Om Rat terrier

Den lilla hunden med det stora hjärtat!

Rat terriern är en hel-amerikansk hundras som avlades fram ur flera olika terrierraser för att vara en slags multi-arbetshund på amerikanska farmar. Där dess främsta uppgift har varit att hålla bort alla råttor och gnagare på farmen, både inomhus och utomhus, ovan och under jord. Rat terriers kan till och med ta sig upp i träd för att jaga bort oönskade ekorrar. I USA har den används lite som en allroundhund inom jakten. Allt ifrån småvilt till vildsvin i princip. Rasen har alltså en ordentlig jaktinstinkt.

Enligt den amerikanska rasklubben för ratterrier - RTCA, är rasen en "do it all" hund, alltså en allt-i-allo hund som egentligen kan vara bra till det mesta. Det är en liten till medium stor arbetande terrier som kan vara allt från ett barns bästa kompis, en motionskompis, agility, lydnad eller lämpad för nästan vilken aktivitet du kan tänka dig. De är smarta och lätta och träna samtidigt som de har ett glatt och lättsamt humör.

De beskrivs som orädda, intelligenta och envisa. De kan vara reserverade i början när de träffar nya människor men det brukar gå över rätt så fort. Men det är viktigt att man tidigt har lagt en bra grund genom ordentlig miljöträning, socialisering, och en tydlig och konsekvent fostran. I början kan ens unga rat terrier upplevas som väldigt vild och busig, och envis, men arbetar man på att lägga en bra grund så har men sedan en mycket trevlig hund resten av dess vuxna liv.

Rat terriern är en mycket kärleksfull och tillgiven familjemedlem som älskar all interaktion och uppmärksamhet från sin familj, och är en mycket trogen och lojal fyrbent kompis. En rat terrier mår bäst när den får hänga med resten av familjen på aktiviteter och inte lämnas hemma själv mer än nödvändigt. 

En Rat terrier behöver daglig aktiviering. Den är ju avlad för att jobba på en farm, och vill alltså gärna få komma ut och "jobba" med matte/husse. En halvtimmes lek och motion, och gärna längre tid än så om du har möjlighet, gör att du slipper ha en rastlös hund som lätt hittar på bus för att slippa vara "arbetslös". Men givetvis älskar den att mysa långa stunder i soffan med familjen också!
 

Rat terriers förekommer i många olika färger och mönster, men alltid med färgen vit. Pälsen är kort, slät och mjuk. De hårar inte så mycket som andra raser enligt RTCA, och det är främst på vår/höst dom fäller hår. Borstar man pälsen en gång i veckan, och lite oftare under vår/höst, så ska man kunna hålla hårandet under kontroll.

Rasen finns i två varianter - standard och mini, men vår kennel har valt att hålla oss till standard storleken med mankhöjd på 33-46 cm. Det finns även i USA de som föder upp vad de kallar för Giant rat terriers. 

Medellivslängden är 13-15 år.

* Att kupera svansar är inte tillåtet i Sverige!