Dräktighets-dagbok 5

Zito & Haley

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa. Valpkullen är beräknad till 8 juni 2016 (+/- 5 dagar). Inavelsgraden är 0,293% beräknat på 5 generationer, och 0,0% på 4 generationer.

Planerad parning Våren 2016

Zito

Haley

2016-03-24
Haley börjar äntligen löpa, nio dagar efter att Nim börjat.

2016-04-01
Haley tycks vara i höglöp, och eftersom vi inte har tidigare erfarenhet av hennes löp vill vi inte chansa utan åker med henne på en första dejt med Zito. Men det visar sig att det är för tidigt. Fördelen var att nu har de fått träffa varandra lite.

2016-04-03
Haley och Zito träffas igen för ett nytt parningsförsök. Den här gången blir det tre parningar, men utan hängning, så vi bedömer det som att det fortfarande är för tidigt och bokar en ny träff i hopp om bättre parning även om dagens parning "kan funka". Nu vet Zito i alla fall hur han träffar rätt :)

2016-04-06
Idag blev det en ordentlig parning med en hängning och allt, och därmed ger vi oss. Vi börjar räkna 63 dagar från och med idag eftersom dräktigheten vara 63 dagar +/- 5 dagar. Nu börjar väntans tider... Vi hörs när jag vet nåt :)

Dräktigheten

2016-04-19
Dag 13: 
Vi kom hem från Lanzarote inatt så jag kan inte uttala mig så jättemycket om hur det varit med Haley under tiden vi varit borta men allt verkar bra. Hon sover mycket och är lugn, men hon är ju en ovanligt lugn AHT annars också ... :)
När hon är 3-4 veckor dräktig borde hennes aptit förändras och man borde eventuellt märka att hon mår illa. Så jag återkommer när jag vet mer.

2016-04-29
Dag 23: Nu har det gått 3 fulla veckor och Haley är i början på vecka fyra. Nu borde äggen ha inplanterats i livmoderväggarna (brukar ske i slutet på tredje veckan). Det kallas nidation. Varje enskilt embryo bäddas in i en egen fosterhinna som ger det tillräckligt med näring fram till födseln. Moderkakor och fostervatten bildas. 
När nidationen sker brukar tiken må illa och få förändrad aptit. Endel tikar rentav matvägrar eller kräks.
Det vi märkte på Haley idag var att hon åt långsamt. Hon brukar kasta i sig maten, bli klar först, och sen vilja sno från de andra. Men idag blev hon klar sist. Och sen efter maten verkade hon lite illamående faktiskt.
Vi tycker också att hennes spenar har rodnat lite, så det känns som att allt är som det ska :)

2016-05-01
Dag 25: Haley mår fortfarande illa. Hon matvägrar inte, men hon äter långsamt och ibland lämnar hon rentav mat. Spenarna är rosa, magen ser redan lite rundare ut, och mest ligger hon och tittar på oss med en dimmig blick ...

2016-05-04
Dag 28: Nu har det gått 4 fulla veckor av Haleys dräktighet. Hon verkar inte må så illa längre men äter heller inte lika glupskt som hon brukar. Det syns att magen är lite rundare och spenarna är svullna och rosa. Hon har redan gått upp 0,5 kilo, vilket innebär att hon väger 8,5 kg just nu. Mest ligger hon och slöar på soffan trots det fantastiska vackra vårvädret.
Om man bokade in ett ultraljud nu skulle man kunna se fostren, och räkna dom på ett ungefär (för exakt antal krävs en röntgen senare i dräktigheten). Men vi kommer inte göra något ultraljud eftersom vi inte känner nån oro över att Haley inte skulle vara dräktig. Allt ser bra ut och följer det mönster som vi är vana vid.

2016-05-06
Dag 30: 
Idag bjuder jag på bilder på hur stor Haley är i detta nu. Slående likt Varga när hon fick nio valpar (!).

loading...

2016-05-09
Dag 33: Nu har hon gått mer än halva tiden (33 dagar av 63). Idag väger Haley 9 kilo och har därmed gått upp ett helt kilo. Vi har absolut inte övermatat henne, så man kan verkligen undra hur många vapar hon har därinne. Eller... om vi borde räknat från första parningstillfället som vi uppfattade som så osäkert eftersom det inte blev nån hängning. Det var den 3 april, så i så fall är hon på dag 36. Men även det förklarar inte riktigt hur stor hon är, utan det måste vara många valpar också... Hon är riktigt stor! Här har ni en bild jag tog lite snabbt nu när hon stod på balkongen och tittade ner på tomten som att hon ville gå ut men inte orkade...

I övrigt mår hon bra, äter och dricker normalt, vilar lite mer, och verkar tycka magen är i vägen många gånger. 
Fortsättning följer...

2016-05-11

Nia, Haley & Nim - Lite lek i solen på tomten orkar man fortfarande med :)
Nia, Haley & Nim - Lite lek i solen på tomten orkar man fortfarande med :)

Dag 35: Nu har Haley gått 5 fulla veckor (minst). Den 35:e dagen markerar slutet på embryoperioden, den första dräktighetsfasen. Organen börjar nu ta form och embryona kallas foster även om de inte är fullt utvecklade. Under fosterfasen och särskilt från och med den 40:e dagen ökar fostren i vikt med 3/4 av födelsevikten.
Haley väger idag 9,6 kilo och har alltså gått upp 1,6 kilo. Men hon kan minsann springa ifatt de andra hundarna ändå när hon känner för det. Men det händer ju inte ofta... Just nu har hon lagt sig i vårt sovrum med AC =D

2016-05-12

Dag 36: Haley är trötter idag, och vill gärna bli kliad på magen. Men det gör vi så gärna! :)

2016-05-16

Dag 40: (Dag 43 från första parning). 
Haley mår bra. Dock är ju vädret fortfarande så trist så vi ligger alla och slöar. Dessutom så hade vi en gäst hela helgen, en kompis från USA. Haley blev väldigt förtjust i honom och ville helst ligga i hans knä hela tiden. Endel kan konsten att flörta... :) 

Som jag nämnde tidigare, från den 40:e dagen ökar fostren i vikt med 3/4 av födelsevikten. Så det är väl nu hon ska börja bli tjock (hehe). Klor bildas, morrhår håller på att växa ut, och skelettet börjar förbenas viket gör att man kan börja känna fosterrörelser nån gång under kommande vecka (sjunde dräktighetsveckan).

De yttre könsorganen börjar förändra sig i riktning till han- eller honkönsorgan. Undrar just hur många tikar respektive hanar det ligger därinne?? Med tanke på vår kölista så hoppas vi på en mycket jämn fördelning. 
Om ca 3 veckor vet vi :)

2016-05-18

Dag 42 (45): Nu har Haley gått 6 fulla veckor, minst. Hon väger nu 9,8 kilo och har totalt gått upp 1,8 kg. Så hon har alltså inte gått upp så mycket i vikt under veckan som gått även om magen är större. Haley känns väldigt pigg, mår bra och äter bra, och springer fortfarande lika fort som de andra i flocken.

Under denna vecka ( den sjunde) växer pälsen ut, och färgpigmenteringen kan ses. Valparna föds med en fjunig päls som de sen tappar under de första 2-3 månaderna av sitt liv. Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade. Fostret liknar nu den färdiga valpen, men kan inte överleva utanför livmodern. 

Från och med nu är det egentligen bara storleken som ändras. Just nu är valparna ungefär lika stora som järndanken på bilden. Möjligtvis lite större. Sen är det lite fostervatten också... så undrar hur många som får plats därinne... hm...

Kullstorleken beror på hur många ägg som tiken producerat under löpet och hur många befruktade ägg som sen överlever och utvecklas till valpar. ​​​​​ Allt tyder dock på en stor kull! Unga tikar har i regel lite mindre kullar och sedan ökar kullstorleken fram till ca 4 års ålder varefter den åter minskar. Haley blev 4 år i januari. Men statistik är statistik, och en tik är en individ och kan självklart avvika totalt från detta.

Under sjunde veckan brukar man känna de första fosterrörelserna. Och valparna känner när vi klappar på mammas mage. Själv vill Haley att man klappar och kliar på hennes mage heeela tiden. Om jag slutar krafsar hon på min arm tills jag börjar igen :)

2016-05-20
Dag 44/47: Kan meddela att vi känner fosterrörlser. Redan i förrgår (dag 42/45) tyckte vi att vi kände det, men vi var inte helt 100% bombsäkra. Men igår kväll var det ingen tvekan att det sparkades och buffades därinne.
Det är rätt så tidigt att känna sparkar även om det är stor kull och tiken är naken. Funderar på om vi skulle räknat efter första parningen ändå och satt den 5 juni (+/- 5 dagar) som beräknat valpningsdatum... Men de kommer när de kommer helt enkelt, så är det ju. Vi får hålla oss beredda och i närheten från månadsskiftet. Inga problem :)

2016-05-23

Dag 47/50: Nu har hon gått upp 2,2 kilo och väger alltså 10,2 kilo. Det märks nu att Haley är besvärad av sin vikt och sitt omfång även om hon fortfarande kan springa lika fort som de andra när hon får ett ryck på tomten.
Det är dags för henne att vänja sig vid sin valplåda, så den har vi satt ihop idag så hon kan börja sova i den ikväll.
Mjölkkörtlarna är spända och fulla med mjölk. Man  ser att juvren börjar bli större, framförallt de två längst bak.

Det sparkar i magen och Haley vill bli kliad på magen helst hela tiden.
Nu kan man (om man har tur) höra valparnas hjärtljud om man lägger örat mot Haleys mage. Lite beroende på hur valpen ligger. Hjärtslagen ligger på ca 200 slag i minuten.
Själva valparna ser ju ut som små valpar men måste lägga på sig på hullet nu innan de är redo att komma ut till alla oss som väntar på dom med spänning...

2016-05-24
Dag 48/51:
Haley hälsar att hon gillade valplådan och sov som en stock i den :)

2016-05-25
Dag 49/52:
Idag har Haley gått 7 fulla veckor, minst. Så 11-14 dagar kvar... 10,3 kilo väger hon nu, så då har hon totalt gått upp 2,3 kilo hittills.
Man ser hur magen rör sig när valparna är vakna därinne, och lägger man handen på magen dröjer det inte länge förrän man känner nåt. Det är både mysigt och sååå spännande!
Det märks på resten av flocken nu att valpningen närmar sig. De blir alltid så otroligt vaktiga och ljudkänsliga när det närmar sig. Haley själv skäller ju inte åt nån. Däremot är hon otroligt uppspelt och sprallig senaste dagarna. Har aldrig sett henne så här! 

2016-05-27
Dag 51/54:
Idag är Haley trött, och det är ju inte konstigt med den magen! Hon ser ut som ett hängbukssvin :)
10,6 väger hon idag, så 3 hekto har hon gått upp på 2 dagar. Undrar var det landar...
Valparna växer fort nu och magen rör sig på henne hela tiden (utom när jag försöker filma såklart). 

Jag har börjat tempa henne för att se var hennes normala temp ligger, och den verkar ligga runt 37,5.
Sista veckan/dagarna av dräktigheten börjar tempen fluktuera väldigt, det är för att det pågår en kamp mellan det dräktighetsbevarande hormonet progesteron och det värkframkallande hormonet prostaglandin. 
Orsaken till att man tempar är att när tempen sjunker med 1-2 grader och stannar under normaltemp så vet man att öppningsskedet har börjat och att själva valpningen kommer börja inom 12 timmar (längre för förstföderskor).

Men kom igen nu! Gissa nu hur många valpar det är därinne och skriv det i kommentarsfältet här nedan. =D

2016-05-31
Dag 55/58:
Idag väckte Haley mig klockan 06 för att bli klappad på magen och masserad på ryggen. Sedan igår märker man att hon har sammandragningar (alltså inte öppningsvärkar utan mer som förvärkar) då magen blir stenhård, och Haley tycker det är obehagligt och jobbigt och vill bli masserad. Sedan igår har hon också varit betydligt mera trött men kommer ändå inte till ro. Hon håller sig tätt till antingen mig eller Jakop, och vill inte att de andra hundarna ligger precis intill henne. 
Imorse vägde vi henne, och hon är nu uppe i 11 kilo, hon har alltså gått upp 3 kilo nu! Blir verkligen förvånad om det är färre än sju valpar i alla fall.
Tempen imorse var 37,4. Hon har pendlat mycket i temp senaste dagarna ( 37,0-38,2) så det är tydligt att hormonerna strider i kroppen på henne. Juvren har fyllts på ännu mer nu, och det känns verkligen tydligt att det inte är långt kvar till valpning. Men hon åt sin frukost med god aptit, så än är det lugnt. De flesta tikar slutar äta eller äter med väldigt dålig aptit när det är dags.

2016-06-02
Dag 57/60: Imorse (07:30) var Haleys temp nere på 36,6. Hon gick ut på toa och sen ville hon in under altanen. När hon kom in ville hon tillbaka till valplådan i vårt sovrum. Det gick inte att locka henne till köket för att äta så Jakop fick servera hennes frukost vid lådan. Hon åt upp den men långsamt och lämnade smulor efter sig.
Sen letade hon i vårt sovrum efter någonstans lite trångt där hon kunde krypa in, men hon är ju rund som en badboll så hon gav upp och gick tillbaka till lådan. 
Efter det har hon legat där och vilat, och ibland hoppar hon upp och krafsar och sliter i bäddningen i lådan. 

Tempen låg kvar på 36,6 när jag tempade 9:30. Får se om tempen går lägre under dagen. Men oavsett om den stannar på 36,6 eller dippar ytterligare så är hon ju i öppningsskedet. Vi kan ju också ha missat en temperaturdipp under natten.
Hursomhelst så stannar jag hemma med Haley idag, och jag uppdaterar här i dagboken under dagen om det händer nåt intressant. Kanske blir det valpar inatt? :)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
UPPDATERING 19:30

Dagen har varit som ovan, tempen låg på 36,6 fram till 14-tiden. Efter det har den segat sig upp till att nu ligga på 37,2. När tempen har kommit upp i normaltemp eller högre kommer själva valpningen med krystvärkarna komma igång. Så det är alltså det vi väntar på, men av erfarenhet har jag lärt mig att valpningar främst sker på natten...
Haley är alltså fortfarande i öppningsskedet. Hon vill inte lämna valpningslådan, och lyfter man ut henne för att gå på toa vill hon in under altanen och in i buskage. Instinkten att hitta ett gryt är stark. 
Inne ligger hon och har frossa till och från, och då och då hoppar hon upp och krafsar och bäddar febrilt i lådan.
Allt är alltså som det ska, och händer det nåt så uppdaterar jag igen :)
KRAM till er som läser och väntar tillsammans med oss på puppisarna! Hörs snart ;-)

2016-06-03
Dag 58/61:
00:40 Första krystvärken...

01:25 Valp #1 Tik 230 gram. Solid, Svart med vit markering på bröstet, och tan markeringar med brindle. Stor, stark och fin tjej!
02:15 Valp #2 Hane 250 gram. Solid, Röd (soblad) med vitt bröst och mage, och vita framtassar. Stor och stark knubbis! Han kom med baktassarna först, och det här är första gången som vi har behövt hjälpa till att dra ut en valp. Men det gick ju bra :)
02:40 Valp #3 Hane 230 gram. Solid, Svart med vit markering på bröstet, vita "strumpor" på framtassarna, och tan markeringar med brindle.

Första 3 valparna
Första 3 valparna

04:00 Valp #4 Tik 250 gram Solid, Svart med lite vit markering på bröstet, och tan markeringar med brindle. Hon kom också med baktassarna först, och även denna gång var vi tvungna att hjälpa till och dra ut henne. Typiskt att det är bjässevalparna som kommer med baktassar och rumpa först... 

Haley är inte klar än, men jag är helt färdig! Sååå trött!!

06:05 Valp #5 Hane 230 gram Solid, Svart med liten vit markering på bröstet, (vit på vänster framtass) och tan markeringar med brindle.

07:40 Valp #6 Hane 230 gram Solid, Röd (soblad) och lite lite vitt på bröstet.

6 stora valpar blev det. 2 tikar och 4 hanar. 2 röda (svartsoblade) och 4 svarta med tanmarkeringar med brindle.
Så nu avslutar jag denna dagbok och tackar alla som följt den! Fortsättningsvis kan ni följa valparna i Valpbloggen

 • Marija • 3 juni 2016 09:42:41
  Tjohoo! Grattis! Men vart är resterande fyra? Jag sade ju tio? Var det bara fläsk? Jättefina puppisar!
 • Haha, ja det va valpfläsk! Stora och knubbiga valpar!

  3 juni 2016 09:44:48

 • Susanne • 2 juni 2016 22:36:24
  Åh så spännande! Va fin hon är! Hoppas allt går bra o att valparna kommer snart så söta Haley får njuta av sina bebisar! :-)
 • Anna-Karin Nordqvist • 2 juni 2016 19:52:51
  Ojoj vad spännande. Håller alla tummar vi har att allt går så bra som det bara kan gå för Haley, och så hoppas vi på många fina valpar. :-)
 • Marija • 2 juni 2016 00:02:22
  Lilla gumman. Klart det måste vara jobbigt med den där jättemagen. Så skönt att få lite smek och trygghet. Fina och rara Haley. Hoppas allt går smidigt när det är dags .
 • Tonje Langeland • 29 maj 2016 14:25:59
  Jeg tror hun har 9 valper :)
 • Ja, det är inte omöjligt!! :)

  31 maj 2016 16:07:00

 • Marija • 28 maj 2016 17:56:43
  Jag vågar friskt med tio St. Tar i så jag spricker :).
 • Och så att Haley spricker :o

  31 maj 2016 16:06:26

 • Jennie • 27 maj 2016 14:39:29
  Oj oj vilken mage. Förstår att ni längtar, ska bli mysigt å få gosa med dem sen :)
 • Tonje Langeland • 9 maj 2016 14:10:34
  Så spennende
 • Anna-Karin • 9 maj 2016 13:32:32
  Detta är verkligen såååååå spännande. :-)
 • Eller hur! Men vi får ha is i magen 4 veckor till

  9 maj 2016 13:47:32

 • Lena, zitos matte • 3 maj 2016 17:42:17
  Ååå vad spännande!
 • Marija • 1 maj 2016 17:24:11
  Hoppas på många raringar i magen :).