e-locus

E-locus bestämmer hur mycket eumelanin (brunt eller svart) som får synas, eller om eumelaninet rentav inte får synas alls i pälsen/huden. Tänk på E-locus som en dimmer som låter dig välja om lampan ska lysa fullt, begränsat, eller inte alls. Det finns tre genvarianter här att komma ihåg i våra raser: 

  • Dominant E - tillåter eumelaninet att komma till fullt uttryck.
  • Dominant Ebr - får eumelaninet att begränsa sig till ränder, alltså tigrerat eller brindle.
  • Recessivt e - Har hunden dubbel uppsättning av denna gen så får inget eumelain synas i hundens päls/hud.

Dominant E
Det krävs bara ett dominant E för att hundens eumelanin-färg ska komma till fullt uttryck. Det är det vanligaste vi ser i våra raser, och den mest önskvärda i Rat terrier. E bestämmer alltså inte i vilken färgnyans eumelaninet ska komma till uttryck utan bara att "dimmern" står på full styrka. Eumelaninet kan fortfarande påverkas av andra gener som sobel-genen (Ay) eller diluterings-gener (dd). Kan se ut så här:

Charlie är solid blå = Aat/B_/dd/Ee
Charlie är solid blå = Aat/B_/dd/Ee
Zito är svartsoblad, Ayat/Bb/DD/EE
Zito är svartsoblad, Ayat/Bb/DD/EE

Dominant Ebr
Detta ger brindle och det räcker alltså med bara en sån gen. Brindle är inte tillåtet i Rat terrier, men det finns några American hairless terrier som är brindle. I vår tionde kull fick vi tre valpar som var tigrerade på kroppen. En svart brindle, en blå brindle och en brun brindle. En fjärde valp i den kullen hade tigreringen i sina tanmarkeringar, vilket endel av våra valpar tidigare också har haft. Varför blir det så?

Ebr kan bara formatera eumelaninen i ränder i befintligt feomelanin. Det här betyder att tigreringen kan endast ske där hunden är röd/tan.

  • På en atat hund som har tan markeringar syns alltså brindle i de begränsade partierna. Ebr kan inte påverka de partier där hunden är svart eller brun osv eftersom eumelaninet styr där.
  • En Ay hund däremot är ju röd på kroppen med eumelaninet inpepprat. Lägg till en Ebr-gen så lägger sig eumelninet snällt i ränder istället för inpepprat och voilá! - du har en hund med brindle på kroppen.
Nu är det svårt att visa på nakna hundar men gör ett försök här med systrarna Tezla och Tiyah:
Tezla är svart med brindle markeringar - atat/B_/D_/EbrE
Tezla är svart med brindle markeringar - atat/B_/D_/EbrE
Tiyah är svart brindle, alltså tigrerad på hela kroppen - Ayat/B_/D_/EbrE
Tiyah är svart brindle, alltså tigrerad på hela kroppen - Ayat/B_/D_/EbrE

Recessivt e
Denna gen krävs det alltså dubbel uppsättning av, men när den kommer till uttryck blir hunden alltså helt röd/tan färgad i pälsen/huden. Eumelainet är totalt "nerdimmat", man skulle kunna säga att det är nersläckt. Dock syns eumelaninet fortfarande på nos, trampdynor, tandkött osv så man ser ändå om hunden är svart, brun, blå eller creme, trots att färgen du ser på kroppen är endast feomelanin, alltså röd/tan (och vita partier där inget melanin finns alls). Det kan se ut så här.

Varga som valp. Hon är - atat/Bb/Dd/ee
Varga som valp. Hon är - atat/Bb/Dd/ee
Vargas vinterfärg
Vargas vinterfärg

Att komma ihåg:
Ebr ger brindle även om genen kommer ensam. Dock bara i det röda/tan.
Ebr + Ay = tigrerad hund (brinde)
Ebr + atat = tigrerade tan markeringar

Med hundar som har ee händer nånting mycket speciellt när det kombineras med en annan recessiv gen på C-locus. Häng med får ni se!
 

Gå direkt till:  C-locus | S och T-locus |
Tillbaka till:  Färger & Mönster | FärgkartaMelanin & Gener | B-locusD-locus | A-locus