Juniorhandling

Dixie kom 3:a i junior handling i Ransäter 27 juli, och kvalade in till SM finalen i Stora Stockholm i December :) Dixie kom 3:a i junior handling i Ransäter 27 juli, och kvalade in till SM finalen i Stora Stockholm i December :)

Juniorhandling är en hundsport för ungdomar 10–17 år. Handler är det engelska uttrycket för personen som visar hund på en utställning eller är förare till hunden på prov eller tävling. Att tävla i juniorhandling är både roligt och bra träning för att ställa din hund i "vanliga" ringen.

Vår dotter Dixie tycker det är jättekul att visa hund, och har även kommit igång att börja tävla i juniorhandling. Längst ner på denna sida finns fler bilder på henne från utställningar.

Men först lite om mer om Juniorhandling som sport. Denna tävlingsform bygger på, till skillnad från hundutställningar, att domaren bedömer den som visar upp hunden (handlern) istället för själva hunden. Alltså ska hundens utseende (exteriör) inte påverka domaren. Handlern ska visa upp hundens bästa sidor och samtidigt göra det så lätt som möjligt för domaren att bedöma hundens utseende och rörelser. En riktigt duktig handler märks knappt, utan domaren kan helt koncentrera sig på att studera hunden.
 

Domaren vill se en bra kontakt och ett fint samarbete mellan handler och hund. Det är handlerns uppgift att se till att hunden är bekväm med situationen och att den känner sig glad och trygg.  

Sveriges Hundungdom (SHU) är huvudman för juniorhandling. Du måste alltså vara medlem i SHU för att kunna tävla. Svenska Terrierklubben (SvTEK) anordnar tävlingar i juniorhandling på sina terrierutställningar och ett klubbmästerskap i slutet på året, så har man terrier och är medlem i SvTEK kan man även gå med i Terrierjuniorerna och tävla i juniorhandling inom klubben.

Domare för tävlingar är antingen auktoriserade exteriördomare eller speciellt utbildade juniorhandlings domare. När alla tävlande har bedömts är det domarens svåra uppgift att plocka ut dem som ska vara kvar till semifinal. Är det en SM-uttagning är det vanligtvis mellan fyra och tio stycken som utses till en semifinal. Där kan domaren be de tävlande att byta hundar med varandra eller att två stycken visar sina hundar samtidigt - parvisning. I finalen kommer domaren att placera de tävlande och de två som vinner respektive åldersgrupp blir kvalificerade till SM. Vinnande junior av dessa två kan även få äran att representera Sverige på en större tävling utomlands.

I bildgalleriet nedan kan ni följa Dixies juniorhandling och hennes tävlande med sin rat terrier Obsidian.

Länk till mer information om juniorhandling på Svensk Hundungdom :)