Dräktighetsdagbok 8
Zito & Nia

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa, och även andra uppfödare. Valpkullen är beräknad till 5 juni 2017 (+/- 5 dagar) och blir alltså en sommarkull. Inavelsgraden är 0,0 % beräknat på 5 generationer. Som tidigare dagböcker så kan man lämna en kommentar längst ner på sidan :)

Planerad parning våren 2017

Detta blir Nias första kull och Zitos tredje och sista kull. Nia är född hem hos oss i vår allra första valpkull. Hon var den nionde valpen, därav namnet. Vi hoppas dock att hon inte själv får nio valpar. Det blev mycket jobb både för hennes mamma Varga och för oss. Lagom är bäst, som man brukar säga... :-)
Valparna förväntas bli rätt så stora AHT's. Främst fläckiga valpar i färgerna svart och röd. Zitos valpar från hans två tidigare kullar är mycket vackra och trevliga, så vi ser fram emot denna sista kull med vår fina Nia :-)

BEAUTIFUL ZITO VON SANTNER

RUBYNELLS SUGAR FROSTED NIA

2017-03-23
Nia börjar löpa.

2017-03-24
Två dejter bokas in med Zito i början på vecka 14.

2017-04-03
Första dejten, och vi har en lyckad parning! Här är en bild på hängningen, och det känns alltid tryggt med en bra hängning. Denna varade 12 minuter och det är helt okej. Så nu räknar vi med valpar, men för säkerhets skull har de en till dejt på onsdag morgon.

Eftersom man beräknar att dräktigheten varar i 63 dagar från första parningen (+/-5) så blir beräknad valpning 5 juni, vilket gör att jag vet precis vilket namntema jag vill ha ;-)

Känns så jättespännande detta! Så nu hoppas vi på det bästa och håller er uppdaterade här och uppskatter ert sällskap på resan. Vi hörs!

2017-04-05
Dag 2: Nias andra dejt med Zito resulterade också i en lyckad parning med minst 18 minuter lång hängning. Så nu kan Zito nog lugnt gå i pension. Skulle bli chockad om det inte blev några valpar från dessa parningar! Återkommer när jag har nåt att berätta, som till exempel om/när vi märker någon förändring hos Nia... ;-)

2017-04-10
Dag 7: Idag har det gått en vecka sedan Nia parades. Löpet verkar vara över och Nia är som vanligt igen. Möjligtvis att hon är en anings tröttare än vanligt, men det brukar tikar vara efter löpet. 

Vad händer i magen?
Äggen borde vara befruktade sedan några dagar tillbaka och celldelningen pågår för fullt. Under tiden förflyttar de sig sakta från livmoderns topp ner mot livmoderhornen. Där ligger de och flyter omkring i livmodervätskan vilket håller dom skydadde och Nia kan hanteras och bete sig precis som vanligt.

2017-04-13
Dag 10: Nu börjar vi märka av förändring hos Nia, men innan jag går in på det så kan jag berätta vad man brukar se efter för tecken på dräktighet hos hund.

- viss vulvasvullnad kvarstår efter löpet
- tiken är illamående i vecka 3 och/eller vecka 5
- ibland förekommer en lindrig blödning från vulva under någon/några dagar i vecka 3
- rodnad av spenarna från vecka 4
- spen- och juverförstoring från vecka 5
- bukförstoring från vecka 5
- klar, seg flytning från 4-5 veckan
- fosterrörelser från vecka 7

Dräktighetsdiagnos kan ställas på flera olika sätt. Med lite träning kan man lära sig att känna fosterblåsorna i buken från vecka 3, men det kan inte jag tyvärr! Men det vanligaste är att man gör ett ultraljud cirka 4 veckor efter parning. Däremot är det svårt att se hur många valpar det är eftersom man bara ser en liten del av livmodern i taget och därför är det lätt hänt att man räknar samma valp flera gånger eller missar en valp. 
Vill man räkna valpar är det bättre att ta en röntgenbild någon gång efter dag 43 då har valparnas skelett börjat bli så förkalkat att det ses på röntgen. Vi planerar dock inte att göra någon av dessa undersökningar.
Det finns även blodprov som kan användas men det visar bara om tiken blivit dräktig men talar inte om hur valparna mår. Valparna kan t.o.m ha dött men provet kommer fortfarande att vara positivt.

Vi väljer att helt enkelt gå efter vad vi ser, med lite is i magen så märker man ändå rätt så snart om tiken är dräktig eller inte. Och hur många valpar det blir det visar sig ju när de kommer, och eftersom rasen har så pass okomplicerade valpningar känns det inte viktigt att veta exakt antal valpar i förväg. 

Så vilka tecken tror vi oss börja se på Nia?
Av det som jag nämnt här ovan så ser vi att hon fortfarande har svullen vulva fastän löpet är över. Men det vi märker mest, och som vi har märkt av mest i början på våra dräktiga tikar före henne, är en förändring i tikens sätt. Precis som sin mamma Varga gjorde så ligger Nia och skakar, eller snarare vibrerar, och hon tycker plötsligt inte om resten av hundarna här hemma. Mest stör hon sig på sin bästis Isa. Hormonerna är väl oraken till detta...

2017-04-17
Dag 14: Nu har det gått 2 av de 9 dräktighetsveckorna, och Nia är fortfarande som jag beskrev i inlägget innan.

Vad händer i magen?


Jo, nu har äggen vandrat ner i livmodern samtidigt som celldelningen pågår för fullt. Väl i livmodern kommer nu de blivande fostren fördela sig i livmodern och 17-21 dygn efter befruktning fäster de sig i livmoderväggen och en moderkaka utvecklas. De börjar omges av fosterhinnor, och moderkakan går som ett bälte runt fostret. Genom moderkakan får fostren de näringsämnen som de behöver få från Nia för att utvecklas till små valpar. 

2017-04-20
Dag 17: Idag känns Nia lite piggare och gladare. Hon har inget emot Nim och Zeke längre, så förhoppningsvis slutar hon irritera sig på Isa och Demelza snart. Vulvan är fortfarande svullen och hon äter med god aptit. Från och med idag börjar embryona fästa sig i livmodern och det är ju först efter det som dräktigheten börjar påverka henne på allvar. Nästa vecka kan man till exempel vänta sig en förändring i aptit och illamående med eller utan kräkningar. Oftast märkar man mest illamåendet på matvägran eller att de i alla fall har svårt att få i sig maten och har kväljningar. Precis som för oss människor brukar det vara värst på morgonen. Men inte alla tikar mår illa, så vi får se hur det blir för Nia. Hennes mamma mådde i alla fall illa båda dräktigheterna.

2017-04-24
Dag 21: Nia har nu gått tre fulla veckor och nån gång under denna fjärde vecka brukar man se en ändrad aptit hos dräktiga tikar, men imorse åt hon iallafall med god aptit. Dräktiga tikar brukar vara väldigt hungriga om de inte mår illa.

Vad händer i magen?
Nu har det gått en 1/3 av dräktigheten och alla embryona är inplanterade i livmodern och har bildat fostersäckar och moderkakor. Nu startar utvecklingen av huvud/hjärna/ryggmärg och det sker uppifrån och ner kan man säga med början i huvudregionen, nervledare, syn, hörselorgan och sen matsmältningsorgan.

2017-04-26
Dag 23:
Idag matvägrade hon på morgonen när frukosten serverades, och redan igår märktes det att hon mådde illa eftersom hon åt väldigt långsamt. Kan nämnas att Nia alltid äter med mycket god aptit annars. Men förutom morgon illamåendet känns hon pigg och kry :) Hon leker och gosar med alla utom Isa... men men... det är redan bättre än när hon var som surast av alla hormoner och inte gillade någon alls precis i början. 
Illamåendet känns hursomhelst som ett kvitto på att hon verkligen är dräktig. Det, och att hon börjar få rosa och en aningens svullnade spenar. De är ju annars helt vita på henne.

2017-05-02
Dag 29: Dräktigheten rullar på... Nia har fortfarande dålig aptit. I helgen matvägrade hon helt, men nu går hon att truga i lite som hon tycker är tillräckligt gott, men hon äter ändå väldigt långsamt. Men illamåendet borde släppa snart. Det kan vända på en dag.
Som bilden visar så syns det tydligt nu på hennes rosa svullna spenar att hon är dräktig. Och jag som är van att se henne ser ju också att henne smala midja börjar försvinna.

Vad händer i magen?

Livmodern har börjat växa. Embryona går nu under denna femte vecka in i fosterstadiet och är ca 17 mm stora i början på veckan. Man kan skilja på bak och framben. Den första benbildningen börjar synas i till exempel över och underkäke. Ögonen syns tydligt och man anar öronens plats. Könsorganen och de båda spenraderna börjar bildas. Tassar börjar ta form. Nu går det fort!

2017-05-04
Dag 31: Imorse åt Nia igen med god aptit och nu är det dags att succesivt börja öka utfodringen. Motionera kan hon fortfarande göra så mycket som hon är van, men hon vill inte springa runt på tomten trots det fina vädret utan håller sig nära oss och vill helst sitta i vårt knä. Hon börjar redan få en liten synlig mage...

Vad händer i magen?
Tarmarna förbinds med naveln. Ögonlock, inneröra, ögonfransar och morrhår bildas. Tårna separeras och syns tydligt på tassarna på frambenen. Bröstvårtor och de yttre könsorganen börjar synas. Skelettet börjar mineraliseras och fostren ökar nu fort i vikt.

2017-05-08
Dag 35: Nia har nu gått fem fulla veckor av sin dräktighet. Fyra veckor kvar...
Vi har ännu inte sett nån dräktighetsflytning, men har inte precis spanat efter det heller eftersom vi märker på andra sätt att hon är dräktig. Under veckan som gått har hon börjat leta gryt både under altanen och nere i bastun och vårt sovrum. Hon kanske behöver att vi gör iordning valpningslådan lite tidigare än vi brukar så hon kan börja sova där och boa in sig.
Fostren börjar bli så stora att livmoderhornen börjar trycka på de övriga inre organen, bland annat magsäcken, vilket kan göra att Nia kanske mår lite illa igen under några dagar. Vi får se om hon tappar lite aptit igen eller om hon fortsätter äta bra.

Nia på dag 35 i dräktigheten
Nia på dag 35 i dräktigheten

Vad händer i magen?
Under veckan som gått har gommen på fostren tillslutits så nu kan inte längre gomspalt uppstå. Och den känsligaste perioden då fostret kan skadas av kemikalier och dylikt är över. Fostren ser ut som små hundar, och man kan se vilket kön de har. Nu bildas deras organ och skelett.

2017-05-12
Dag 39:
Nia mår bra, äter bra och frodas. Möjligtvis sover hon mer, eller vilar mer i vilket fall. Hon är inte alls ute mycket på tomten och flänger och far som hon brukar. Däremot är hon fortfarande väldigt ivrig att få gå på promenad. Särkilt när hon fick en ny fin tröja häromdagen, då sprang hon till ytterdörren direkt och ville ut och visa upp sig på stan. 
Idag väger hon 7,6 kilo, så hon har gått upp ett halvt kilo än så länge. Hon har blivit väldigt bred om man ser på henne uppifrån, men även från sidan är ju hennes jättesmala midja borta som ni ser på bilden nedan som visar Nia före dräktigheten och Nia idag då hon tyvärr inte var på humör att ställa upp sig och posera :)

Zeke & Nia väntar spänt på mat! Zeke & Nia väntar spänt på mat!

2017-05-16
Dag 42: Nu har Nia gått 6 fulla veckor, så alltså 2/3 av dräktigheten. Igår satte vi ihop valpningslådan i vårt sovrum nedanför vår säng, och Nia sov där inatt som världens mest självklara grej.
Från och med nu så skulle man kunna röntga och räkna fostren eftersom deras skelett nu är så pass miniraliserat att det fastnar på röntgenplåten. Men det är inget som vi planerar att göra.
Fostren ser nu ut som små valpar, men skulle givetvis inte överleva om de föddes nu. Men från och med nu  är det egentligen bara storleken som ändras, vilket i sin tur innebär att Nias storlek kommer börja förändras mycket mer. Hon har ändå inte så jättestor mage så jag hoppas på en normalstor kull på 5 valpar... Det påstås att valparna i magen nu kan känna om vi klappar på Nias mage även fast vi ännu inte kan känna fosterrörelser. Men om nån vecka kommer vi känna det. Längtar!

2017-05-16
Dag 43: Inatt märkte vi att Nia mådde illa, och imorse hade hon svårt att äta. Hon har nästan bara legat i vårt sovrum hela dagen och vilat. Och magen växer verkligen nu! Så det är väl det som trycker på allt i magen så att hon mår illa och tycker det känns obehagligt...

2017-05-18
Dag 45:
Denna morgon är hon pigg och glad och äter bra :)
Vad händer i magen? 
Färgmarkeringar börjar synas och pälsen växer ut. Undrar om de alla är fläckiga, och vilka färger dom har?
(Alla AHT föds med en fjunig päls som de sen fäller under sina första tre månader).

Nia dag 45
Nia dag 45

2017-05-20
Dag 47:
Nia mår bra även om hon vilar mycket. Hon tycker också att det är hysteriskt gulligt att ha lilla Ariel här hemma som är 8 veckor och mellanlandar här i väntan på fodervärd. Tror Nia blir en bra mamma :)
Igår kväll vägde hon 8,2 kilo, så hon har gått upp 1,2 kilo. Det va lite mer än jag väntat mig så vi får se vart detta slutar... Bara hon inte får 9 valpar så är jag tacksam!!

2017-05-23
Dag 50:
Nia är nu i sin åttonde vecka i dräktigheten. Beräknad valpning är om 13 dagar. Hon håller sig rätt så lugn och stilla nu, och aptiten är inte på topp. Hon verkar vara väldigt obekväm som att valparna trycker på organ i magen på ett obehagligt sätt. Vi känner fosterrörlser nu. Man kände det redan svagt för några dagar sedan, men idag  fick jag en tydlig knuff i handen när jag la den på Nias mage. Gissar fortfarande på att det är sex stycken valpar därinne. Dags att ta en temp så att jag vet vad hon ligger i temp normalt. Då har jag nåt att jämföra med om jag skulle behöva tempa i samband med valpningen eller första tiden efter.

2017-05-24
Dag 51:

2017-05-28
Dag 55:
Nu har Nia gått upp 1,6 kilo och har en vecka kvar. Man kan se hur det sparkar därinne i magen på Nia :) 
Om ytterligare tre dagar (från dag 58) kan valparna överleva om de föds. Men vi hoppas de stannar där inne lite längre än så, och allt tyder på att dom tänker göra det också. Man brukar märka på hela flocken när det närmar sig. Dagarna innan valpning blir de väldigt vaktiga och det har jag inte märkt av nåt speciellt ännu. Och tiken brukar vilja ligga väldigt mycket i valplådan mot slutet. Här är i alla fall en dagsfärsk bild på Mamma Mu :)

2017-05-30
Dag 57:
Idag lämnade Nia det mesta av sin frukost och ligger utslagen i vår säng så här. Hon vill vara väldigt nära oss, så vi håller henne sällskap i sovrummet. Magen går sjögång av allt sparkande. Hon har mjölk i juvren...

2017-05-31
Dag 58:
Idag är läget ungefär detsamma som igår förutom att hon dessutom vill krypa in under sängen hela tiden. Hon vill inte äta. Det gick inte ens att truga henne med en ostbit. Hon ligger mest och skakar och då och då blir magen hård, och då slickar hon på magen och vill bli klappad. Händer nåt mer att rapportera så uppdaterar jag :)

2017-06-02
Dag 60:
Blev inget skrivet här igår för att mitt fokus låg på Ariel och hennes flytt till sin fodervärd... Sorry!
Gårdagen var ungefär som tidigare. Hon kändes väl kanske lite piggare när hon var ute på tomten några stunder. Och vi listade ut vad hon kunde tänka sig att äta - nämligen våm till valpar i små portioner. Så det åt hon två portioner igår och även till frukost idag. I övrigt ligger hon så här brevid mig denna förmiddag och tittar då och då på mig med olycklig blick medan hon gnyr lite och vibrerar/skakar. Valparna sparkar för fullt och mår bra :) 

2017-06-03
Dag 61:
Idag på eftermiddagen kom temperatur dippen. Inte så jättelågt, men under 37 grader iaf. Sen märktes det att hon var i öppningsfasen. Sedan klockan 20 har hon velat springa på toaletten stup i kvarten.

22:20 - Första krystvärken
22:25 - Vattnet går
22:34 - Valp #1 - Svart & vit tik på 167 gram. Nia är jätteduktig och vet precis vad hon ska göra :)

23:45 - Valp #2 - Vit & svart tik, 180 gram
00:55 - Valp #3 - Vit & röd (ev svart, vi får se i dagsljuset sen) tik
01:15 - Valp #4 - Vit & svart tik

2017-06-04
Fyra tikar blev det alltså! Är så otroligt glad!!! Äntligen en liten behändig kull där jag kommer kunna ge varje valp massor med uppmärksamhet och njuta av var och en. Och en tjej-liga dessutom! Känner mig supertaggad!! =D
Namnen ska börja på Z efter pappa Zito som nu får gå i pension efter att ha gett hos så  fina valpar! Ni kommer se namnen snart då jag lägger upp indviduella bilder i Valpbloggen där ni kommer kunna följa kullen nu.

Lämna gärna en kommentar!

 • Anna • 4 juni 2017 09:27:10
  Ljuvliga små tjejer!! Stort grattis Nia
 • Tack!!

  4 juni 2017 09:43:35

 • Marija • 3 juni 2017 22:56:52
  Heja Nia! Du är jätteduktig!
 • Catharina • 10 maj 2017 07:12:57
  Visst är de spännade. Min chinese är på dag 58 längtar ihjäl mig
 • Ja det är det verkligen :) Lycka till med kullen!

  10 maj 2017 07:31:29