Dräktighetsdagbok 7

Nexxus & Nim

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa. Valpkullen är beräknad till 9 december 2016 (+/- 5 dagar)och blir alltså Vinterkull. Inavelsgraden är 0,9 % beräknat på 5 generationer, och 0,0% på 4 generationer. Och som tidigare dagböcker så kan man lämna en kommentar längst ner på sidan :)

Planerad parning hösten 2016

Den planerade parningen mellan Rubynells Charlie Boy och Skindividuals Smulan - "Nim" blev i sista sekund ändrad till Charlies pappa Nexxus. Från början köpte vi Nexxus för att para med Nim, men när det äntligen var dags så var inte Nim med på noterna, och Nexxus hade inte självförtroendet, och dom var båda nybörjare på detta med parning... Så Nexxus gick istället med Varga, och Nim lyckades vi till slut få parad med en van och självsäker hane i Nederländerna. Efter det ställde hon upp på att para sig med Zeke vilket också varit omöjligt innan. Så! Nu var vår absolut sista chans att para med Nexxus som det var tänkt från början, och det gick vägen!!
För Nim blir detta hennes sista kull innan hon går i pension. Hennes två tidigare kullar är väldigt fina och trevliga!

Valparna från denna kull blir stora AHT. Nexxus väger dryga 11 kilo och Nim ca 7 kilo. Färgerna blir främst svarta och troligen nån blå, och eventuellt nån mer färg. Valparna lär vara enfärgade allihop, men man vet aldrig.

Nexxus

Nim

2016-09-26
Nim börjar löpa.

2016-10-07
Det är dag 12 i löpet, och vi får en lyckad parning med 17 minuters hängning! Wihooo! Så nu börjar 63 dagars nedräkning till beräknad valpning 9 december. Det blir en vinterkull med Vintertema :)

2016-10-09
Dag 14 blir det en till lyckad parning med 21 minuters hängning. Det räcker, så tack Nexxus för denna gång!

2016-10-10
Vinterkullens stamtavla... Denna kull kommer få stamtavla från SKK! =D

2016-10-29
Dag 22 i dräktigheten, och ja, jag känner mig redan säker på att Nim är dräktig. Känner igen det från de andra gångerna. Hon har bara tre lägen just nu: vrålhungrig, grinig, eller helt utslagen under en filt. Sån är hon verkligen aldrig annars. 
Vilken dag som helst borde äggen nu inplanteras i livmoderhornen, och då kan aptiten förändrats. De tidigare gångerna har Nim börjat äta väldigt långsamt, lämnat mat, och mått illa under nån veckas tid.

2016-11-02
Dag 26 matvägrar Nim. Redan mot kvällen på dag 22 började hon äta långsamt och har gjort det sedan dess, och det ständiga tiggandet efter mat upphörde. Men imorse matvägrade hon alltså helt och hållet vilket är normalt i det här skedet. Det brukar hålla i sig i ungefär en vecka, och sen kan det komma en till period av dålig aptit i femte dräktighetsveckan. 

2016-11-08
Dag 32 känns Nim piggare och mer social som vanligt igen. Dock ej mot de andra hundarna - people only please!
Hon äter bättre och tigger mat så illamåendet verkar gått över. Ser redan ut som att midjan försvunnit, och om nån vecka borde magen börja växa ordentligt. Tänk att hon redan gått halva tiden och är i vecka 5! =D

Valparna i magen
Embryoperioden går mot sitt slut i och med att de viktigaste organen blir färdigbildade. Så från dag 35 går embryona över i fosterperioden då de kännetecknen som skapar en hund blir bildade o den mesta växten sker.
Det har redan formats ögonlock, inneröra och morrhår. 5 par bröstvårtor och tårna på frambenen är klart synliga. De yttre könsorganen börjar visas. 
Tänder börjar nu bildas, och omkring dag 33 stängs gommen, så efter detta datum kan inte längre gomspalt uppstå. Tarmsystemet som fortfarande är i navelsträngen börjar också bildas nu.

2016-11-10
Dag 34 mår Nim illa igen. Hon har börjat sova i valplådan på nätterna sedan några dagar tillbaka och idag har hon inte velat kliva ur lådan än. Hon började dagen med att spy, och sen åt hon frukost men lämnade mat och tittade olyckligt på mig... Klockan är inte mycket så vi får hoppas lilla älsklingen mår bättre framåt lunch.

2016-11-13
Dag 37 och mitt i vecka 6 mår Nim jätteilla och spyr tidigt varje morgon. Man tycker världigt synd om henne :( Men illamåendet nu beror främst på att foster och magen växer så fort nu! Vi har givetvis ökat hennes portioner.
Det är alltså 26 dagar kvar till hennes beräknade valpning, och jag blir faktiskt lite orolig för hur många valpar det ligger därinne. Samtidigt har vi ju en kö på Nexxus/Nim valparna och vi vill ju givetvis att alla ska få den valp de drömt om... Och för Nim är det ju hennes absolut sista kull och därför sista chansen till en mysig Nim valp. Jag kanske behåller alla själv! :-p Bävar redan för att skiljas från våra sista Nim-valpar. Det kommer blir många tårar...
Nedan är en bild på Nim från igår. Redan idag är hon större! :o Och nästan en månad kvar...

2016-11-18
Idag är det dag 42 och alltså exakt 3 veckor kvar till beräknad valpning. =D Så här nedan är lite bilder på hur Nims mage ser ut idag. Hon är en liten söt tjockis redan trots att hon mår fortfarande lite illa, men äter ändå bra.

Valparna i magen under vecka 7
Om man röntgade Nim nu skulle man kunna räkna fostren, men det ska vi inte :) Vi ser ju att det är ett gäng.
Under veckan som kommer nu växer valppälsen ut och färgmarkeringarna syns. Pälsen fälls sedan under valpens första månader så att det blir en stilig naken AHT ;-)
Fostret ser ut som en färdig valp men skulle inte klara sig utanför livmodern utan måste växa till och öka i vikt.
Mot slutet av veckan brukar vi känna de första fosterrörelserna, och valparna kan känna när vi klappar på magen.

2016-11-25
Idag är dag 49. Så två veckor kvar till valpning och hon är redan rund som en boll. Vi har kännt lite svaga fladdrande fosterrörelser. Och Nim är glad och mår bra, men vilar mycket och vill stanna i valplådan.

2016-12-02
Idag är det dag 56, och alltså en vecka kvar till valpning. En dräktighet beräknas ju vara 63 dagar +/- 5 dagar, så från och med söndag så kan de födas (och överleva) men vi föredrar att de stannar därinne tills på fredag för säkerhets skull.

Känns som att det troligen kommer bli så också eftersom magen liksom inte har sjunkit, juvren har inte fyllt på värst mycket, och jag märker inte av att hon har några förvärkar.

Man kan börja tempa Nim nu för att följa hennes viktkurva eftersom den visar om det närmar sig genom att fluktuera väldigt mellan normaltemp och låg temp hos en tik sista veckan. Och ca 12 timmar innan valpningen så dippar den ofta rejält, ibland under 36 grader (Nims normaltemp är 38).

Men man märker ju på andra sätt ändå när det närmar sig, och det känns inte alls dags än :)

2016-12-04
Dag 58 och nu kan vi pusta ut! Från och med idag klarar sig valparna utanför magen närhelst de kommer ut. Hon är stor och valparna rör sig mycket. Det känns som rejäla starka knuffar i handen när man håller den mot Nims mage. Sååå spännande nu! =D

2016-12-05
Dag 59... Nim väger 9,6 kg och har alltså gått upp mer i vikt än hon gjorde totalt när hon fick 8 valpar sist, så spännande att se hur många det blir denna gång. Tempen låg nu på 36,6 men vi vet av erfarenhet att Nim kan ligga lågt så i flera dagar på slutet, och att hennes dipp gått ner till 35,6. Tydligare tecken på att valpningen är nära i Nims fall är när hon totalt matvägrar och börjar vilja ut på toa ofta, och vill bli klappad på eller sitta i husses knä precis hela tiden. Men det känns som att valparna kan födas innan fredag i alla fall. Alla 8 eller 9?

UPPDATERING

16:30 Nims temp har sjunkit till 35,6 och hon har frossa och verkar ha ont. Hela eftermiddagen har hon velat bli klappad. Vi får se var det tar vägen... Uppdaterar om det händer nåt.

2016-12-06
Dag 60 har inga valpar kommit, men natten till idag sov Nim oroligt och ville bli klappad på huvet, och idag har hon knappt ätit. Tempen har legat kvar lågt, nyss (17:00) hade hon 36,4 och som sagt så kan Nim ligga lågt i flera dagar. Man ser att magen spänns och blir hård och Nim är märkbart besvärad, men långa långsamma öppningsskeden är hennes grej, och veterinären har konstaterat tidigare att det inte är nån fara med det för hennes del. Och själva valpningen går alltid fort och lätt sen (tack och lov!) Får hoppas att det går lika bra även denna gång. När tempen går upp till normal temp igen (38-38,5) så kommer valpningen sätta igång. Vi tror fortfarande att de kommer innan fredag. Uppdaterar om det händer nåt :)

2016-12-07
Dag 61 och nu föds det valpar!! Igår kväll börja hon matvägra helt, och hon har bäddat och krafsat hela natten. Framåt morgontimmarna ville hon ut och tömma tarmen, och nu kl 07:00 kom första valpen!

07:00 #1 Tik - Blå solid - 180 gr
07:03 #2 Tik - Vit och svart - 150 gr
07:20 #3 Tik - Svart solid med vitt bröst och 4 vita tassar - 180 gr

08:00 #4 Tik - Svart solid med vita och tan markeringar - 200 gr
08:10 #5 Hane - Blå solid med vita tassar 0ch tanmarkeringar - 180 gr
08:30 #6 Hane - Svart solid med vitt bröst - 100 gr

09:05 #7 Hane - Blå solid 3 vita tassar - 190 gr (föds på bilden)
09:20 #8 Hane - Svart solid med tanmarkeringar - 160 gr

8 valpar blev det, och namntemat är ett Vinter-tema. Ni får hålla utkik i Valpbloggen så dyker det upp individuella bilder och namn här framöver ;)
Tack alla som följt Dräktighetsdagboken!

 • Marie-Louise Skoglund • 7 december 2016 12:40:45
  Åh, vad jag blir valpsjuk :) Grattis till alla sötnosarna
 • Ingegerd Palm Nyström • 7 december 2016 10:42:01
  Grattis till sötnosarna!!
 • Anna • 7 december 2016 10:24:43
  Den där stoora svarta tiken med vita och tanmarkeringar behåller ni väl?
 • Du menar på foder? Tror inte det :)

  7 december 2016 10:37:37

 • Anna • 7 december 2016 10:22:11
  Åååå så fina!! Jag får inte titta för mycket för det är ju livsfarligt ❤️ Grattis till er och till fina Nim!!
 • Ingegerd Palm Nyström • 7 december 2016 08:57:23
  Det är så spännande att följa valpningen!!
 • Nexxus • 7 december 2016 08:36:24
  Du är så duktig raring! Ta hand om de små grynen och hälsa från pappa.
 • Pia Bonér • 5 december 2016 18:59:31
  Spännande, önskar lycka till med valpningen....ser fram emot att se småttingarna. Jag har varit intresserad av rasen en längre tid...
 • Ingegerd Palm Nyström • 5 december 2016 15:47:07
  Kanske 10 småttingar!
 • Ingegerd Palm Nyström • 3 december 2016 09:47:37
  Nu har ni en spännande vecka att se fram emot, lycka till!
 • Tack Ingegerd =)

  4 december 2016 15:58:24

 • Ingegerd Palm Nyström • 20 november 2016 17:23:35
  Det finns inget så underbart när man känner och ser sparkarna!!
 • Så sant!

  21 november 2016 09:22:41

 • Marie-Louise skoglund • 16 november 2016 15:54:53
  Hon är sååå fiiin. Jag älskar AHT.
 • Tack! =)

  16 november 2016 16:04:40

 • Ingegerd Palm Nyström • 14 november 2016 22:44:50
  Efter har läst om Aht blir intresset större o större för rasen.
 • Vad roligt! :)

  14 november 2016 22:46:35

 • Marija • 14 november 2016 18:40:22
  Oj. Det kan väl ändå inte bli en ännu större kull än Nexxus och Vargas?
 • Nä det tror jag inte :)

  14 november 2016 22:47:15

 • Marija • 11 oktober 2016 22:52:58
  ❤️