Dräktighetsdagbok 6

ZITO & Nessie

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa. Valpkullen är beräknad till 15 augusti 2016 (+/- 5 dagar). Inavelsgraden är 0,195 % beräknat på 5 generationer, och 0,0% på 4 generationer. Och som tidigare dagböcker så kan man lämna en kommentar längst ner på sidan :)

PLANERAD PARNING sommaREN 2016

Zito

Röd (svartsoblad) och vit, piebald (fläckig) - sommarfärg
Röd (svartsoblad) och vit, piebald (fläckig) - sommarfärg

Nessie

Svart, solid (enfärgad) - sommarfärg
Svart, solid (enfärgad) - sommarfärg

2016-06-09
Nessies foder-matte Marija skriver och berättar att löpet har börjat. Så prio ett är att hålla Nexxus borta. Han ska INTE bli pappa till denna kull oavsett vad han tycker!

2016-06-19
Vi hämtar hem Nessie till oss, och har en dejt bokad med Zito imorgon. Zeke ylar (från berhörigt avstånd från Nessie) att hon höglöper för fullt nu!

2016-06-20
Det är dag 12 i löpet och Jakop och Nessie åker till Zito på besök. Det blir en lyckad parning så nu börjar nedräkningen - 63 dagar från idag så landar vi på beräknad valpning 15 augusti.

2016-06-22
Dag 14 åker de tillbaka för säkerhets skull och får en lyckad parning till. Det borde räcka eftersom det var bra hängningar båda gångarna, så Jakop kör hem Nessie till Erikssons som redan längtar ihjäl sig efter sin lilla vovva!

Vecka 2-4 i dräktigheten berättar Marija att den annars så matglada Nessie inte vill äta sin frukost och till och med spyr ibland. I övrigt tycker hon inte att det är nån vidare skillnad på Nessie. Det är svårt för oss att bedöma på avstånd om Nessie verkar dräktig eller inte, men vi får denna bild 10 juli dag 20 i dräktigheten. Nog ser man en liiiten mage... 

11 juli när det har gått exakt 3 veckor så skriver Marija:

"Tror att min magkänsla säger att det är något. Blandade till en mycket god lunch, men det gick inte ner mer än några få tuggor. Och så spydde hon galla. Mycket kelig och liksom lite inåtvänd."

Det låter ju bra, men är för tidigt att veta säkert än.

2016-07-20
Dag 30 i vecka 4 skickar Marija bild och rapporterar: "Hon spydde idag igen o ingen frukost". Och om spenarna säger hon: "De har liksom blivit mörkare, eller rosa/rödare", vilket vi håller med om efter att ha sett bilden. Känns lovande! :-)

2016-07-21
Idag, dag 31, har Marija sett att Nessie haft en dräktighetsflytning, så nu vet vi säkert att hon är dräktig!
Detta är den typiska klara, sega, luktfria flytningen som tiken får under den andra halvdelen av dräktigheten. olika tikar kan ha olika mycket av denna flyning, så på vissa tikar kan man missa det helt under hela dräktigheten, men lättast ser man det precis när tiken har kissat, att det liksom hänger en slemsträng som rå äggvita från vulvan när hon precis har kissat färdigt.

2016-07 25
Dag 35. Nessie har nu gått 5 fulla veckor och går in i sin sjätte vecka. Och nu växer magen, "som över en natt" tycker Nessies familj där hemma. Och det tycker vi också när vi får se dessa bilder. Här ser ni en av bilderna :)

Valparna i magen 
Den 35:e dagen markerar slutet på embryoperioden, den första dräktighetsfasen, och nu är fostren ca 35 mm.  Organen börjar nu ta form och förbeningen av skelletet påbörjas. Under fosterfasen och särskilt från och med den 40:e dagen ökar fostren i vikt med 3/4 av födelsevikten. Öronsnibbarna och ögonlocken växer och täcker i slutet av sjätte veckan örongång och ögon. De yttre könsorganen börjar förändra sig i riktning till han- och honkönsorgan. I början av sjätte veckan skiljs tårna helt, och i slutet av veckan bildas klorna. Morrhår börjar växa ut.

2016-07-26

Dag 36! Så här stor är hon redan, så det tycks inte bli en liten kull det här heller! Foder-matte Marija berättar:

"Hon är fortfarande kinkig med att äta. Nexxus äter istället upp hennes mat med glädje. Försöker ge lite men flera ggr men icke. Vill bara ha på kvällen.
Så fort man kommer i närheten av henne så lägger hon sig på rygg och visar magen o stönar."

2016-07-29
Dag 39 fick vi denna härliga bild, och Marija säger att Nessie har fått aptitien tillbaka. Wihooo! Det har varit ett utdraget illamående som höll i sig i ett streck från dag 7 tills nu. Men nu behöver hon näring så bra att hon äter :)

2016-08-01
Idag på dag 49 i dräktigheten tog vi hem Nessie till oss. Det är ju dags att vänja henne både med att vara här och vid valplådan.
Nim, Zeke och Isa blev jätteglada när hon kom. Nim blev helt extatisk efter att ha luktat på Nessie och konstaterat att det är mer valpar på G här hemma. Valpar är ju som sagt det bästa Nim vet! 

Valparna i magen
Fostren är färdigbildade och kan inte resorberas längre.
De har fått sin fjuniga päls som de sen tappar under sina första månader. Så om man hade röntgensyn skulle man kunna se vilka färger det är på dom, och om det är några fläckiga som pappa Zito denna gång. Borde ju teoretiskt sätt bli 50/50 enfärgade och fläckiga. Och färgerna borde bli svart, röd och choklad.
Det ska också gå att känna foterrörelser nu. Marija har inte rapporterat in nåt sånt än, men vi får känna efter. Och fostren känner och tycker om när man klappar på magen, så det är bara att fortsätta klappa så känner vi nog nåt snart som spritter till. Lika häftigt varje gång!

2016-08-02

Så här ser Nessie ut på dag 50. Ser inte ut att bli en jättestor kull tycker vi. Gissar 4-6 stycken, vilket vore lagom och trevligt. Och fosterrörelser det känner vi också, så allt är som det ska :)

2016-08-04
Dag 52
, alltså 11 dagar kvar till beräknad valpning. Idag vägde vi henne. Hon väger 7,9 kilo och har alltså gått upp 1,3 kilo under sin dräktighet hittills. Magen har inte vuxit märkbart sedan magbilden i förrgår. Så vi tror fortfarande på en liten kull. Det sparkar, men inte som när det varit jättemånga valpar i magen. Vore soft med en liten kull som omväxling :)

2016-08-07
Dag 55 och ca 8 dagar kvar till valpning. Nessie har gjort sig väldigt hemmastadd och sover gått i sin valplåda. Hon har lagt beslag på Jakop så det får vi alla tolerera. Jakop får minsann inte mysa med nån valp när vi softar i soffan på kvällen, för det får faktiskt bara Nessie göra. Magen har väl vuxit litegrann, men tror att det är 3-4 valpar bara, vilket passar oss utmärkt just nu! Man kan se att juvren börjar svullna upp och det ligger helt rätt i tiden i dräktigheten. 

2016-08-09

Dag 57 och 6 dagar kvar till beräknad valpning. Från imorgon kan valparna överleva om de föds. Men det är bättre att de går tiden ut, och allt tyder på att de tänker göra det också. Idag ser det ut som magen vuxit mera, och det sparkas rejält, även så att det syns när man tittar på magen. Så valparna är större och starkare. Men Nessie verkar inte särskilt besvärad av magen och rör sig inte som att det är hemskt tungt. Skönt för henne!            

Nu lägger valparna på hullet. Dom sväljer fostervatten och får ofta hicka. När valparna är färdigutvecklade signalerar valparnas binjurar att det är dags för valpning, vilket blir nån gång den närmsta veckan...

2016-08-12

Så här såg magen ut igår, och idag dag 60 är inte magen mindre :) Det är ett konstant bökande och buffande i magen som att valparna tycker det börjar bli trångt. Hon väger 8,2 kilo nu och har alltså gått upp 1,6 kilo hittills. Nessie har lite sammandragningar sedan i förrgår, men det är bara vanliga förvärkar. Det börjar lossna lite slempropp idag, men än är det inte dags. Hon åt glupskt dubbel frukost imorse, och nyss tempade hon på 38...

Varför tempar man?
Sista veckan/dagarna av dräktigheten börjar tempen fluktuera väldigt, det är för att det pågår en kamp mellan det dräktighetsbevarande hormonet progesteron och det värkframkallande hormonet prostaglandin. 
Orsaken till att man tempar är att när tempen sjunker med 1-2 grader och stannar under normaltemp så vet man att öppningsskedet har börjat och att själva valpningen kommer börja inom 12 timmar (längre för förstföderskor).

2016-08-14
Dag 62
äter Nessie frukost dåligt, vill ligga kvar i valplådan efter att ha krafsat ner sig under täcke och filtar, och hon har en klar flytning. Men tempen ligger på normaltemp, så ingen dipp än. Men det känns som att det närmar sig. Kanske drar igång imorgon :)

2016-08-15
Dag 63
ser Nessie ut så här, och det händer absolut ingenting ... Hon ligger lugnt och väntar, och vi med henne ...

2016-08-16
Dag 64 
händer heller ingenting. Nessie äter bra, tempen håller sig stadigt runt 37,5 precis som igår, men hon är väldigt lugn och ligger och vilar hela tiden. Både hon och hela flocken känns väldigt väntande. Däremot är det livat i Nessies mage vilket tyder på att det börjar bli trångt. Vi är väldigt nyfikna på dessa valpar nu! Kom ut! :)

2016-08-18

Dag 66. Igår gick tempen ner, inte mer än en halv grad men den höll sig där runt 36,8-37,1 och framåt kvällen var det tydligt att Nessie är i öppningsskedet. Men som förstföderska är det vanligt att det går långsamt, och så även i Nessies fall. Natten har varit relativt lugn. Hon har stundtals krafsat helt vilt för att sen ligga lugnt och vila en lång stund. Hon ville också ut på toa några gånger under natten, samt krypa in under vår säng... 

På morgonen nu ville hon krypa in i håligheter på tomten, och sedan ca 05 i morse har hon frossa och krafsar mer. Ändå ville hon ha frukost 07 och åt den med god aptit! Hon fick en halv potion. Men när vi erbjöd andra halvan vid 08 så ville hon inte ha.

Nu har tempen börjat sega sig uppåt igen. Klockan 09 hade hon kommit upp i 37,4. När den är tillbaka på normaltemp (38-38,5) kommer själva valpningen sätta igång. Och då uppdaterar jag här såklart!

11:45 - 37,7 i temp...

14:00 - Ser att hon har svaga krystvärkar. Hon känns lite orolig och går omkring mycket i rummet.

14:25 - Det droppar lite fostervatten... Och hon krystar mera tydligt.

14:45 - Första valpen född! En kille, choklad och vit, 160 gram 

14:55 - Valp nr 2: Solid svart tik utan tan! 120 gram

15:00 - Valp nr 3: Helsvart hane, 140 gram

15:35 - Valp nr 4: En till kille, svart och vit, 150 gram

15:45 - Valp nr 5 - Vit och Choklad tik, 110 gram

16:25 Valp nr 6 - Svartvit kille, 180 gram

16:35 - Valp nr 7 - En solid choklad tik, 140 gram

Så 7 valpar blev det! Det hade vi aldrig trott!! 4 pojkar och 3 flickor, 4 svarta och 3 choklad. Alla mår bra :)
Ni kan följa dom från och med imorgon i Valpbloggen. Tills dess ska jag bestämma kennelnamn på valparna :)

 • Ferenc • 18 augusti 2016 19:13:44
  Oj och valp nr 5 är jag nyfiken på
 • Du är alltså intresserad av alla tre tikarna? Välj en du :)

  18 augusti 2016 19:34:55

 • Ferenc • 18 augusti 2016 19:08:57
  Och grattis!! :)
  Följer bloggen.
  Tipsade om din kennel till en man som kom och handlade blomlökar av mig i våras, på Trädgårdsmässan i Sthlm.
  Han va mkt intresserad och han har italiensk vinthund el nått i den stilen.
  Är så glad för din skull att du kan göra detta i ditt liv. Alltid varit en dröm :)
 • Tack att du följer bloggen! Och jättetack att du tipsar om oss till andra!

  18 augusti 2016 19:32:44

 • Ferenc. • 18 augusti 2016 19:00:07
  Är inte helt 100, men är nyfiken på 2 valpar
  Måste tänka några dagar men är helt klart intresserad av valp nr 2 och nr 7.
  Har du många som står i kö?
  Kram Ferenc
 • Hej Ferenc! Vad kul!! Jag har självklart valp till dig om du vill ha!

  18 augusti 2016 19:32:05

 • Marija • 18 augusti 2016 18:53:38
  Grattis till er och till min duktiga lilla gumma!
 • Marija • 18 augusti 2016 12:32:43
  Behöver jag säga att jag är vansinnigt avundsjuk på att ni får se henne föda ;)? Är så spänd!
 • Förstår det!

  18 augusti 2016 12:51:23

 • Marija • 13 augusti 2016 00:43:47
  Följer min lilla minielefants dagbok med stor spänning!
 • Marija • 7 augusti 2016 14:53:41
  Hur låter det med tre stycken? Skulle det passa bra? Tripp trapp trull, Ole dole doff:).
 • Haha, det låter perfekt! :)

  7 augusti 2016 17:44:59

 • Marija • 2 augusti 2016 19:39:55
  Hennes underbara svarta blick !
 • Marija • 28 juli 2016 19:26:11
  Ja, det är jag. Men jag kan ju säga att jag oroar mig mer över detta än Nexxus eventuella besvär i farmorgörandet;)
 • Sant, han tyckte nog inte att det va så besvärligt alls! =)

  30 juli 2016 18:20:02

 • Marija • 26 juli 2016 14:15:31
  Det här är stort. Jag ska bli mormor! <3
 • Ja, farmor är du ju redan!

  26 juli 2016 14:17:33