Amigo & Isa

Jag skriver dräktighetsdagbok därför att det blir så bra dokumentation för mig själv, både nu och att återkomma till i framtiden. Men också för att jag tror att det även är roligt för valpköpare och valpnyfikna att följa, och även andra uppfödare. 
Valpkullen beräknas födas runt den 13 november 2019 (+/- 5 dagar), med valpar leveransklara runt 8 januari. Inavelsgraden är 0,9% beräknat på 5 generationer, och 0,0 % på beräknat på 4 (se valpars stamtavla nedan). 
Du får gärna lämna en kommentar längst ner på sidan.

Isas kull 2019

2019-09-01
Isa började löpa, och jag kontaktade Amigos matte och gjorde upp planer för deras dejt. Detta blir både Amigos och Isas första kull. Klicka på hundarnas bild för att komma till deras personliga sida. 

ELVIN LATVIAN DIAMOND - "AMIGO"

NORD UCH NORDIC CH, RUBYNELLS ISA

Parningen

2019-09-11
Dag 11 i löpet blev en hektiskt dag för Amigo. Först fixade han sin diplomering som besökshund. Från och med nu är han anställd som tjänstehund i Solna kommun tillsammans med sin fodermatte Natali Cannrox. Bra jobbat!
Efter diplomeringen åkte han raka vägen hit till Kristinehamn för att vara hos oss till på lördag för sina dejter med Isa. De gillade verkligen varandra direkt, och tog inte lång stund innnan de satt ihop. Hängningen varade ca 20-25 minuter.

Varför blir det hängning?
I samband med att sperman ejakuleras så sväller hanens stora svällkropp på ollonets bakre del, vilket gör att hundarna hänger fast i varandra utan att kunna komma loss. Detta kallas hängning och kan vara i allt från 5 min till en timme. Vanligast är att hanhunden kliver av tiken under hängningen och ställer sig så att de står bak mot bak så som Amigo och Isa står på bilden. Det är bra att man är beredd att vara med att stötta så att de inte står och drar åt varsitt håll. Man varken kan eller ska försöka sära på dom under hängningen utan dom lossnar av sig självt. 

Så nu är det nedräkning till 13 november! Valparna förväntas bli medelstora till stora AHT. De borde bli hälften enfärgade och hälften prickiga. Valparna blir röda som Amigo och säkert några svarta. Här är valparnas stamtavla:

Dräktigheten

2019-09-12
Dag 1: Amigo och Isa hade en till parning med en hängning på ca 30 minuter. Egentligen räcker det väl med en parning. Men man vill ju ta det säkra före det osäkra. Särskilt som Isa har gått tom förut.

2019-09-13
Dag 2: En till parning med en hängning på 30 min. Det borde räcka, och imorgon åker Amigo hem :)

2019-09-18
Dag 7:
Varken Obi eller Zeke tycker att Isa är intressant längre, så höglöpet verkar vara över. Men jag kan fortfarande se lite blod, så vi håller henne ändå avskild från Obi tillsamamns med Demelza.

2019-09-20
Dag 9:
Nu blöder Isa definitivt inte längre och löpet är över. Kan ha slutat igår...

2019-09-23
Dag 13:
Isa mår bra och känns fortfarande som vanligt.

Vad finns det för tidiga tecken på dräktighet då?

  • Det vi tittar efter först och främst är att svullnaden av vulvan (tikens yttre könsorgan) inte helt går ner som det gör annars när löpet är slut, brukar uttryckas som att "löpet kvarstår". Isas svullnad har inte gått ner än, men å andra sidan tog löpet slut så pass nyligen att det inte säger så mycket.
  • Ofta kan man märka av en skillnad i beteendet efter parning. Det enda vi kan märka är väl att hon är lite sur mot de andra hundarana och vill ligga ifred istället för i en hundhög. Men å andra sidan har hon blivit sån efter löp förut också.
  • Efter ca 3 veckor in i dräktigheten får många tikar förändrad aptit och mår illa. Det brukar jag uppleva som det säkraste tecknet, så det är bara att vänta och se om hon får förändrad aptit om 1-2 veckor. Just nu äter hon som en häst!

2019-10-06
Dag 26:
Jag känner mig försiktigt hoppfull. Svullnaden har verkligen inte gått ner sedan löpet, och spenarna är rosa. Dock inte exakt svullna, men längre. Våra andra hundar är dessutom mycket intresserade av att nosa på henne i bak, där hon har suttit och på hennes kissfläckar på tomten, så på så sätt känns edt lovande.
Det som bekymrar mig är att hon inte visat upp ett tydligt illamående. Men tikar måste inte må jätteilla. Vi får vänta och se. I övermorgon har hon gått 4 fulla veckor, så om någon vecka till eller så borde man se på henne om hon är dräktig.

Eller lämna en kommentar =)

  • Jill • 8 oktober 2019 15:49:02
    Håller tummarna stenhårt, att det är hennes tur den här gången ❤️