Så fina de är! Helbrun är så fint!
 • Tack! Ja jag är också så svag för helbrun :)

  7 oktober 2021 13:09:23

 • Stina • 7 oktober 2021 07:42:35
  ❤❤❤❤❤❤❤
 • Stina • 6 oktober 2021 08:39:37
  Åh, det ä så spännande, dom kommer bli galna på mej på jobbet idag eftersom jag kommer kolla om det kommit några sötnosar, klia o gosa med Isa från oss ❤
 • Sofie • 5 oktober 2021 17:07:07
  Oj så fin hon är !! Go o rund mage. Nu längtar vi.
 • Jaa, vi också!

  5 oktober 2021 17:42:50

 • JENNY LJUNGMAN • 4 oktober 2021 14:37:45
  Verkligen rund och go ❤️ hon håller oss på halster men de små måste ju komma ut och visa sig snart❤️
 • Hon håller oss alla på halster! Spännande det här!

  4 oktober 2021 16:23:51

 • Stina • 25 september 2021 13:08:01
  Söta Isa ❤ kan ni se om det rör sig i magen nu? Så kul o få följa Isa på dräktighetsdagboken ❤ jag visar Waldemar bilderna o läser för honom ❤
 • Vi har inte sett valparna röra sig, men känner gör vi när vi lägger handen på magen Pussa Waldemar från oss!

  25 september 2021 13:10:35

 • Jenny Ljungman • 23 september 2021 09:33:59
  Så fin måste vara många där inne ❤️Gick hon hela dräktigheten sist?
 • Sist valpade hon på dag 61. Ja hon är stor :)

  23 september 2021 09:40:40

 • Stina • 21 september 2021 18:23:09
  Åh, så rund o go hon ä ❤❤❤❤ ä så spännande ❤❤❤
 • Ja det är hon verkligen! Äntligen får vi Waldemar-Isa bebisar!

  21 september 2021 18:24:25

 • Jenny • 16 september 2021 22:18:43
  Jättetrevlig hemsida och så kul med dröktighetsdagboken. Ska bli spännande och se vilka som gömmer sig där inne ❤️
 • Tack! :) Ja det ska bli sååå spännande!

  18 september 2021 11:10:19