Dräktighetsdagbok 9

Messi & Siri

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa, och även andra uppfödare. Valpkullen är beräknad till 18 november 2017 (+/- 5 dagar). Inavelsgraden är 0,586 % beräknat på 5 generationer vilket är mycket bra. Du får gärna lämna en kommentar längst ner på sidan :)

kommande kull november 2017

En kull är på gång med Messi och Siri som är Zekes dotter född i Nederländerna. Hon förväntas valpa runt den 18 november, så valparna är leveransklara i mitten på  januari 2018. 

Detta är bådas första kull. Vi tar kullen främst för vår egen skull eftersom Messi är 12,5 % Rat Terrier och en del i vårt långsiktiga arbete med att hålla rasen lika frisk som den är idag. Messi har dessutom andra fördelar och har föräldrar som det gått mycket bra för på utställningar i Europa. Därför planerar vi att spara en valp på halvfoder från denna kombination, helst en hane. 

Valparna förväntas bli medelstora AHT, prickiga/fläckiga och i färgerna svart, blått, och kanske nån mer färg...
Vi tror att Siris öron ska kompensera för Messis öron eftersom båda hans föräldrar dessutom har bra öron. Men ifall nån valp ärver hans charmiga men inte korrekta öron så kommer vi ge ett prisavdrag på den valpen även om det skulle visa sig efter valpen flyttat eftersom öron växer ett tag till... Båda föräldrarna är i övrigt mycket trevliga hundar! Stamtavlan ser ut så här:

2017-09-05
Födervärden Anna meddelar att Siri börjat löpa. Vi gör upp planer för att hämta henne hem till oss på helgen  :)

2017-09-09
Vi åker och hämtar Siri i Hofors. Hon har två dejter bokade med Messi framöver. En riktigt charmig vovva! Även vår hundflock älskar henne och Siri leker och har jättekul med med dom. Det är bra för när hon kommer tillbaka sen för att ha valparna, att hon trivs med de andra tikarna här, och att de gladeligen accepterar henne. :-)

2017-09-16
På morgonen åkte vi iväg med Siri till Jönköping. Det är alltid lite pirrigt... vi har ju ingen "plan B hane" ifall det inte skulle funka med Messi... Känns hursomhelst roligt att få träffa Messi igen!

Det tog en stund för Messi att våga eftersom Siri var lite bitchig, men till slut så blev det en lyckad parning! Hängningen varade i 35 minuter vilket hundarna tyckte va lite väl länge, men som uppfödare känns det ju betryggande. Så nu börjar nedräkningen till den 18 november som beräknat valpningsdatum (+/- 5 dagar), eftersom man räknar 63 dagar från första parningen. Men Siri och Messi har en till dejt bokad på måndag...

Vaddå "hängning"??
I samband med utlösning sväller hanens stora svällkropp som utgör ollonets bakre del. Det svullnar upp och gör att hundarna hänger fast i varandra utan att kunna komma loss från varandra. Detta kallas hängning och kan vara i allt från 5 till 60 minuter. Ibland blir det ingen hängning alls, men tiken befruktas ändå. Dock betraktas en bra hängning som ett mer säkert kort.
Normalt kliver hannen under hängningen runt så att de står bak mot bak. Under hängningen kan man stötta hundarna lite, särskilt om dom sitter fast länge, och på så vis också hindra hundarna från att försöka slita sig loss från varandra vilket särskilt skulle kunna skada hanen. När hanen lossnar från tiken är parningen klar.

2017-09-18
En till lyckad parning med Messi med ca 25 min hängning, så nu är Siri på väg hem till sin familj i Hofors igen. 

2017-09-20
Dag 4: Man räknar dräktigheten ifrån den första parningen, men det är möjligen först nu på dag 4 som sperman når äggen. Så idag befruktas dom troligen och embryona börjar växa och utvecklas nu och fram till dag 35 då dom går över i fosterstadiet. Undrar hur många ägg som befruktas idag nu då? ... Vi gissar på 4-5 stycken :-)

2017-09-24
Dag 8: Siri har nu gått in i den andra veckan av sin eventuella dräktighet.  Det är alldeles för tidigt ännu att veta säkert om Siri är dräktig eller inte, men hon uppvisar tecken som tyder på att hon är det.
Hennes matte säger att Siri är extremt trött vilket brukar vara första tecknet på dräktighet. Men det är heller inte ovanligt för tikar att vara trötta efter löpet, eftersom det är mycket hormoner på gång efter löpet som gör att alla tikar blir mer eller mindre skendräktiga. 
Ett annat lite mer tillförlitligt tecken är att vulva-svullnaden inte försvinner helt efter löpet, och Siri är fortfarande svullen.
Och ett tredje tecken är illamående. Det brukar oftast visa sig först vid vecka 3, men endel tikar mår illa nästan från början. Siri har kräkts upp sin frukost både igår och idag. 

I magen
Ungefär nu så börjar de befruktade äggen förfytta sig ner till livmoderhornen. Där kommer de flyta omkring i vätskan ett tag medan de forstsätter att bilda fler och fler celler. Vandringen ner i livmoderhornen kan ta 10-14 dagar. Varför säger man livmoderhorn?  Jo, som bilden nedan visar så är hundens livmoder formad som två horn. I båda dessa horn placerar embryorna sedan ut sig som pärlor på ett band. Ofta jämt fördelat på båda hornen. Är det till exempel 6 valpar sitter det ofta 3 i varje horn.

1. Äggstock
2. Livmoderhorn
3. Livmoderkropp
4. Slida
5. Urinblåsa
6. Äggledare

2017-09-27
Dag 11 i dräktigheten. Så här berättar hennes matte Anna att det är med Siri just nu:

"Ja hon har väl kräkts nån gång till och sover mest hela dagarna.
I övrigt är de inte så mycket mer. Lite dålig aptit, men vi ger henne fler gånger på dagen istället nu så hon får i sig de hon ska. 
Inte supersugen på att busa direkt men hon charmar de flesta!"

Och här är lite bilder som hon skickat på Siri de senaste dagarna :)

När man inte vill bli blöt om tassarna =D
När man inte vill bli blöt om tassarna =D
Hittat en dockvagn att lägga sig i. Kanske valet av liggplats är ett gott tecken ;-)
Hittat en dockvagn att lägga sig i. Kanske valet av liggplats är ett gott tecken ;-)

2017-09-30
Dag 14
 Nu kommer Siri gå in i sin tredje vecka av dräktigheten. Det är den vecka de flesta tikar tappar aptit och kräks. Vi får se hur det blir för Siri som redan mått illa och kräkts.
I magen
Äggen har inte implanterats än i livmodern men har vandrat ner i livmoderhornen och sprider ut sig så att de hamnar jämtfördelat. Och om några dagar så är det dags att implanteras och gå in i embryoperioden. Embryoperioden börjar vid implantationen och slutar då de viktigaste organen är färdigbildade. Man brukar säga att det är från dag 19-35.

2017-10-02
Dag 16 skickar fodervärden Anna denna bild och rapporterar följande:

"Gofisan kräks inte lika mycket nu men har dålig aptit så vi handplockar matkulorna och ger henne för att få i henne. 
Hon myser mycket och sover för de mesta... Hon äter mycket bättre på kvällen. "

Siris aptitlöshet och trötthet beror på de hormonella förändringarna och att livmodern börjar vidgas.

I magen
Idag är det mycket möjligt att första ägget börjat bäddas in i livmoderväggens slemhinna (implantationen). Det tar några dagar innan samtliga ägg gjort det. Men när de gjort det börjar fosterhinnor bildas runt det lilla embryot som ger det näring. Även en moderkaka börjar bildas när embryona fäster sig i livmoderväggen. Moderkakan går som ett bälte runt fostret, vilket alltså skiljer sig från hur moderkakan ser ut för oss människor. Genom moderkakan tillför Siri sen de näringsämnen som embryona behöver för att fortsätta växa och utvecklas. 

2017-10-06
Dag 20 har Siri fortfarande dålig aptit och sover mest. Vulvan är fortfarande lite svullen istället för att gå tillbaka till normalt efter löpet, så allt tyder på att att lilla Siri är dräktig och att allt fortskrider som det ska :) Imorgon har redan en tredjedel av dräktigheten gått, och man kan ju tycka att det inte hänt nånting under denna första tredjedel, men faktum är att under veckan som gått nu så har massor hänt i magen på Siri. Vill ni veta vad?

I magen

 • Nu borde alla embryona fäst sig i livmoderväggen och bildat små fosterblåsor. Livmodern är lätt förstorad.
 • Under veckan som gått så har embryona börjat bilda nervsystemet, hjärnan, hjärtat och luktsinnet. Benen och öronlapparna har börjat formats, och idag börjar man skönja konturer av vad som ska bli kropp, hals, huvud och svans.
 • Imorgon börjar muskler bildas, och ögonen som började bildas i början på veckan borde under morgondagen formas färdigt och även vara pigmenterade.
Så som ni ser så händer det mycket under den tredje veckan av dräktigheten. Och ännu mer under den kommande fjärde veckan som Siri går in i på söndag. Men det återkommer jag om.

Tack för att ni läser dagboken, och lämna gärna en kommentar :)
Önskar er alla en trevlig helg!

2017-10-10
Dag 24 och Siri är inne i sin fjärde vecka. Hon har slutat må illa och börjar få tillbaka aptiten, men hon vill gärna ligga i knät mest hela tiden. Man kan se att spenarna börjar bli lite större och under kommande veckan borde de även bli mer starkt rosa i färgen. Bilderna nedan är skickade från fodervärden :)

2017-10-12
Dag 26 rapporterar fodervärden Sara så här är om Siri:

Dålig aptit nu i två dagar. Tuttarna är rosa. Fryssen för det mesta och trött.

Man ser på bilden hon skickat att hon börjar få en liten putmage. Livmodern börjar växa och det är mycket hormoner i omlopp, och båda dessa faktorer påverkar aptiten.
Nu skulle dräktigheten synas på ultraljud, men det är inget som vi planerar för Siri eller anser att det behövs.

2017-10-15
Dag 29 och Siri går in i sin femte dräktighetsvecka. Den här veckan borde magen börja växa mer, och Siri kan må illa pga det. Det kommer också bli dags att öka hennes fodergivor när man ser att magen börjat växa.

I magen 
Tassar börja forma sig, som senare blir till trampdynor och tår. Tarmsystemet håller på att bildas, som på detta stadium fortfarande är i navelsträngen. 5 par bröstvårtor är synliga och de yttre könsorganen börjar visas. Skelettet börjar mineraliseras. Ögonlocken, morrhåren, ögonfransarna anläggs nu. Öronsnibbarna växer och innerörat formas. 

2017-10-18
Dag 32, och idag är det exakt en månad kvar till beräknad valpning. Dräktighetstecken från vecka 5 är följande:

 • Spen och juverförstoring 
 • Bukförstoring 
 • Klar, seg luktfri flytning
Siri dag 31. Foto från fodervärden Anna. Siri dag 31. Foto från fodervärden Anna.

De två första tecknen har vi sett. När det gäller bukförstoringen märker man ofta först en breddning över de bakre revbenen om man tittar på tiken uppifrån, och därefter ett ökat bukomfång. 

Den sista (flytningen) får vi fråga fodervärden om... Den märks olika lätt för olika tikar. Vissa hinner städa bort det så snabbt att man missar flytningen. Men bästa tillfället är väl att kolla precis när tiken reser sig från att kissa. Då finns det chans att man lyckas se nåt som hänger från vulvan och ser precis ut som en sträng av seg rå äggvita. Men på vissa tikar har vi inte sett den här dräktighetsflytningen alls. Medan en annan tik vi hade lämnade "slime" efter sig var hon än satt... Så det är olika alltså, men detta finns ändå hos alla dräktiga tikar och bildar en slempropp som har till uppgift att skydda valparna i magen mot bakterier och virus. Och visst känns det lite som ett "kvitto" på dräktigheten om/när man ser det eftersom skendräktiga tikar inte bildar nån slempropp :).

I magen
Den känsligaste tiden i dräktigheten är dag 13-30. Embryona utvecklas då i en rasande takt och är extra känsliga för störningar som tex mediciner eller infektioner. Så nu är den mest riskfyllda tiden där kemikalier och annat kan skada embryot över. Och under närmsta dygnet stängs gommen, så efter det kan dom inte heller få gomspalt.

Valpembryo 30 dagar gammalt. Valpembryo 30 dagar gammalt.

Tarmsystemet fortsätter att utvecklas och skelettet fortsätter att mineraliseras i tex nospartiet, gom, kindben, hjässben, och revben 4-10. Framtänder och hörntänder har också börjat bildas.

Embryona är ca 2,5 cm stora och ser ut ungefär som på bilden. Nu börjar de öka fort i vikt, och det är definitivt dags att börja successivt öka på Siris matportioner. Och den mat som är bra att ge dräktiga och digivande tikar är samma som man ger valpar, alltså valpfoder. 

2017-10-21
Dag 35:
Nu har Siri gått 5 fulla veckor, och det är bara fyra veckor kvar. Hennes fodervärd rapporterar:

Hon har fått tillbaka aptiten helt nu och äter båda måltiderna utan problem. Hon är fortfarande väldigt trött och kissar oftare.

Man ser att Siris smala midja har försvunnit och hon har gått upp i vikt ca 0,5 kg, vilket är en viktökning på 10 %. Jag tycker det är rätt bra för tiden och tror inte att det blir en pytte-kull. Fostren är ca 3 cm nu och så pass stora att livmoderhornen liksom måste lägga sig till rätta i bukhålan. Den kan trycka lite på de andra organen då och kännas obekvämt, men då brukar det hjälpa om en matte/husse klappar och kliar på magen. Och det är därför hon kissar oftare eftersom livmodern säkert trycker lite på blåsan också.  :)


I magen
Nu går valparna in i fosterperioden och organen börjar ta form. Under den kommande veckan fortsätter förbeningen av skelletet, så om en vecka skulle valparna synas på röntgen. Vissa röntgar för att räkna fostren, men detta är inget vi planerar för Siri.

2017-10-23
Dag 37
. Siri är i sin sjätte vecka av dräktigheten. Här är lite om vad som händer just nu magen:

Öronlapparna och ögonlocken växer och täcker i slutet av veckan örongång och ögon.
De yttre könsorganen börjar förändra sig i riktning till han- och honkönsorgan. Och visst är man nyfiken på hur många tikar resp. hanar det gömmer sig i Siris mage :)

I början av veckan skiljs tårna helt, och i slutet av veckan bildas klorna. Morrhår börjar växa ut. Tarmsystemet lämnar navelsträngen och befinner sig nu placerad i bukhålan.

2017-10-26
Dag 40 av de 63 dagar en hund normalt sett är dräktig. Siri mår bra och magen växer. Men från och med idag, den 40:e dagen, ökar fostren i vikt med 3/4 av födelsevikten så vi förstår att Siris mage kommer växa i mycket större takt från och med nu.

I magen
Fostren är ca 5 cm i storlek. Man kan tänka sig att varje foster tar ungefär lika stor plats som ett hönsägg. I magen ligger dom som ni ser på bilden ,  jämt fördelade i livmoderhornen på varsin sida magen. Och varje foster ligger med en moderkaka runt sig som ett bälte (klicka på bilden för att förstora).
Förbening av tårna fram och bak ska vara klart nu, så idag bildas klorna. Och bukhinnan vid naveln växer ihop.

Nedan ser ni en bild på Siri och magen skickad från fodervärden idag :)

2017-10-28
Dag 42 och Siri har gått sex fulla veckor av sin dräktighet vilket alltså blir 2/3 av dräktigheten. Så nu är det liksom nerförsbacke... :) På onsdag hämtar vi Siri hem till oss igen för att stanna tills valparna är 8 veckor och redo att lämna mamma och flytta till sina familjer. Det här är dagsrapporten från Siris matte Anna:

5,9 väger hon nu. Hon va lite kräsen med maten igår men gillar annars valpfodret. Trött och vill mest sova fortfarande. Väldigt gosig och ligger gärna i famnen hela kvällarna.

Hon har alltså gått upp nästan ett kilo redan. Och hon har en rund och go mage. Spännande att se hur många valpar det blir! Om man röntgade nu så skulle man kunna räkna valparna, men som sagt, inget vi planerar göra.

I magen

 • Under kommande vecka (vecka 7) växer kroppsbehåringen ut. Som ni säkert vet så föds alla AHT med fjunig päls som sen faller av under de första 2-3 månaderna. 
 • Nu skulle man också kunna se vilka som är tikar och vilka som är hanar. Får se hur många det blir av varje... 
 • Fostret liknar nu den färdiga valpen, men kan inte överleva utanför livmodern. Från och med nu är det egentligen bara storleken som ändras. Dag 42 - 63 sker 75 % av fostrets tillväxt.
 • Under kommande vecka kommer man också känna de första fosterrörelserna, och valparna känner när man klappar på Siris mage :)


Avslutar med en bild på blivande pappa Messi som valp. Söt va?! =D

2017-10-31
Dag 45 i vecka 7 så ska pigmenteringen och färgmarkeringarna synas på valparna i magen. Vad gäller markeringarna så är det troligast att alla valpar i denna kull är prickiga med färgat huvud och enstaka större fläckar precis som sina föräldrar. Och vad gäller pigmentet så borde det bli både svarta och blå valpar precis som sina föräldrar, eftersom Messi är blå och Siri bär på genen som ger färgen blå från sin pappa Zeke.
I övrigt så ska nu även kindtänderna vara färdigbildade. Men valpar föds givetvis inte med tänder, utan de första tänderna brukar komma fram lagom tills valpen är 3 veckor. 
Idag får ni se bild på Siri när hon var valp, så ni vet vad ni har att se fram emot ;-) Själva ser vi fram emot att hämta hem Siri imorgon. Så nu måste valpningslådan skuras och ställas iordning så hon får vänja sig vid den direkt.

2017-11-01
Dag 46 har vi hämtat hem Siri hit till oss. Här är en bild på Siri nu på kvällen där man ser fina valpmagen :)

2017-11-02

Dag 47 väger Siri 6,1 kg på vår våg (6,2 igår på vågen hemma hos henne men vågar kan ju diffa lite).
Trots att hon först var skeptisk sov hon i natt för första gången i valpningslådan. Det är därför man tar fram den i god tid så att de ska känna sig bekväma med den. 
 

- UPPDATERING -
Kände tydliga sparkar i Siris mage idag! =D

”Men alltså vad är vitsen med den här lådan på golvet när jag lika bra (och hellre) kan valpa i er säng?!”
”Men alltså vad är vitsen med den här lådan på golvet när jag lika bra (och hellre) kan valpa i er säng?!”
"Ja ja, jag provar väl ut den här mystiska lådan då... Hm, ja... Den är väl okej om man låtsas att den står på fyra ben... "
"Ja ja, jag provar väl ut den här mystiska lådan då... Hm, ja... Den är väl okej om man låtsas att den står på fyra ben... "

2017-11-03
Dag 48: Inatt var det mer okej att sova i valplådan. Och idag har vi klippt klorna och badat Siri :)

2017-11-04
Dag 49
har Siri gått 7 fulla veckor. Två veckor kvar nu alltså! Det sparkar för fullt i magen och man känner om det är en tass eller en rygg osv. Siri väger 6,4 kg, så hon har gått upp ca 1,4 kg. Idag har hon varit ganska trött.

2017-11-05
Dag 50: Siri är trötter... Fram till klockan 14 idag såg vi inte mycket mer av henne än så här:

Fast hon var ju uppe och åt frukost, och sen innan hon försvann under filten som på bilden ovan så visade hon stolt upp sin mage för mig att fota och klappa på. Det syns verkligen att magen vuxit de senaste två dagarna!

Siri dag 50 Siri dag 50

Det är vanligt att mjölken nu börjar produceras hos tiken, och man ser på de bakre juvren på Siri att de börjar fyllas på. Det är därför det ser lite valkigt ut där.

Vi märker av dräktighetsflytningen mer nu. Hon små-läcker den där speciella flytningen som är ett genomskinligt luktfritt slem. Helt normalt, och ska inte misstolkas som att slemproppen går. Den brukar komma mer tydligt när det är dags förm valpning.

I magen
Kroppen är välproportionerad. Förbening av de sista benen i skallen. Nu kan man (om man har tur) höra valpens hjärtljud om man lägger örat mot tikens mage. Lite beroende på hur valpen ligger. Hjärtslagen ligger på ca 200 slag i minuten. Man kan höra dom som små tickande ljud.

Det var dagens rapport. Vi ses! :)

2017-11-06
Dag 51 är vi på nu, och Siri har verkligen gjort sig hemmastadd här och verkar trivas. Även valpningslådan som hon först var skeptisk mot tycks hon verkligen gilla nu och gosar in sig där när hon är trött och vill sova. Det är jättebra eftersom det är så viktigt att hon vänjer sig tidigt vid lådan och rummet hon ska valpa i dels för att hon ska känna sig trygg att valpa där, men också ur infektionsskyddssynpunkt. Det är extra angeläget just när det gäller fodertikar eftersom de inte valpar i sin vanliga hemmiljö med dess bakterieflora, utan flyttas tillbaka till oss uppfödare med en helt annan bakteriell miljö. Därför behövs den här tiden innan valpningen för att ställa om till vår miljö. Lådan är givetvis rejält skurad mellan valpningar, men ändå...

Valparna trycker nog på det mesta i Siris mage. Hon behöver gå på toa på nätterna, och ofta på dagtid. Idag har hon dessutom varit lös i magen.

2017-11-07
Dag 52 tänkte jag att jag skulle se vad Siris normaltemp är så att jag har nåt att jämföra med sen när det närmar sig valpning. Den låg på 38,2 i viloläge vilket är helt normalt för en hund. Så varför tempar man tikar innan valpning? Det är absolut ingen nödvändighet, men tempar man kan man se hur tikens kroppstemperatur fluktuerar dagarna eller rentav hela veckan innan valpnig. Det har att göra med hormonerna i kroppen. När det är dags för öppningsskedet så dippar tempen rejält, och går sen upp till det normala eller mer när det är dags för själva valpningen. Och om det uppstår komplikationer under valpningen frågar veterinär ofta om temp-kurvan, och då kan det ju va till hjälp att man har haft koll på den.
Men valpar kommer alltså ut oavsett om man tempar eller ej, så om tempandet stressar tiken, eller uppfödaren för den delen, så kan man lugnt låta bli!
Här är lite bilder från förmiddagen idag :) 

"Neeej, måste jag gå upp?"
"Neeej, måste jag gå upp?"
"Tur att det finns kläder att låna nu när jag inte får på mig mina egna längre" :)
"Tur att det finns kläder att låna nu när jag inte får på mig mina egna längre" :)
"Hänger i soffan med min pappa Zeke som säger att han känner sig lite för ung för att valparna ska kalla honom morfar..."
"Hänger i soffan med min pappa Zeke som säger att han känner sig lite för ung för att valparna ska kalla honom morfar..."
"Här får jag en puss av min pappa Zeke eftersom han är så stolt över mig!"
"Här får jag en puss av min pappa Zeke eftersom han är så stolt över mig!"

2017-11-08
Dag 53: Idag vill Siri inte lämna valplådan mer än för att äta och gå på toa. Vikten låg imorse på 6,6 kg, så hon har gått upp 1,6 kg totalt. Hon vill bli lyft in i lådan istället för att hoppa, vilket är väldigt vanligt så här på slutet. Tror tikar också får nån form av foglossning faktiskt ... Hon verkar hursomhelst väldigt obekväm ända sedan igår då hon också bara låg och ville inte ha några andra hundar i närheten utan bara ligga i famnen på mig.

I morse vid 08:00 tog jag tempen och då låg den på 37,0, så då tänkte jag att det är väl inte hela världen att den börjar fluktuera redan nu eftersom dräktighetstiden helt normalt bara är 60 dagar i snitt om man lyckats pricka in parningen på den optimala dagen då äggen mognat. Om vi gjorde det så är det ju bara en vecka kvar...
Sen tempade jag igen nu vid 15:30 bara för att dubbelkolla att tempen gått upp igen, så som det brukar när den svajar upp och ner så här sista veckan. Men då hade den sjunkit till 36,6 och det gillar jag inte! Så länge den inte går under 37 är det ju lungt, men jaja... 36,6 är väl kanske okej bara den inte dippar ännu mer. Får tempa igen om cirka två timmar och se vart det tar vägen.

Rent tekniskt räknat från vilken tid på dagen parningen gjordes så har hon påbörjat sitt 54 dygn nu egentligen... men innan dygn 56 tror jag knappast att valpar kan överleva. Så det är därför jag inte gillar temperatursänkningen idag. Men det positiva är att hon fortfarande äter. Det dygnet dom valpar brukar de matvägra helt, så närmsta dygnet kan man nog känna sig lugn. Och ett öppningsskede kan dessutom hålla på ett par dygn... Så det är både onödigt och för tidigt att oroa sig. Än är det ingen ko på isen!

Tack för att jag fick skriva av mig till er! Känner mig lugnare nu, hihi =D

2017-11-09
Dag 54
... Igår kväll gick tempen upp till 38,1 så jag tänkte att det blir en lugn natt. Men det blev inte mycket sömn alls eftersom Siri ville ut på toa stup i kvarten och spydde ner hela valplådan två gånger så vi fick städa. Hon var dessutom väldigt lös i magen. Stackars Siri! Men tyvärr är det vanligt att tikar kräks så här på slutet. Och även att de tömmer magen.
Imorse låg tempen på 38,7 och nu vid lunchtid har den sjunkit till 37,7 grader. 
Hon har inte velat äta idag än så länge, även fast Jakop serverade lite godare mat nu vid lunch...
Händer det nåt av intresse så uppdaterar jag givetvis här i dagboken under dagen. Siri nu vid lunchtid:

2017-11-10
Dag 55:
Igår kväll åt Siri igen, och även frukosten idag. Hon har fått mindre portioner för att magen ska klara det bättre och det verkar fungera bättre, även om hon fortfarande mår illa och är lös i magen.
Tempen pendlade fram och tillbaka mellan 37,5-38,7. Natten var lugn och imorse kändes hon aningens piggare, eller i alla fall gladare, än hon gjort senaste dagarna. Tempen var 37,5 imorse, och 38,0 nu efter lunch.
I övrigt har hon legat i vår säng och slappat så här hela förmiddagen. Men just nu sitter hon i mitt knä och hjälper mig skriva här i dagboken :)

På vårt instagramkonto rubynells_aht har jag lagt upp två klipp där ni kan se hur valparna sparkar i magen. Gå in och kolla! Och följ! =D

2017-11-11
Dag 56, 8 fulla veckor. Under natten har hon haft förvärkar och hållt på krafsat i lådan. Slemproppen har gått också, eller i alla fall en del av den. Råkade sätta handen på den i valplådan inatt... så svårt att missa den då...
Hon åt sin frukost i morse. Sen fick Jakop bära ut henne för att hon skulle gå på toa i regnet, trots kläder.
Under förmiddagen har hon försökt ta sig in under sängen och även krupit in och lagt sig i garderoben när den stod öppen. Men mest har hon legat och vilat i valplådan, och just nu bredvid mig här i sängen.

Tempen låg på 36,5-36,7 från morgonen och hela förmiddagen. Tempade första gången strax efter 08, så vet inte hur länge den varit låg innan dess. Nu 13:30 hade den gått upp till 37,4.
Om några timmar går hon in på dygn 57, och öppningsfaser kan dra ut på tiden, så jag är inte orolig. Valparna sparkar för fullt, så dom mår bra. Händer nåt så uppdaterar jag såklart.
 

 - UPPDATERING - 

Siris temp har hållt sig låg under dagen, och nu kl 17 hade hon 36,8 i temp. Eftersom tempen idag parkerat sig under normal temp så drar jag slutsatsen att hon verkligen är i öppningsfasen då hormonet progesteron som uppehållit dräktigheten slutat produceras och därför lett till en kraftig progesteron sänkning, vilket också ger denna temperatursänkning.
Istället tar hormonerna relaxin och östrogen över och mjukar upp ligament och förlossningsvägar så att fostren kan passera. Livmoderhalsen som normalt är bara öppen ca 1mm måste vidgas till minst 4-5 cm för att valparna ska kunna komma ut. Väggarna i slidan mjukas också upp. Och en luktfri och klar, men slemmig flytning syns som smörjer valpens väg ut för lättare passage. 
Öppningsfasen kan hålla på länge, särskilt för tikar som får sin första kull, så det behöver inte bli valpar i natt utan det kan lika gärna bli imorgon natt, så ser ni inte att jag skrivit nåt här så är det för att det inte hänt nåt än.

2017-11-12

Dag 57 har Siri gått upp 1,7 kg totalt. Under gårdagskvällen och natten har tempen fortsatt att ligga lågt på 36,6 ungefär. Ibland segade den sig upp över 37, men sen ner igen. 
Hon har haft öppningsvärkar under natten vilket man märker på att magen blir stenhård, och hon har velat bli klappad nästan hela natten och däremellan krafsat och bäddat. Det har gått lite mer slempropp också.
Hon åt sin frukost, men långsamt som att hon mådde lite illa ändå. Men om hon mådde riktigt dåligt skulle hon ju inte äta alls.
 

- - - - -

Vid lunch tog vi en härlig promenad i November-solen med glittrande frost på all natur. Vi är verkligen tacksamma för bättre väder. Under promenaden lyckades hon bajsa en gång och kissa typ 237 gånger! 
Sen åt hon en liten lunch, busade kort men intensivt med Nia, och sen efter det har hon chillat i vardagsrummet och poserat vackert för mig som ni ser här :)

 - UPPDATERING - 

Inget nytt att rapportera egentligen. Nu kl 21 ligger hon på 36,4 i temp, så hon är fortfarande i öppningsfas. Hon äter och mår bra tycker jag, så det är bara att vänta... :)


Men kom igen och gissa nu! Hur många valpar tror ni det blir? Lämna en kommentar :)

2017-11-13
Dag 58: Från och med idag är det helt okej för valparna att komma eftersom det är inom ramen för vad som är "normalt", så vi kan räkna med fullgångna valpar som mår bra när de väljer att komma ut. 
I natt har det varit ett evinnerligt springande på toa, och nu på morgonen ville hon inte ha sin frukost. Och så brukar det va när det börjar närma sig. Men just nu sover hon :)
Hennes temp låg på 37,2 i natt och även nu på morgonen. Så det borde bli valpar närmsta dygnet tycker jag.

UPPDATERAR nu vid lunchtid för att säga att jag har ändrat deisgn på dagboken (ifall ni missat det haha). Det har jag gjort av två skäl. Först och främst därför att jag har på tok för mycket tid medan jag sitter här och väntar med Siri! Och det andra skälet är att jag ville att designen skulle matcha temat jag valt till kullen. ;-)

I övrigt har inte mycket förändrats... Inte ens Siris temp som har parkerat sig på 37,2... 

UPPDATERING KL 18: Siri har matvägrat hela dagen, sprungit massor på toa, legat och skakat, mår illa, och har nu 35,9 i temp vilket är lägst hittills. Valparna sparkar väldigt mycket, och rimligtvis kommer de ut i natt.

2017-11-14
Dag 59: Inatt har hon sprungit massor på toa, krafsat i valplådan och strimlat ett täckte, samt varit på upptäcksfärd under vår säng. Hon åt lite inatt, men nu vill hon inte ha sin frukost. Tempen är fortfarande låg - 36,2 senast nu kl 08.  Just nu springer hon utan överdrift på toa var femte minut!

09:00 - 37,0... tempen på väg upp.
09:10 - Första svaga krystvärken...
09:30 - Lite mer slempropp

Vill helst krysta i Jakops knä
Vill helst krysta i Jakops knä

10:23 - #1 Hanvalp som är svartbrun, vit och tan, väger 182 gram.

11:25 - #2 Tikvalp. Svart och vit. 215 gram

11.40 - #3 Tikvalp. Svart och vit. 180 gram 

12:21 #4 - Tikvalp. Aprikos och vit. 177 gram 

Så det blev fyra knubbiga valpar! En prins och tre prinsessor :) Tack alla som följt Dräktighetsdagboken! I fortsättningen kan ni följa valparna i Valpbloggen där jag kommer att lägga upp individuella bilder och avslöja kennelnamnen, förhoppningsvis idag :)

Lämna gärna en kommentar!

 • Camilla • 14 november 2017 14:34:01
  Åh vad fina! en aprikos tik
 • Anna • 14 november 2017 13:59:07
  En gul och vit!! Wow! Vem kommer det gula ifrån?
 • Dels från Siris pappa Zeke (som valpen kommer se ut som), och dels måste det finnas nån sån i Messis stamtavla :)

  14 november 2017 14:01:57

 • Marija • 14 november 2017 13:42:56
  Grattis till ännu fler små fina underverk!
 • Leena • 14 november 2017 13:34:21
  Grattis åh så fina....gissar på fem raringar
 • Marielle Faarinen • 14 november 2017 00:36:22
  Blir de 101 dalmatinerna tema? Ja gissar på 7stycken
 • Jakop Granlund • 12 november 2017 17:16:17
  8st
 • Haha, låter som mycket jobb!

  12 november 2017 17:17:16

 • Eva-Lena Engberg • 12 november 2017 16:39:13
  7 söta små novembervalpar ❤❤
 • Katta Larsson • 12 november 2017 15:25:18
  Jisses vad svårt att gissa då småhundar inte alltid får stora kullar. Men jag gissar på 6 st
 • Anna Johansson • 12 november 2017 14:17:39
  7st
 • Cilla Wenderlöf • 12 november 2017 11:31:46
  Jag gissar på 7 små söta ❤️
 • Emmy Engström • 12 november 2017 10:05:21
  Hon har en riktig bebismage nu Så söt hon är!
  Gissar på minst 6 valpar
 • Alexandra • 2 november 2017 00:37:18
  Åh Gud! Farlig läsning detta. Blir så tokigt sugen på valp nu ju! Någon gång kommer jag "behöva" bli med aht-valp alltså. De är för härliga! Lycka till med valpningen och allt nu! Och får ni en tik över så lägg inte ut det här för då kommer jag kanske råka kidnappa den hahaha
 • Hahaha, tack för varningen

  2 november 2017 07:35:04

 • Maggan • 31 oktober 2017 18:33:03
  Undrar hur allergivänliga denna rasen är ? Har hört att de ska bada/duscha ofta
 • Många allergiker tål denna ras. Jag själv har astma och allergi och tål inga pälsdjur, men jag har 5 hundar av denna ras hemma utan problem. Vi badar dom 1 gång i veckan, men det är mest för hundarnas skull, för att de ska vara rena och fina :)
  Dock finns det vissa som inte tål rasen och därför vill vi att alla allergiker provnosar först innan de får reservera en valp hos oss. Vill du ha hjälp med detta är det bara att du hör av dig till oss på granlund37@gmail.com :)

  1 november 2017 11:45:42

 • Evy • 29 september 2017 12:43:16
  Så søt og go du er Siri <3
 • Anna • 24 september 2017 12:28:27
  Så intressant läsning! Tack för nya kunskaper och hoppas allt går jättebra för Siri nu!
 • Tack själv! :)

  2 oktober 2017 15:42:34