Färger & Mönster

Det finns mycket som är roligt med att vara uppfödare! Först och främst hundarna själva förstås, och så spänningen i väntan på att få se vad en dräktig tik har där i magen, och så myset när man har en valpkull. För att inte tala om alla underbara och engagerade valpköpare vi fått lära känna, och glädjen över att få se valparna växa upp och bli älskade familjemedlemmar i sina familjer.

En till rolig aspekt är ju planerandet innan en valpkull ens blir till, läsandet av stamtavlorna och drömmar om hur hundarna ska komplettera varandra. Hur kommer valparna bli mentalt och exteriört? 
 

Många frågar oss även vilka färger valparna förväntas få. För en av de många roliga sakerna med våra raser är att dom kan ha så många olika färger och mönster. Det gör ju att alla kan hitta en hund i precis sin smak, och man kan ha en hel flock av samma ras hemma utan att den ena är den andre lik. En hund kan ju vara enfärgad som Nim, fläckig som Nia, eller full med prickar som Zeke. (se bild)

American Hairless får vara allt utom albino och merle, och Rat terrier får inte vara brindle (tigrerad) eller merle, och pälsen ska vara minst 10% vit. Varför brindle inte är tillåtet hos Rat terrier vet jag inte i nuläget, men albino och merle är kopplat till olika hälsoproblem och är därför fullt logiskt, och är färger man därför hade velat undvika hursomhelst. Både albino och merle har kopplats till hörsel och synskador hos hund. 

Under åren har det visat sig att valpköpare och andra också tycker att det här med färger är väldigt roligt och intressant.  Jag har ofta fått frågor som "Vad är det för färg på hunden?",  "Vad heter alla dom olika färgerna?" och "Vad är det för gentik som ligger bakom?". Därför bestämde jag mig till slut nu för att skriva om det här på vår hemsida :)

Vilka färger finns det? Här kan du kolla på en enkel färgkarta!
Vill du veta hur det blir dessa olika färger är det bäst att börja från början med Melanin och Gener.

Gå direkt till:  Färgkarta | B-locus | D-locusA-locus | E-locus | C-locus | S och T-locus |