Legend & DReamy

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa, och även andra uppfödare. 
Detta är en rat terrier kull, Kullen beräknas födas runt den 28 augusti 2020, och valparna är leveransklara runt 23 oktober.
Stamtavlan visar 4 generationer med inavelsgrad 0,0 %. Men även på 5 generationer är det 0,0 %.
Så hoppas detta blir trevlig läsning, och du får gärna lämna en kommentar längst ner på sidan.

PLanerad parning försommaren 2020

Detta är något vi ivrigt väntat på sedan vi importerade våra första rat terriers - Legend och Dreamy. På bilden var sötisarna bara 16 veckor gamla när vi hämtade dom från olika delar av mitt och deras hemland USA. Otroligt lättsamma, trygga och charmiga valpar som växt upp till mysiga vuxna hundar.

Detta blir premiär för vår Rat terrier avel, och är den första rat terrier kullen att registreras i SKK som har tillverkats i Sverige, och med två SKK registrerade föräldrar. Valparna blir fläckiga och vi räknar med flera färger. Valparna förväntas bli i storleksvarianten medium standard som föräldrarna, och möjligtvis small standard eftersom de båda har kullsyskon som är small standard. Bägge hundarna är sunda både mentalt och fysiskt :) Se deras respektive sidor för mer information och hälsotetser. Du kommer dit genom att klicka på deras bilder här nedan.

SE JV  SE V-19  START OF A LEGEND AT RUBYNELLS

FIRE MTN NORTH SPARKING THE DREAM - "DREAMY"

2020-06-16
Idag kom äntligen meddelandet från fodervärden att Dreamy börjat löpa. 10 dagar senare än väntat. Vi bokar genast dejter som passar Legends fodervärdsfamilj, Dreamys och oss. Lika taggade allihop!

2020-06-26
En första lyckad parning med ca 15 minuters hängning! Woohoo! Jakop glömde tyvärr att ta bilder, men det blir en ny chans på söndag :)

2020-06-28
Dag 2: Återigen en lyckad parning med en hängning på 24 minuter denna gång. Vi är jätteglada, men som ni ser på bilderna så är Dreamy som vanligt gladast =D

Varför blir det en hängning när hundar parar sig?
I samband med att sperman ejakuleras så sväller hanens stora svällkropp på ollonets bakre del, vilket gör att hundarna hänger fast i varandra utan att kunna komma loss. Detta kallas hängning och kan vara i allt från 5 min till en timme. Vanligast är att hanhunden kliver av tiken under hängningen och ställer sig så att de står bak mot bak så som Amigo och Isa står på bilden. Det är bra att man är beredd att vara med att stötta så att de inte står och drar åt varsitt håll. Man varken kan eller ska försöka sära på dom under hängningen utan dom lossnar av sig självt. 

2020-06-30
Dag 4: En tredje lyckad parning idag med en hängning på 18 minuter. Vi nöjer oss med dessa parningar och ser med spänning fram emot kullen.

Hur beräknar man vilket datum valparna föds?
En hund är dräktig i 63 dygn (+/- 5 dagar). Så man räknar 63 dagar från den första parningen. I Dreamys fall skedde den första parningen fredagen 26 juni. Räknar man 63 dagar framåt från det datumet kommer man till fredagen 28 augusti. Och hon är alltså redan nu på dag 4 som det står i början på det här inlägget. Så 59 dagars nedräkning efter denna sista parning börjar nu! :)

2020-07-03
Dag 7:
Idag har det gått 1 vecka sedan första parningen, så Dreamy går nu in i den andra veckan (av totalt nio veckor) på sin eventuella dräktighet.  Det är ännu alldeles för tidigt att märka på henne om hon skulle vara dräktig eller inte. 
 

Vad händer i magen?
Äggen borde vara befruktade sedan några dagar tillbaka och celldelningen pågår för fullt. Under tiden förflyttar de sig sakta från livmoderns topp ner mot livmoderhornen. Där ligger de och flyter omkring i livmodervätskan vilket håller dom skyddade och Dreamy kan hanteras och bete sig precis som vanligt.

Embryorna består av 4 celler i början på denna vecka (vecka 2), och 64 celler i slutet på veckan.
Varför säger man livmoderhorn? Jo, för att hundens livmoder är formad som två horn, och i båda dessa horn placerar embryorna sedan ut sig som pärlor på ett band.

2020-07-04
Dag 8: Löpet är definitivt slut och allt har återgått till det normala. Nu återstår bara en väntan på att få se tecken på att hon blivit dräktig. Det finns ju inget gravtest för hundar. Men det här är de tecken vi är vana att se:

- beteende förändringar. Detta är diffust och svårt att ta på, men kan vara att tiken sover mer, äter    mer, är mer tillgiven, lugnare, eller beter sig anorlunda mot familjens andra hundar.
- förändrad aptit runt vecka 3 som visar att tiken är illamående (dock inte alla).
- rodnad av spenarna från vecka 4.
- spen- och juverförstoring från vecka 5.
- bukförstoring från vecka 5.
- klar, seg flytning från 4-5 veckan (inte sett på alla tikar eftersom vissa är snabba att tvätta sig).
- fosterrörelser från vecka 7.

Det vanligaste sättet att fastställa en dräktighet på är att man gör ett ultraljud, som tidigast 28 dagar efter parning. Däremot är det svårt att se hur många valpar det är eftersom man bara ser en liten del av livmodern i taget och därför är det lätt hänt att man räknar samma valp flera gånger eller missar en valp. 
Vill man räkna valpar är det bättre att ta en röntgenbild någon gång efter dag 43. Då har valparnas skelett börjat bli så förkalkat att det ses på röntgen. Vi planerar dock inte att göra någon av dessa undersökningar. Utan det är ju bara ifall något skulle göra oss fundersamma.

Återkommer när jag har nåt att berätta :)

2020-07-10
Dag 14: Två veckor av nio har nu gått på Dreamys dräktighet så det är dags att uppdatera här :-)

Vad händer i magen?
De befruktade äggen har vandrat ner i livmodern samtidigt som celldelningen pågått för fullt. Väl i livmodern kommer nu de blivande fostren fördela sig i livmodern och 17-21 dygn efter befruktning fäster de sig i livmoderväggen och en moderkaka utvecklas. De börjar omges av fosterhinnor, och moderkakan går som ett bälte runt fostret. Genom moderkakan får fostren de näringsämnen som de behöver få från Dreamy för att utvecklas till små valpar. Det är alltså först då, efter att de fäst i livmoderväggen, som dräktighet börjar påverka tiken mer.

Så märks det några tidiga tecken på Dreamy?
Det första man är uppmärksam på så här tidigt i dräktigheten innan de små embryona inplanterats i livmoderväggen är beteendeförändringar (se inlägget från dag 8). Och så här rapporterade Dreamys fodermatte idag:
"Hon är mer kontaktsökande och vill gärna pussas ännu mer än tidigare. Hungrig var hon ju förut, men jag tror hon är ännu hungrigare nu".

Så tja, man kan väl se det som att hon är ännu mer tillgiven och äter ännu mer. Behöver inte betyda något, men kan definitivt betraktas som att det ser lovande ut. Men mest lovande av allt är att hon har den där dräktiga blicken som jag tyvärr inte kan beskriva, men efter alla dräktiga tikar vi haft så vet Jakop och jag precis vad vi menar.
Så vi följer händelseutvecklingen med spänd förväntan och håller tät kontakt med fodermatte. Så fort hon har något att berätta så uppdaterar vi här. Under tiden får ni njuta av nya bilder på Dreamy :)

2020-07-14
Dag 18: Nu under denna tredje vecka börjar det ske hormonella förändringar i kroppen på Dreamy på grund av att embryona fäster sig i livmodern och bildar fosterblåsor och moderkakor. Något som borde börjat idag, och som kommer pågå under de närmsta dagarna. Det innebär också att hennes livmoder börjar vidgas av fosterblåsorna som är ca 1-1,5 cm i diameter. Det här är inget som syns på utsidan, men det kan ändå påverka Dreamy på ett sätt som vi förhoppningsvis kan börja märka av, även om vissa tikar är väldigt hemliga av sig. Just nu är hon lika glad som vanligt och äter som en häst! :)

Vad händer i magen?
Under den här tredje veckan i dräktigheten tar kroppen form på de små embryona. Nervsystemet och hjärnan har redan börjat bildats, och även ögon och öronlapparna. Och idag kommer frambenen börja bildas, och sedan bakbenen imorgon. Noshålan och  luktsinnet, och även hjärtat bildas också under de närmsta dagarna. Och ungefär i övermorgon (torsdag), kommer man kunna börja skönja konturerna av valparnas kropp, hals, huvud, ben och svans.

2020-07-17
Dag 21: Tre fulla veckor har nu gått sedan första parningen, och fodervärden berättar idag så här:
"Hon är lite grinigare har jag märkt när Zoya vill busa. Äter gör hon i alla fall! Hon tigger hela tiden, även av mig vilket hon vet inte fungerar. Går man mot köket så är hon med och sitter fint.
Hon tillbringar dagarna i solen ... eller i läshörnan".

Vad händer i magen?
Nu fortsätter utvecklingen av huvud och hjärna, och ryggmärgen börjar nu utvecklas. Utvecklingen sker uppifrån och neråt kan man säga med början i huvudregionen, nervledare, syn, hörselorgan och sen matsmältningsorgan. Det är egentligen först nu som de små valparna med rätta kan kallas embryon. Innan är de rent tekninskt zygoter (apropå lite ointressanta fakta, haha).

2020-07-18
Dag 22: Dreamy lämnade några kulor av sin frukost imorse. Istället tiggde hon av mattes frukost. Dreamy brukar inte göra så utan brukar alltid äta upp allt. Vi får se om det händer någon mer gång under veckan, men även en gång är helt klart intressant :)
Matte tycker också att hon blivit lite rundare om magen. Och det vi kommer börja spana efter är rodnade spenar. Förhoppningsvis kan vi se det i slutet av veckan.

2020-07-24
Dag 28: Nu har det gått fyra fulla veckor av nio. Här är fodervärdens lägesrapport:
"Hon tigger och sover. Jag tycker att hon är lite mer vaktig också. Blåser upp sig, buffar och morrar när hon ser någon. Hon verkar lite mer spänd om magen inte mjuk som innan. Spenarna kanske är lite större, men inte rosa direkt... Än så länge väger hon 9 kilo som vanligt"

Även dagmatte tycker att Dreamy sover mycket mer än vanligt. Många tikar börjar först nu visa de allra första tecknen på dräktighet med ändrat beteende, och inte mycket mer. Så allt ser lovande ut helt enkelt :)
Det är cirka två veckor kvar tills man känner att man vet helt säkert. Och känns det fortfarande otydligt då kan man boka tid för ultraljud eller röntgen. Men än känns inte det motiverat.

Det man kan spana efter under kommande veckan är rodnade och eventuellt svullnade spenar.
Och om man är snabb och kollar direkt när tiken reser sig från att kissa kan man ha tur och få se dräktighetsflytningen. Den ser ut som att det hänger en sträng rå genomskinlig seg äggvita. Tiken  brukar snabbt städa bort det, och olika tikar har olika riklig dräktighetsflytning, så det gäller att både vara snabb och ha lite tur som sagt...

Vad händer i magen?
Dag 28 börjar valparna få ögonlock som kommer hållas slutna tills de fötts och är ca 12 dagar gamla. Klorna bildas. Och nu börjar första benbildningen i skalle och käkar. 
Denna kommande vecka går valparna in i fosterstadiet. Bröstvårtor och de yttre könsorganen börjar utvecklas. Tassar börja forma sig och tarmsystemet utvecklas. 

Valpfoster 30 dagar gammalt. Valpfoster 30 dagar gammalt.

2020-07-26
Dag 30:
Igår lämnade Dreamy halva frukosten, så då lär hon ha mått illa. Men idag dammsög hon upp varenda liten smula. 
När det gäller bukförstoringen märker man ofta först en breddning över de bakre revbenen om man tittar på tiken uppifrån, och därefter ett ökat bukomfång. Fodervärden tycker att Dreamy har blivit bredare över ryggen. Och idag när hon vägde henne har hon gått upp i vikt från 9 kilo till ca 9,5.

Vad händer i magen?
Den känsligaste perioden i dräktigheten är dag 13-30. Valparna har utvecklats i en rasande takt under den perioden och varit extra känsliga för störningar som tex mediciner eller infektioner. Så nu är den mest riskfyllda tiden där kemikalier och annat kan skada valparna över. 

2020-07-29
Dag 33: Idag kom Dreamys matte förbi en stund på kvällen med Dreamy. Hon tycker verkligen att Dreamy har visat upp tydliga beteendeförändringar senaste veckan. Hon har blivit mer tjurig (Dreamy är ju alltid glad annars), mer vaktig och mer trött. Hon orkar till exempel inte längre gå upp på morgonen när matte går upp som hon alltid har gjort förut utan ligger hellre kvar i sängen.

Dessutom har hon blivit lite bredare över midjan och de bakre revbenen. Spenarna är påverkade. De översta spenarna som varit helt obefintliga sticker nu fram och man ser en viss rodnad. Även vulvan är rodnad fortfarande som när hon löpte. 

Vad händer i magen?
Dag 33 har gommen vuxit igen, så efter idag finns inte längre någon risk för valparna att få gomspalt.

2020-07-31
Dag 35: Nu har det gått 5 fulla veckor och Dreamy vägde 9,9 kilo imorse. Så hon har gått upp nästan ett kilo under veckan som gått och blivit bredare över ryggen. Därför har hon sedan igår fått byta till valpfoder vilket man även ger dräktiga tikar. Däremot ökar vi inte matmängden ännu eftersom det redan är mer energi i valpfodret.

Vad händer i magen?
Organen börjar nu ta form, och under denna vecka börjar fostren bli så stora att livmoderhornen måste lägga sig tillrätta. Detta trycker lite på tikens inre organ och magsäck vilket ibland kan leda till lite illamående och störd aptit i ett par dagar. Men det lär väl inte drabba matvraket Dreamy, haha!

2020-08-07
Dag 42: Idag har det gått 6 veckor sedan den första parninigen. Fodervärden berättar att Dreamy mår bra. Hon är väldigt trött, sover mycket och vill ligga i skuggan hellre än i solen som hon annars älskar att göra. Medan Zoya matvägrar som de båda brukar göra efter löp är Dreamy konstant hungrig och tigger. Så fodergivan ökas på nu.  

Vad händer i magen?
Under kommande veckan börjar valparnas päls växa och man kan se färgmarkeringarna.
Det är nu under den resterande tredjedelen av dräktigheten som fostrens tillväxt tar fart och de lägger på sig de sista 3/4 av sin slutliga födelsevikt. Vilket är varför vi ökar på mängden mat nu till Dreamy :)

2020-08-12
Dag 47: Fodervärden håller oss fortsatt uppdaterade, och sedan jag skev här sist så har Dreamy ökat med 1 cm om dagen i magomfång och gått upp ytterligare ett hekto. Utom till idag vilket kanske kan hänga ihop med att hon hade dålig aptit och åt mindre igår. Vi får se hur hon äter idag.

Hon är slö och ligger mest i soffan och vilar. Promenad är hon inte lika sugen på som hon brukar vara, och kan mitt under promenaden lägga sig ner på trottoaren i en skuggfläck och tycka att de ska ta en vilopaus. Överhuvudtaget är inte värmen uppskattad av Dreamy som i vanliga fall brukar älska att ligga i solen och framför öppna spisen. 

2020-08-13
Dag 48: Igår åt hon bara en fjärdedel av frukosten och dåligt resten av dagen. Men hon ökade ändå en cm i omfång till idag och bebismagen är ännu mer tydlig. Imorgon flyttar hon hem till oss :)

2020-08-14
Dag 49:
Nu på kvällen flyttade Dreamy hem till oss. Hon var lika glad som vanligt, Men märkbart tröttare, och nu har hon installerat sig i vårt sovrum på sängen :)

Trots att hon i princip stått still i vikt under veckan som gått, och ätit dåligt sedan i tisdags, så har hon ändå stadigt ökat med ungefär en cm runt magen om dagen (mätt precis där revbenen slutar och vid ljumskarna). Den smala midjan är alltså borta, men framförallt är hon väldigt bred över revbenen, så troligen bär hon valpar högt.

Vad händer i magen?
Fostren känner om man klappar Dreamy på magen, och under veckan som kommer borde vi kunna känna de första fosterrörelserna :)

Nu ska vi ta kvällen och önskar alla en trevlig helg! :)

Då vi inte kände några fosterrörelser efter hon kom hem till oss, och dessutom såg så pass smal ut så bokade vi röntgen. Den dag som skulle varit dag 55 visade röntgen att hon var tom. Nästa gång ultraljudar vi! Här är bilder på hur Dreamy såg ut samma dag:

Kommentera gärna :)