Dräktighetsdagbok 2

Varga & Zeke

Jag skriver dräktighetsdagbok dels därför att det blir så bra dokumentering för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa. Valpkullen är beräknad till 18 augusti 2014. Inavelsgrad 1,17% beräknat på 5 generationer.

Parningen

Planerad parning 2014

2014-06-12
Första dagen på Vargas löp.

2014-06-16

Första parningen, vid ca 18:30 på kvällen. Ingen direkt hängning utan de lossnade efter några sekunder. Väldigt förvånande att de parade sig redan. Varga är bara på dag 5 i löpet. Vissa tikar börja höglöpa så tidigt, men sist parade hon sig på dag 10-12. Kanske har hon helt enkelt ett långt höglöp som varar fram till dag 12. Det kommer i så fall att visa sig. Men eftersom man räknar dräktigheten från första parningen räknar vi från idag. En tik är dräktig 63 dagar +/- 5 dagar. Då hamnar vi på 18 augusti. Men sist kom valparna på dag 58 eftersom det var en så stor kull. 9 stycken!

2014-06-23

Idag har det gått 1 vecka sedan första parningen, så hon går nu in i den andra veckan av sin eventuella dräktighet. Det är på tok för tidigt för att märka något, och de parar sig fortfarande. De har parat sig från dag 5 i löpet fram tills idag som är dag 12 i löpet. Hängningarna har i snitt legat på 10 minuter. Intensivast parningsintresse har det varit sedan dag 9 i löpet. Så det var väl då Varga hade själva ägglossningen kanske?

2014-06-26

Varga är nu alltså i vecka 2. Det är färdigparat, och hon börjar bli lite trött och seg. De andra hundarna får vara nära bara de håller sig lugna, annars morrar hon åt dom. Om allt gått som det ska så befruktades Vargas ägg förra veckan. Så ungefär nu så förflyttar sig de befruktade äggen till livmoderhornen. Där kommer de flyta omkring i vätskan ett tag. Embryorna består av 4 celler i början på denna vecka (vecka 2), och 64 celler i slutet på veckan. Varför säger man livmoderhorn? Jo, som bilden visar så är hundens livmoder formad som två horn. I båda dessa horn placerar embryorna sedan ut sig som pärlor på ett band. Ofta jämt fördelat på båda hornen. Är det 6 valpar sitter det ofta 3 i varje horn.

1. Äggstock
2. Livmoderhorn
3. Livmoderkropp
4. Slida
5. Urinblåsa
6. Äggledare

2014-06-30

Idag har det gått 2 veckor av Vargas dräktighet. Hon går alltså in i sin tredje vecka om hon är dräktig, vilket vi tror och hoppas. :) Än finns det inte mycket att berätta om Varga annat än att hon sover mycket. 

Under denna vecka (vecka 3), troligtvis mot slutet av den, så kommer äggen att inplanteras i livmoderväggarna. Det kallas nidation. Varje enskilt embryo bäddas in i en egen fosterhinna som ger det tillräckligt med näring fram till födseln. Moderkakor och fostervatten bildas. 
När nidationen sker brukar tiken må illa och få förändrad aptit. Endel tikar kräks. Men även om detta är vanligt så är det inte alla tikar som mår så illa. Vargas förra dräktighet började hon äta långsamt dag 19 i dräktigheten, och några dagar senare började hon matvägra vissa måltider. Men det var alltså inte så att hon kräktes och så. Hon mådde förmodligen illa, men det märktes bara på den mycket förändrade aptiten. Varga är ju ett matvrak i vanliga fall. Vi får se hur det blir denna gång. Borde ju börja visa sig om en vecka eller två.

2014-06-03

Nu är Varga på dag 18 i sin tredje vecka av dräktigheten. Hon är trött, har lite rosa svullna spenar, och går runt och gnäller på ett sätt hon även gjorde när hon var dräktig förra sommaren. Hon är också mycket kelsjuk, och hon är fortfarande svullen "i bak".
Så, det ser lovande ut. Hon har dock inte visat upp någon ändrad aptit än. Det har vi inte väntat oss heller än, men vi ropar heller inte "hej!" förrän vi ser lite mer säkra tecken...

2014-07-07

Tiden går fort när man har fullt upp! Det har redan gått 3 veckor av Vargas dräktighet. Hon är nu på dag 22 och går därmed in i sin fjärde vecka. Igår tror jag faktiskt att jag såg dräktighetsflytning. Men hoppas på att se det igen för att vara helt säker. Ingen förändrad aptit, men svullna röda bröstvårtor, det har hon! Så vi får vänta lite till för att veta 100% säkert att Varga är dräktig.

2014-07-14

Att vara eller att inte vara, det är frågan ... som bara Varga har svaret på. Gah! Man är ju så nyfiken och börjar bli otålig på att veta säkert. Varga är nu på dag 29 och går in i sin femte dräktighetsvecka, men det lär nog dröja lite till innan vi vet. Eftersom första parningen skedde så pass tidigt i löpet, och hon dessutom hade ett ganska långt höglöp, så kan ju ägglossningen skett mer mot slutet. Parning skedde ju då med, så dräktig lär hon ju va hursomhelst. Men det kan ju göra att de tecken man såg under förra dräktigheten kommer lite senare denna gång.


Personlighets förändringen ser vi ju tydligt och tycker att vi känner igen. Men... hon skulle ju kunna vara skendräktig och visa upp samma personlighetsförändringar. Och det som gör en nervös är att vi inte märkt av någon förändrad aptit. Men det kan ju dels förändras från gång till gång, och dessutom får hon annan mat denna gång som kanske passar en dräktig Varga bättre. Sist började magen växa när hon hade gått 5 fulla veckor, så vi får se om det blir likadant nu. Då behövde man inte undra längre. :)

Embryona är knappt 2 cm nu. En person som vet hur man gör en bukpalpation skulle känna fosterblåsorna som små hårda kulor i Vargas mage, och en riktigt skicklig person skulle till och med kunna räkna dom. Tyvärr hör inte jag till dom personerna. Det hade varit kul att kunna. Jag försökte känna lite försiktigt förra gången, men kände ingenting. Ut kom dock 9 valpar, så man kan ju tycka i efterhand att jag borde kunnat känt 1 sån där liten hård kula, men icke.

Så det är bara att fortsätta att vänta och undra. Just nu ligger hon och sover på Jakops ben. Undrar vad hon drömmer om? Små valpar som ligger och snuttar? <3

2014-07-21

Idag är Varga på dag 36. Det har alltså gått 5 fulla veckor sedan den första parningen, och hon går nu in i sin sjätte vecka. Nu är Varga inte lika trött som hon har varit. Hon är ute på tomten mer, och busar lite med de andra hundarna. Spenarna är mycket mer svullna nu också. 

De senaste dagarna har hon mått illa och ätit mycket långsamt. Det är vanligt med illamående i femte veckan och beror förmodligen på att magen börjar växa nu. Valparna i magen går nu över från embryostadie till fosterstadie. Det är nu tillväxten tar fart, och 75% av valparnas slutliga födelsevikt lägger de på sig nu. Så det är alltså nu som man kommer börja se Vargas mage växa. Men vi kan redan se att magen börjat växa, särskilt när hon ligger på sidan. Och magen är hård och spänd. Hon har dessutom gått upp 3 hg de senaste dagarna.

Dock känns det som att allting sker med några dagars förskjutning om man jämför med förra dräktigheten, vilket stöder tanken att första parningen skedde tidigare i höglöpet och alltså längre från ägglossningen än förra gången. De fortsatte para sig, så det spelar ingen roll på så vis, men jag tror att till skillnad från förra gången, så kommer Varga gå tiden ut denna gång. Sist kom ju valparna tidigt på dag 58. Men den här gången tror jag alltså med tanke på den "förskjutning" jag upplever att hon kommer gå tiden ut. Vi får se! :-)
Avslutar med dagens bild på snygga pappa Zeke. <3

2014-07-29

Nu är Varga på dag 43, och alltså i vecka 7. Hon är vrålhungrig nu, hela tiden!! Och nu ser hon verkligen dräktig ut, framförallt uppifrån. Midjan är helt borta och hon ser ut som en limpa både uppifrån sett, och från sidan. 

Och hon börjar ha svårt att sitta och ligga bekvämt. Denna otroliga värmebölja vi har nu hjälper ju inte heller. Tur att vi har AC i sovrummet i alla fall!

Idag har hon gått upp 4 hg. Och hon har ca 20 dagar kvar av sin dräktighet. :)

2014-08-05

Idag är Varga på dag 49. Hon har alltså gått 7 fulla veckor av sin dräktighet. Idag kunde jag för första gången känna valparna röra sig därinne. Så häftigt!!
 

Deras skelett hårdnar nu, vilket gör dels att fosterrörelser känns, och även att de nu skulle synas på en röntgen. Vissa röntgar i det här skedet för att få veta exakt antal valpar. Det kommer inte vi att göra. 

Visst är vi nyfikna på hur många det är, men vi ger oss till tåls. Idag hade hon i alla fall gått upp 1,2 kilo. Och hon har 2 veckor kvar av sin dräktighet. Sist hade hon gått upp 1,8 kilo samma dygn som hennes 9 valpar föddes, så det kanske blir ungefär samma antal denna gång?

Veckan som gick bildades valparnas päls. Ja, de föds ju faktiskt med päls som de sedan tappar under de 3 första månaderna av sitt liv. Men nu har de alltså päls därinne i Vargas mage. :)

2014-07-07

Igår la jag upp den här bilden på facebook, men kom på att den kanske hörde hemma här också. Men idag är det alltså 11 dagar kvar!! Om hon nu går tiden ut... Hon är tjock, trött och otymplig. Ligger mest, och gnäller lite. Vill att man ska sitta hos henne och klappa henne på magen. Detta gör vi givetvis mer 

2014-08-10

Dag 56, och 8 dagar kvar till beräknad valpning. Tror dock att de kan komma lite tidigare. Varga har börjat äta dåligt, ligger ner hela tiden, fast går ut på toa oftare. hennes kroppstemp låg igår på 38, idag har den varit nere på 37,4. Det visar att hormonerna i kroppen håller på att ställa om och att valpning inte borde vara mer än en vecka bort. Så det är bara att vänta och se...

2014-08-18

Idag har Varga gått 9 fulla veckor räknat från den första parningen, så nu kan valparna komma! - även om det inte ser ut som att de planerar att göra det just nu...
Tror dock att Varga gärna vill ha ut valparna nu. Bilden nedan visar inte ens hur stor magen verkligen är! Så... det ser i alla fall ut att bli valpar så det räcker till alla. :)

Valparna sparkar mycket och mår bra. Varga däremot sover mest. Senaste veckan har hon ätit sämre, fått mjölk i juvren, temperaturen har åkt jojo mellan 38,2 och 37,0, så nåt är helt klart på gång! Nu väntar vi bara på den "riktiga" temperaturdippen. Om den nu kommer. Förra gången låg hon på 37,1-37,3 hela dagen fram tills utdrivningsskedet drog igång, så det var ju inte särskilt låg temperatur egentligen. Skillnaden var väl bara att den låg kvar där, mot för nu när tempen går upp igen direkt. Just nu ligger den 37,4. Jaja... man kanske skulle strunta i att tempa helt och hållet! Man märker ju när det drar igång ändå. Återkommer när jag har nåt att berätta!

2014-08-21

21 augusti föddes valparna äntligen! Det blev 7 stycken, 4 pojkar och 3 flickor. Det gick hur bra som helst, inga komplikationer alls. 

Redan 20 augusti märkte vi att det var på gång. Hon matvägrade och ville inte gå ut och kissa, vi fick bära ut henne. Tempen låg hela dagen under 37,3, och vid strax före kl 23 var den nere på 36,7. Så då tänkte jag att det är bäst att passa på och sova nu ifall hon väcker oss sen för att valpa. Så jag vet inte om tempen gick ner ytterligare sen. Men egentligen gick det inte att sova nåt vidare, för hon ville bli klappad hela tiden, och framåt 02-tiden ville hon ut och kissa stup i kvarten. Det började väl trycka på...

04:55 kom första krystvärken, så då blev man klarvaken! 05:05 gick vattnet, och första valpen var född 05:10. En fin kille! Sista valpen kom 09:00. Alla är apricots and lemons. Jättefina!!! För att läsa om valparna fortsättningsvis får ni följa dom på Valpbloggen. Tack och hej för denna gång!