Att börja ställa ut

Jag och Demelza på en av våra första utställningar... Jag och Demelza på en av våra första utställningar...

Först och främst vill jag säga att jag är ingen expert på detta , men jag tänker dela med mig här av det jag lärt mig hittills, och troligen gå tillbaka hit och revidera texten och lägga till allteftersom.

Träning
Givetvis kan man träna inför utställning själv hemma om man känner att man vet vad man håller på med. Tänk på med små valpar att inte träna långa pass, utan nångra minuter om dagen bara gör susen.
Vissa saker tycker jag man ska träna hunden på hemma oavsett om man tänker ställa ut eller inte eftersom de kan ha nytta av det när de ska till veterinär. Använd gärna klicker och godis. Följande är alltså grundläggande träning:

 1. Känna igenom. Hunden ska klara av att man får känna på den överallt. Och känner du ofta igenom din hund så kan du lättare märka också om nåt är på tok. Hunden ska också va okej med att man tittar i öron och känner på tassar (vilket underlättar kloklippning).
 2. Tänder. Hunden ska klara av att man får titta på och känna lite på tänderna. Detta tränar du ju också på genom att borsta tänderna regelbundet för att förebygga tandproblem längre fram.
 3. Stå på bord. Också något som är bra om hunden är van vid när man kommer till veterinären. 

Men nu åter till utställning... För egen del tycker jag att ringträning har varit overdärligt för att träna inför utställning. Man får goda konkreta råd och tips av erfarna utställare som kan se ens hund med ett objektivt öga, och det blir ju så bra social träning också! Dessutom blir det lättare att veta mer specifikt vad man ska träna på hemma. För vår del är det att stå still i en hel minut, haha!

När man varit på lite ringträning är det dags att anmäla till några inofficiella utställningar. Dessa är lite mindre och ofta väldigt trevliga tillställningar där man lär sig mycket om hur det går till "på riktigt", och man får öva på att praktisera det man lärt sig på ringträningen och se vad man behöver lägga mer fokus på. Det kan vara bra att ha gått på kanske tre inofficiella innan man börjar gå på officiella utställningar.

Utrustning
Det första att skaffa är ett utställningskoppel. Har provat många olika koppel och upptäckt att olika hundar funkar med olika koppel, så man får helt enkelt prova sig fram. 

Sen behöver du massor med godis. GOTT godis! Men tänk på att inte ha för stora bitar för då blir hunden snabbt mätt på godis och tappar motivationen att träna. Så små små bitar blir bäst. Vi brukar köra med kycklingkorv i början när vi ska lära in nåt nytt. De är lätta att bryta i småbitar och motiverar våra hundar väldigt. Men i ringen tar jag faktiskt nåt mindre gott, för de kan bli för hoppiga i ringen av för gott godis, som kycklingkorv.
Något som inte är nödvändigt men praktiskt är att skaffa en godishållare som du lätt kan fästa på kläderna.

En klicker kan vara bra att skaffa för när du tränar. Det gör det lättare att visa hunden exakt när den gör rätt genom att klicka precis då, och sen ge godis. Eller klicka när den stått still så länge som du tänkt och sen ge godis... En bra klicker kostar inte många kronor.

En nummerlappshållare kostar inte heller många kronor, och det är väldigt praktiskt för att fästa numerlappen när man tävlar. Och särskilt om man ställer fler en än hund och vill kunna byta lapp snabbt.

Ett trimbord är lite av en investering, men väl värt om du är seriös om att ställa ut. Det blir lite skillnad mot att öva på matbordet. Och köper man det begagnat så behöver det inte kosta allt för många hundralappar.

Ett SKK medlemskap, och gärna medlemskap i Svenska Terrierklubben också för att kunna anmäla dig till utställningar. ;-)

Kunskap
Förutom den kunskap man får av att gå på ringträningar och utställningar så behöver man också kunskap om sin egen ras och rasstandarden. Annars har man kanske svårt att förstå hur man ska visa upp sin hund, och varför domaren ger det omdöme han ger. SKK rastandard för American Hairless Terrier finner du HÄR.

Själva Utställningen!
Det är bra med en checklista på vad man behöver packa med sig. Så här ser min ut:

 • Vaccinationsintyg och stamtavla
 • Nummerlapp om jag fått det hemskickat i förväg.
 • Pengar till katalog, och annat som kan finnas att köpa där.
 • Campingfåtöljer
 • Filtar till hundarna att ligga på eller skugga burarna med.
 • Vanliga koppel och utställningskoppel
 • Vatten, vattenskål och ev mat till hundarna
 • Belöningsgodis
 • Vatten, fika/mat, kaffe till oss
 • Solskyddsfaktor om vi ska vara utomhus, alternativt regnkläder
 • Ev kläder till hundarna
 • Bajspåsar
 • (Utställningstält)
Ha det som går packat och klart så det går fort på morgonen. Åk tidigt så att det finns utrymme till att åka lite fel, rasta hundarna ordentligt när ni kommer fram, och få bekanta er med utställningsplatsen och ringen. Man märker hur de flesta hundarna är skälliga och uppspelta precis när de kommer, men efter 1-2 timmar blir det rätt så lugnt när alla hundarna vant sig vid att vara där och tröttnat på att ståheja. Och så lugn vill man ju att ens egen hund ska va när det är dags att gå in i ringen så hunden kan fokusera på dig och det ni gör. Därför lönar det sig att komma i god tid.
Men framförallt oavsett allt annat; HA KUL I RINGEN MED DIN FYRBENTA VÄN!