DRÄKTIGHETSDAGBOK 4

Zeke & Nim

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa. Dock är det så att vi vet inte om Nim är dräktig förrän efter halva dräktighetstiden. Finns inget gravtest för hundar. Valpkullen är i alla fall beräknad till 12 oktober 2015 eftersom man räknar från första parningstillfället. Inavelsgraden är 0,977% beräknat på 5 generationer, och 0,0% på 4 generationer, vilket är mycket bra.

PLanerad sommar parning 2015

Zeke

Nim

2015-08-05
Nim börjar löpa och både vi och Zeke är förväntansfulla :)

Har alltid velat göra den här kombinationen och har längtat länge efter att göra den. Båda har så bra personlighet och är lätta att ha med sig överallt. Två hundar som är trygga, lydiga och snälla. De här två har en särskild plats i Jakops och mitt hjärta. Och eftersom de inte är några unghundar längre (Zeke är 4 år och Nim är 5 år) så vet vi också att de verkligen är friska hundar. De har även båda valpar sedan tidigare som är mycket uppskattade i sina familjer. Dessutom bär båda på lite olika färger. Så vi ser verkligen fram emot denna efterlängtade valpkull!

2015-08-10
Idag skedde första parningen med 8 minuters hängning. Äntligen säger jag bara!! Vi har försökt ta en kull med dessa två förut, men Nim har inte velat, och vi sysslar inte med tvångsparningar. Men nu när båda har parats med andra och är lite mer "erfarna" så gick det äntligen bra! Wihooo!!!
Så nu räknar vi 63 dagar (+/- 5 dagar) från idag och landar på beräknad valpning 12 oktober. 

2015-08-11
En andra parning med 11 minuters hängning. Detta bådar gott :)

2015-08-14
Ännu en lyckad parning med 18 minuters hängning. Så jag känner att jag lugnt kan räkna med valpar vecka 42. Leveransvecka för valparna blir i så fall vecka 50, 51 (när de fyllt 8 veckor), ganska lagom till jullovet och ledigheter. Så det passar ju bra för dom som ska ta hem en ny liten familjemedlem :)

2015-08-19

Idag är dag 15 i löpet, och Zeke tycker absolut att Nim fortfarande höglöper, men hon verkar lite lynnig om den saken. Får se vad som händer under dagen...

Nu har hon höglöpt i 10 dagar, och sist höglöpte hon i 13 dagar. Så det är troligen på sluttampen nu i alla fall. Men än är Zeke som sagt väldigt intresserad...

Eftersom man räknar dräktigheten ifrån det första parningstillfället så är hon på dag 9 i dräktigheten. Men det är ju inget som varken hon eller vi märker av än. Men flera parningar har ju skett så vi räknar verkligen med att hon är dräktig.

Vi räknar alltså med att befruktning har skett och att de berfuktade äggen (zygoterna) befinner sig i äggledarna. Där börjar de nu en intensiv celldelning.

Zygoterna kommer vara kvar i äggledarna nästan upp till tre veckor efter befruktning innan de vandrar vidare ner i livmodern.

INFO OM LÖP
En AHT-tik löper vanligast två gånger per år.
En löpperiod varar i ungefär tre veckor och är uppdelat i två delar: förlöp och höglöp.

Förlöp
Man räknar löpet från blödningens första dag – då inträder den första perioden som kallas förlöp. Under förlöpet luktar hon "gott" och hanhundar är intresserade av henne, men hon visar inget intresse tillbaka. Tiken blir oftast lite grinig mot andra hundar. och vaktintresset ökar.
Ofta kissar hon mer än vanligt den här perioden. Man märker redan innan löpet kommit igång att de småskvätter var tionde meter på promenaden (känns det som i alla fall).
Vissa blir väldigt förändrade i humöret, och vissa tikar har också  ont under löpet.

Höglöp
Förlöpet övergår gradvis till höglöp. Nu slutar de flesta blöda och får istället mer en halmfärgad flytning som övergår till att bli  helt klar. Detta inträffar ca 7-14 dagar efter att löpet startade.

Nu är tiken intresserad av hanarnas uppvaktning och ställer upp sig och viker undan svansen. Det är alltså nu tiken är mottaglig för att para sig. Och hanarna blir som tokiga!! 

Vid en parning så sker något som kallas för hängning, att "de sitter ihop" och det är precis som namnet antyder. Hanhundens penis sväller så att de sitter fast i varandra ända mot ända och man får absolut inte dra isär dem med våld – då kan man skada både tiken och hanen!

Höglöpet kan vara mellan 4-12 dagar, och det är mest intensivt under några av dagarna.

2015-08-24
Dag 14 i dräktigheten. Nu har Nim löpt färdigt och ligger mest under en filt och sover. Själva håller vi i skrivande stund på att packa för att flyga till Amsterdam imorgon. Vi ska ju hämta hem Zekes dotter Siri som ska bo på helfoder hos familjen Johansson i Storvik. Vi kommer hem på torsdag :)

2015-08-28 

Dag 18. Vi är hemma igen från Amsterdam. Zeke fick ju en kull i Holland tillsammans med Nora, Nims halvsyster. De fick en jättefin kull! Hälften svart-vita och hälften, choklad-vita. Vi hämtade hem Siri för vår kennel, men hon kommer bo hos fodervärd. Och vi fick träffa lilla Cherokee från samma kull som Noras kennel ska behålla. Mycket fina valpar båda två! Bra gjort Zeke!! Och nu är vi ännu mer spända på Zeke-Nim kullen =D

Nim mår bra men sover lite mer vilket är vanligt efter löp, dräktig eller ej. Det som ser lovande ut är att inte svullnaden av vulvan helt gått tillbaka efter löpet. Men i övrigt får vi bara vänta och se...

2015-09-01

Nu är vi på dag 22 och Nim börjar sin fjärde vecka i dräktigheten, vilket innebär att hon gått ca en tredjedel av dräktighetstiden eftersom en tik är dräktig i ca 9 veckor. 

Det jag kan säga sedan jag skrev sist är att hon sover konstant. Och Zeke håller sig i närheten och vaktar henne. Nim som gärna vill få uppmärksamhet av gäster låg bara och sov när vi hade provnosare hemma i söndags. Hon ville inte bli störd eller klappad, så det så!

Dessutom är hon mycket mer hungrig än vanligt, och mer uppspelt när maten ska serveras. Så aptiten har förändrats. Om nu detta beror på dräktighet så kan vi nog förvänta en ändrad aptit även åt andra hållet snart. Alltså att hon börjar må illa och äta långsammare, och kanske rentav matvägra vissa måltider. Illamåendet beror då på vad man kallar för nidation, vilket innebär att de små embryona fäster i livmoderslemhinnan. I samband med nidationen kan många tikar bli illamående eftersom hormonerna nu i kroppen börjar ta fart, och livmodern börjar också växa. Alla tikar mår inte illa av detta, men Nim gjorde det förra dräktigheten. Men sen är ju varje dräktighet unik och kan uppleves olika även för samma tik.
 

Just nu ligger de små embryona i fosterblåsor som är ca 15 mm i diameter. Om inte de små embryona redan har fäst i livmoderslemhinnan så kommer de att göra det under den kommande veckan. Varje embryo bäddas in i en egen fosterhinna och moderkakor bildas som sitter som ett bälte runt fostret och som länkar fostret till mamman med en navelsträng.

Så det är alltså från och med nu som det börjar bli riktigt spännande, eftersom det är nu det kan börja märkas mer på Nim om hon verkligen är dräktig eller inte.

2015-09-09
Hej igen! Under gångna veckan har jag varit upptagen med att kurera mig själv och mina döttrar och helt enkelt inte orkat skriva. Men det hände inte så mycket intressant att skriva om heller. Det man kan säga om den gångna veckan är att Nim har varit ett riktigt matvrak!! Hon har inte dragit sig för att tigga och tjata om mat heller...

Idag är vi på dag 30 och alltså i början på femte veckan, och idag känns det som att vi har lite intressant att rapportera.

 • Idag mår Nim illa. Hon åt sin frukost långsamt och gick sen och hulkade som att hon skulle kräkas upp frukosten i timmar efteråt.
 • Hon kissar också oftare vilket tyder på att livmodern börjar växa och trycka på.
 • Dessutom ser man tydligt att spenarna har blivit större och rodnat i färgen. Även juvren ser lite större ut.
 • Vulvan är fortfarande svullen, och Zeke och de andra nosar mycket där. Dock har jag inte sett någon dräktighetsflytning, men det var likadant förra dräktigheten.
Så vi känner oss rätt säkra hursomhelst på att hon är dräktig faktiskt! I  femte veckan börjar fostren bli så stora att livmoderhornen måste lägga sig till rätta i bukhålan, vilket medför att dom trycker på de övriga inre organen, bland annat magsäcken, vilket kan ge lite illamående under några dagar. Så att Nim mår illa och kissar med känns osm ett gott tecken! 
En person som vet hur man gör en bukpalpation skulle känna fosterblåsorna som små hårda kulor i Nims mage, och en riktigt skicklig person skulle till och med kunna räkna dom. Tyvärr hör inte jag till dom personerna.
På ultraljud skulle dräktigheten synas nu, men det känns onödigt att göra en sån undersökning.

Embryonas utveckling:
Mycket händer under femte veckan av dräktigheten, som Nim gått in i nu. 
När veckan börjar är embryona ca 2 cm stora, och nu börjar bröstvårtor och de yttre könsorganen utvecklas. Valparnas tassar har också börja forma sig, som senare blir till trampdynor och tår. Tarmsystemet har också börjat bildas. Ögonlock, inneröra och morrhår formas. Ögonfransarna anläggs. Skelettet börjar mineraliseras. 
Omkring dag 33 stängs gommen, så efter det kan inte längre gomspalt uppstå.
Den 35:e dagen markerar slutet på embryoperioden, den första dräktighetsfasen. I och med det kallas embryona foster även om de inte är fullt utvecklade.

2015-09-11
Nu är vi på dag 32 och Nim mår fortfarande illa. Igår matvägrade hon helt vid frukosten, men idag åt hon en del av sin frukost, fast mycket långsamt. Spenarna är rosa och svullna och juvren börjar svullna också. Vi känner oss helt övertygade om att Nim är dräktig. Och nu har hon gått halva tiden också så det är dags att klura på ett namn-tema för kullens kennelnamn...

2015-09-17
Dag 38 mår Nim fortfarande lika illa och har jättesvårt att äta något på morgonen. men på kvällen får hon i sig lite. Mest ligger hon och sover. det är otroligt likt förra dräktigheten. Så här skrev jag då på dag 38:

"Dag 38 mår Nim fortfarande illa och krånglar med maten. Man får verkligen truga i tid och otid, och blanda med lite goda matrester eller så för att locka henne att äta. Därför ligger hon också mest still och vilar just nu.
Efter femte veckan brukar illamåendet ha gett med sig, så att hon fortfarande mår så illa styrker min teori om att hon inte gått in i sjätte dräktighetsveckan än, även om hon har det enligt första parningsdatum. Jag gissar att hon snarare är på dag 30/31 i dräktigheten"


Tror alltså likadant nu. Så precis som förra gången kan valparna mycket väl komma en vecka senare än beräknat.

2015-09-21

Nu har vi landat på dag 42 vilket innebär att det idag har gått exakt sex fulla veckor sedan första parningen, och att det kan komma valpar om alltså bara tre veckor nu...

Vi har satt ihop valplådan i vårt sovrum och Nim sätter sig gärna i valplådan och ser ut att vänta på att det ska dyka upp valpar. Hon ääälskar ju valpar!! Men hon får ha tålamod precis som oss. Men man är väldigt nyfiken på vad som finns där i magen.

I övrigt mår hon bra förutom att illamåendet inte riktigt släppt. Och att hon är tröttare än vanligt. ​Igår hade vi provnosare på besök, och Nim tyckte det var väldigt roligt först, men sen blev hon trött. 

Men nu börjar dräktigheten synas mer på henne också. Förutom att hon fått större spenar så ser man nu att hon börjar bli stabbigare, som en limpa liksom. Och när man ställer henne på bakbenen ser man början på en liten mage. Försökte fota det idag, och Zeke tyckte att han också borde få va med på bilden. Så nu lägger jag upp den här på de blivande föräldrarna även om jag inte vet om ni ser den lilla magen.  Jag gör det ialla fall :)))

Jag vägde henne idag och då hade hon gått upp 3 hg. Förra dräktigheten hade hon inte gått upp ett gram vid den här tiden. Och hon ser tjockare ut än vad hon gjorde dag 42 förra gången, så hon kanske inte ligger så felberäknat trots allt denna gång. Förra gången kom ju valparna som väntat en vecka efter beräknat datum, men den här gången kanske det bara blir ett par dagar efter eller så. Eller, så är det en större kull ...
Vi får vänta och se helt enkelt.

2015-09-23

Dag 44. Det har bara gått två dagar sedan jag skrev sist, men hon har blivit tydligt tjockare på bara dessa två dagar. Jag har jämfört bilder och nu ser hon ut som hon gjorde på dag 49 i förra dräktigheten, vilket skulle kunna bero på att hon är omföderska denna gång. Och förra dräktigheten när hon var på dag  49 så hade hon 21 dagar kvar tills hon valpade. Så om man leker med tanken på att det även denna gång är 6 valpar och att hon har 21 dagar kvar så kommer de alltså den 14 oktober istället för den 12.

Men... om man istället räknar från dag 9 i löpet så borde de komma den 15 oktober, vilket var en uträkning som stämde förra gången. Och jag gillar den 15/10, det är ett lätta datum att komma ihåg :p Allstå det är jättefånigt hur man sitter och försöka lista ut det. Blir så full i skratt åt mig själv. Men en sak är säker, valpar kommer det :)
Illamåendet sitter fortfarande i på morgnarna, men hon har gått upp ytterligare ett hekto, så totalt 4 hekto nu. vet inte vad hon vägde dag 44 förra gången, men att hon gått upp 0,9 dag 52, så jag får väl väga då och jämföra.

Det är en spännande vecka hon är i (vecka 7). Under denna vecka växer fostrens kroppsbehåring ut (som de sen fäller första månaderna utanför magen), och färgmarkeringen ska kunna ses. Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade. Fostret liknar nu den färdiga valpen, men kan inte överleva utanför livmodern. Från denna tidpunkt är det egentligen bara storleken som ändras.
Förbeningen i benen är nu så långt framme, att man från dag 48 kan se och räkna fostren på röntgenbilder. I och med förbeningen blir det möjligt att börja känna fosterrörelser och ibland se det till och med. Sist kände vi från dag 50. Blir spännande att se hur det blir denna gång. Fostren känner nu av om man klappar på tikens mage, och den klappar vi ju på hela tiden :)

2015-09-28

Nu är vi på dag 49 och sista dagen i vecka 7 (utav 9 veckors dräktighet). Och så här stor är hon nu. Jag vägde henne precis, och då har hon gått upp från 6,8 kg innan dräktigheten till 7,9 kg idag. Alltså en ökning på 1,1 kg vilket är mer än hon vägde förra dräktigheten vid den här tiden.

Illamåendet är som bortblåst sedan igår, och nu är hon bara hungrig hela tiden. I övrigt tycks hon vara pigg och mår bra. Hon verkar dock tycka att magen är lite obekväm när hon ska sitta och ligga, och hon hoppar inte upp i soffan eller knät längre utan man får lyfta upp henne.

Jag kan ju också avslöja att vi nog kommit överrens om ett namntema för denna kull och även nästa kull till våren. Det blir liksom två delteman som hänger ihop eller hur man ska säga... Vi vet bara inte vilket deltema vi ska ta först förrän valparna föds.

Vecka 8
Fostret är färdigbildat och kan nu kännas, och man kan ibland se hur de rör sig. Nims förra dräktighet kände vi första fosterrölserna dag 50, men vi tycker oss redan ha känt fosterrörlser senaste dagarna, så lite tidigare denna gång. Det roliga är när rörelserna syns utanpå magen. Sista veckan är det väldigt mycket och tydligt.
Fostrens hjärtslag kan höras och ligger på ca 200 slag i minuten. 

2015-10-05

Så här ser Nim ut idag på dag 56, sista dagen i vecka 8. Om exakt en vecka är valparna beräknade, men det kan man ju inte räkna med utan det kan ju lugnt gå några dagar till.
Hon har nu gått upp 1,7 kg. Äter bra men mår illa på nätterna. Större delen av tiden nu ligger hon och vilar.
Vi tycker det verkar ganska lugnt i magen. Visserligen har vi haft väldigt fullt upp under veckan som gått, så man har ju inte haft tid att känna efter sparkar så mycket. Får se om det sparkar mer under veckan som kommer...
Sååå, hur många valpar tror ni att det finns därinne? Jag gissar på 6 stycken som förra gången :)

2015-10-06
Dag 57 går Nim in i vecka 9 och sover större delen av dagen. Igår kväll sparkade valparna tydligare och mera i magen, så de växer till sig! Här nedan har ni valparnas stamtavla beräknat på fem generationer:

2015-10-07
Idag på dag 58 har Nim gått upp 1,9 kg, vilket är mer än hon gick upp totalt under förra dräktigheten. Än så länge är hennes aptit oförändrad, men hon kommer få minskad aptit sista dygnen innan valpning. Juvren börjar fyllas på ser vi och kroppen börjar förberada sig för den kommande valpningen. 
Vi märker också på hela flocken att det närmar sig. De blir rent obeskrivligt vaktiga sista veckan innan valparna kommer. Värst är de sista dagarna innan. Så flocken vet minsann!

De efterlängtade små valparna ängnar sig nu främst åt att lägga på hullet. Dom sväljer fostervatten och får hicka. Inte mycket plats finns längre för valparna. När valparna är färdigutvecklade signalerar valparnas binjurar att det är dags för valpning. Från ca 58:e dygnet (som vi alltså är på nu) kan fostret överleva utanför livmodern. Men vi ser gärna att Nim går tiden ut, och allt tyder på att hon kommer göra det :)

2015-10-11

Nu är vi på dag 62! Kan berätta att sedan dag 59 har hennes kroppstemp börjat pendla, hon har velat ha kroppskontakt med oss hela tiden, och hon har börjat ha tydliga förvärkar. Så det drar ihop sig till valpning helt klart! Hon har också mjölk i juvren, och imorse var även aptiten förändrad. Hon åt mindre än hälften av sin frukost. Och sedan dess har hon mest legat i valplådan och vilat. Men lunchen åt hon upp...

Och någon kraftig temperaturdipp har hon inte haft än, och jag kan inte lova att jag kommer tempa hela tiden för jag gör det inte om jag känner att det är besvärande för Nim.

Dessutom kommer de ju när de kommer helt enkelt... Händer det nåt mer under dagen eller imorgon så föröker jag uppdatera här på sidan.

När vi vägde henne idag hade hon gått upp hela 2,2 kg. Det är 4 hekto mer än förra gången. 

Varför man följer tikens temperaturkurva
Normal temperatur för tiken ligger på 38-39. Men när det börjar närma sig valpning börjar temperaturen pendla 0,5-1 grad neråt på grund av hormonella förändringar som leder till att valpningen startar.
När temperaturen dippar mer rejält till 36-37 grader och stannar där så vet man att valparna förmodligen kommer födas inom 24 timmar (inom 36 timmar för förstföderska).

Ungefär 3-12 timmar innan första valpen föds stiger tempen oftast hastigt till 38-39 grader. Men det är självklart inte alla tikar som följer det här mönstret exakt. Man får ju titta på andra tecken också som att tiken börjar bli orolig, flåsa, och börjar bädda febrilt. Och endel tikar mår även illa och kräks precis som vi kvinnor. Att tömma tarmen och att äta mindre, eller rentav matvägra, är också en förberedelse för valpning. Så det går självklart bra att helt välja bort att tempa tiken.

2015-10-12
Dag 63! - dagen man väntat på är nu här, men inte valparna... Var man än lägger handen på Nims mage så känner man hur de sparkar och knuffas, som om de slåss om vem som ska komma ut först! De känns lika otåliga som vi och Nim på att valpningen ska börja. Nim är rejält obekväm och tittar uppfordrande på mig som att jag borde fixa det här nu för hon har fått nog av dräktighet för den här gången. Tyvärr kan jag inte fixa nåt, utan bara klappa henne och försöka förmedla lite av det lilla tålamod jag har. Men jag tror inte vi måste ha tålamod så jättelänge till. Allt tyder på att det är nära. Inte omedelbart förestående, men nära...

Nim äter all sin mat, men idag mår hon väldigt illa och har kväljningar hela tiden. Hon vill inte vara i närheten av de andra hundarna utan ligger hela tiden i sin valplåda bredvid vår säng i sovrummet. Större delen av tiden sover hon, men ibland vaknar hon till och gnyr och slickar sig massor på magen när hon får en lite kraftigare förvärk. Det är bra att hon passar på att sova och ladda energi inför valpningen.

Temperaturen pendlar mest mellan 36,9 och 37,5. Hon har inte varit uppe i normal kroppstemperatur sedan igår vid 18-tiden då hon gick ner på 36,9 (det va 38,1 mätningen ett par timmar innan).  Så hon har legat kvar på en lägre kroppstemperatur i 20 timmar i skrivande stund. Att hon inte pendlar upp igen är ett gott tecken, men vi väntar fortfarande på den riktiga "dippen" i temp. Sist låg hon konstant lågt så här i 1,5 dygn. Sen gick hon ner på 35,9 grader när hon fick den ordentliga dippen i kroppstemperatur. Det behöver inte bli likadant nu eftersom varje valpning är unik, och förra gången var hon förstföderska. Blir intressant att se hur det blir denna gång, och jag försöker uppdatera om det händer nåt av intresse :)

2015 -10-13
Dag 64. Nim har ökat 2,4 kilo totalt (6 hekto mer än förra gången) så det borde vara fler än sex valpar denna gång tycker jag. Nån som vill justera sin gissning? Jag ändrar mig från sex valpar till sju.

I övrigt händer verkligen inte mycket här. Tempen låg stadigt kvar på 36,6 från kl 20 igår kväll och hela  natten. Men sedan imorse har den pendlat mellan 37,0 och 37,4 och Nim äter upp all mat som erbjuds. Så det är bara att fortsätta vänta på matvägran och en mer rejäl temperaturdipp. Under tiden bjuder jag på en magbild, även om Nim inte verkar tycka att den är så härlig längre stackarn...

2015-10-14
Dag 65. Här går det trööögt... Det enda jag kan berätta av intresse är att hon har velat gå på toa lite oftare idag, och att klockan 15 ville hon inte äta trots att hon åt som ett matvrak på morgonen och var hur pigg som helst. Men framåt eftermiddan ville hon gå och lägga sig i valplådan igen och ville inte äta. Tempen imorse var uppe på 38,1 (normal temp) och nu hade den dalat till 37,2 (kl 15:45). Och sedan igår har hon genomskinliga flytningar vilket också är ett tecken på att det närmar sig. Så vi fortsätter att vänta ... Och vänta ... Och vänta ...

2015-10-15
Dag 66. Sist valpade hon på dag 63 räknat från dag 9 i löpet, och denna gång skulle det i så fall bli idag...
Klockan 05:20 imorse tempade jag henne, och då hade hon 35,6 i temp! Äntligen!! Mer temperaturdipp än så borde vi väl inte förvänta?! :)
Och ett lika gott tecken ärhennes matvägran. Vid frukost ville hon inte äta och har inte ätit alls idag. Hon har spenderat större delen av dagen med att sova.
Nu väntar vi på att temperaturen ska gå tillbaka upp igen till det normala eller lite över det till och med, för då borde valpningen börja inom ca 12 timmar :)

___________________________________

Uppdatering kl 20:00:
Nim vill bara sitta hos husse. Hon låter som att hon har det besvärligt samtidigt som hon tittar anklagande (?) på mig.  Men vad ska jag göra? Tempen har inte återgått till det normala än ..

__________________________________

Uppdatering 22:00:
Tempade henne precis och hon har 35,7 i temp, så det går verkligen inte undan... Men hon är i öppningsskedet i alla fall. Alltid nåt! =)

2015-10-16
Dag 67 har hon gått upp 2,5 kg!! Och hon ser ut som Varga när hon fick 9 valpar. Hon åt knappt nån frukost.
Ringde också till Djursjukhuset i Karlstad nu på morgonen för att stämma av läget eftersom tempen inte gått tillbaka upp till det normala. De tyckte vi lugnt kan fortsätta vänta och ha is i magen. Och de har ju öppet dygnet runt, även på helgen, så vi kan få hjälp närsomhelst om något tillstöter. Men jag känner mig faktiskt inte orolig. Ringde mest "för säkerhets skull".

___________________________________

Uppdatering 14:00:
Vi bestämde just i samråd med Djursjukhuset att åka in med Nim för att kolla att allt är lugnt eftersom tempen legat lågt så länge. Det behöver inte betyda nåt, och Nim mår bra, men det känns ändå bäst att ta det säkra för det osäkra. Och då kan vi känna oss lugna sen vilket underlättar för Nim. Känner vi oss oroliga smittar ju det av sig på henne, och det vill vi ju inte. Återkommer senare ...

___________________________________

Uppdatering 16:45:
Nu är vi hemma igen och allt är bra. Valparna mår bara fint och veterinären tror att de kommer snart eftersom Nim faktiskt ÄR i öppningsskedet. Hon är öppen 1 cm av 4 cm så hon är helt klart på G, bara låååångsamt. Hon ansåg dock att vi inte kan ge det mer tid än till kl 16 imorgon utan i så fall skulle vi höra av oss igen, eller om nåt annat tillstöter som tyder på att nåt är fel. Men i nuläget känns allting tryggt och bra och lugnt! :)

2015-10-17
Dag 68. Inatt har det varit endel krafsande och vid 03-tiden kräktes hon. ​Nu vill hon inte ens titta åt matskålen utan till och med backar bort från den.
Tempen har legat runt 36,6 sen vi kom hem från Djursjukhuset, förutom vid 23 igår kväll då hon var nere på 35,8. Så tre dippar har hon haft nu. Har läst om andra hundar som haft tre dippar och att det är normalt i vissa blodlinjer, men det var Golden Retriever. 
 När hon var ute på toa nyss försökte hon krypa in under altanen som att det skulle va ett bra ställe att valpa på! Varga brukade också dras till det stället när det var dags att valpa. Men nu ligger hon i valplådan igen :)

12:30: Första krystvärkarna. Slemproppen går.

13:00: Valp # 1 En stark kille som börjar äta direkt. Han är Svart och vit piebald med tanmarkeringar. Efter att ha tvättat honom omsorgsfullt lägger Nim honom uppe vid sitt huvud och väntar på nästa valp. 146 gr

13:45: Valp # 2 Hane. Pearl och vit piebald. 182 gr 

14:15: Valp # 3 Tik, solid pearl. 141 gr

De tre första :) Tre mycket pigga och starka valpar!
De tre första :) Tre mycket pigga och starka valpar!

15:20: Valp # 4 Tik, choklad och vit piebald med tanmarkeringar. 154 gr

15:54:
Valp # 5 Tik, svart och vit piebald. 172 gr

16:10: Valp # 6 Hane, svart och vit piebald. 152 gr. Så 3 killar och 3 tjejer hittills, och det är valpar kvar...

De sex första :) Minst en till kvar...
De sex första :) Minst en till kvar...

17:10: Valp # 7 Tik, solid choklad. 177 gr

18:50: Valp # 8 Tik, solid choklad med vit tass. Vi får se om hon är klar nu. 

21:50: Vi anser att hon är klar och har bäddat rent för Nim och valparna. Nim har också fått en välbehövlig snabbdusch. Här kommer tre bilder, och sedan lite mer info.

Här ligger alla åtta valpar och sover medan mamma Nim duschar.
Här ligger alla åtta valpar och sover medan mamma Nim duschar.

Avslutningsvis...
Det blev alltså 8 valpar. Fem tikar och tre hanar. De är helt underbara och absolut värda sin väntan!! Och tack alla ni som har väntat tillsammans med oss! Från och med imorgon kommer jag att skriva i Valpbloggen istället, så vi ses där :) 
Namntemat på kullen är Downton Abbey Upstairs. Så imorgon hoppas jag kunna lägga upp individuella bilder och info i bloggen så att vi ordentligt får presentera Cora, Mary, Edith, Sybil, Lavinia, Mathew, Tom & Pamuk för er.
Själv ser jag nu fram emot att se ett efterlängtat första avsnitt av säsong 6 av Downton Abbey! Vi hörs :)

Här kan du lämna en kommentar om du vill :)

 • Camilla och Adam • 17 oktober 2015 19:23:27
  Gratulerar! Vilka fina valpar!
  Vi har följt bloggen med spänning :) så roligt att få "följa resan"
  Så tack för uppdateringarna.
  Bra jobbat fina Nim!
  Hälsningar från Camilla Adam och barnen
 • Tack så jättemycket!!

  18 oktober 2015 08:42:30

 • Susanne Ungarelli • 17 oktober 2015 18:26:33
  GRATTIS! Så härligt att det kom igång idag! Å så fina de är!!! 7 st hittills! Är det klart eller kan det komma någon eftersläntare? Puss o kram till Nim som är så duktig!
 • Tack!!! :) Tror faktiskt det kommer en eftersläntrare! Nim är superduktig!!

  17 oktober 2015 18:34:29

 • Frida från Umeå • 17 oktober 2015 15:47:12
  Oj så fina! Följer med spänning!
 • Anna-Karin • 17 oktober 2015 14:49:07
  Åh..... Fantastiskt!
 • Sissel • 17 oktober 2015 14:43:00
  Gratis! Nydelige valper. Fantastisk
 • Tack! Men det är inte klart än! :)

  17 oktober 2015 14:44:50

 • Susanne Ungarelli • 16 oktober 2015 19:54:58
  Tack för all uppdatering! Man blir ju lite orolig men det är skönt att veta att Nim o valparna mår bra. Om det inte blir valpar under kvällen så hoppas jag att Nim får sova i natt så att hon är utvilad till imorgon. Hoppas allt går bra och att ni inte behöver åka till Djursjukhuset igen!
 • Tack Susanne

  16 oktober 2015 19:58:34

 • Sissel • 16 oktober 2015 18:57:33
  Ble bekymret da jeg leste, men godt at veterinæren sa alt sto bra til med mor og valper. Får håpe at de kommer nå og at fødselen går bra. :0)
 • Tack Sissel!

  16 oktober 2015 19:00:55

 • Barbro • 16 oktober 2015 17:43:22
  Så bra att det är ok blev faktiskt orolig.
 • Ja det känns skönt! :)

  16 oktober 2015 17:45:06

 • Susanne Ungarelli • 15 oktober 2015 22:56:36
  Vilken söt mamma! Lycka till lilla Nim! Snart får du din belöning för allt arbete! Små valpar som du kan tvätta o gosa med!
 • Barbro • 15 oktober 2015 22:34:03
  Vi håller tummar och tassar att allt går bra
 • Linda Eckelöv • 15 oktober 2015 19:30:45
  Guuuud, det bara pirrar i magen när jag läser! Söta Nim hmm... Ändrar min gissning till sju valpar jag också, tre tikar och fyra hanar :) lycka till nu
 • Susanne Ungarelli • 14 oktober 2015 20:18:19
  Så spännande! Nu kan det hända närsomhelst! Lycka till Nim! Du är en toppenmamma och du kommer snart att få jättefina valpar!
 • Pascale De Caluwé (Ruby) • 12 oktober 2015 07:54:02
  I hope all goes well! Nim is so sweet...
 • Thank you my friend! Give Ruby kisses from us

  12 oktober 2015 08:04:38

 • henke • 10 oktober 2015 21:52:40
  Längtar efter att få se valparna. Hoppas allt går bra
 • Sissel • 9 oktober 2015 20:30:29
  Så flott hun er. Dette er en fin side og veldig artig å kunne følge denne spennende tiden. Mye god informasjon rundt utviklingen. :0)
 • Tack

  9 oktober 2015 21:43:15

 • Hulda Robjer • 8 oktober 2015 21:56:43
  Vad jag önskar att jag kunde ta hem en från denna kullen,. Men den som väntar på nått gott...
 • Ja, så är det ju! Det blir fler kullar ;)

  8 oktober 2015 22:45:30

 • Linda • 5 oktober 2015 16:45:32
  Hmm... Minns inte hur mycket hon gick upp förra gången trots att jag följde det hela mycket mycket flitigt men om jag ska gissa fritt så tror jag på fem, tre grabbar och två flickor!
 • Roligt med en så specifik gissning! :)

  7 oktober 2015 13:29:25

 • Leena • 5 oktober 2015 14:23:06
  sju
 • Jakop Granlund • 5 oktober 2015 13:23:40
  8 stycken
 • Barbro • 30 september 2015 03:15:19
  Lycka till
 • Isabella • 28 september 2015 11:15:38
  Ååååh så spännande! :D Himla kul! Jag och Irre håller alla tummar och tår för att allt ska gå bra! :D Stor kram till er!
 • Cathis • 25 augusti 2015 10:59:22
  roligt att följa andra som ska få små nakenfisar har själv 2 kineser som eventuellt ska ha i slutet på sep och början på okt
 • Spännande! Lycka till!! :)

  27 augusti 2015 17:15:16

 • Sissel • 23 augusti 2015 21:37:11
  Dette ser lovende ut. Jeg følger bloggen i spenning og gleder meg til resultatet blir synlig.
 • Ja Sissel, vi har flera veckors spänning framför oss... :)

  24 augusti 2015 10:26:53