Junior handling

Dixie kom 3:a i junior handling i Ransäter 27 juli, och kvalade in till SM finalen i Stora Stockholm i December :) Dixie kom 3:a i junior handling i Ransäter 27 juli, och kvalade in till SM finalen i Stora Stockholm i December :)

Junior handling är en hundsport för ungdomar 10–17 år. Handler är det engelska uttrycket för personen som visar hund på en utställning eller är förare till hunden på prov eller tävling. Att tävla i junior handling är både roligt och bra träning för att ställa din hund i "vanliga" ringen.

Vår dotter Dixie tycker det är jättekul att visa hund, och har även kommit igång att börja tävla i junior handling. Längst ner på denna sida finns fler bilder på henne från utställningar.

Men först lite om mer om vad Junior handling som sport. Tävlingsformen bygger på, till skillnad från hundutställningar, att domaren bedömer hur man visar upp hunden. Alltså ska hundens utseende (exteriör) inte påverka domaren. Handlern ska visa upp hundens absolut bästa sidor och samtidigt göra det så lätt som möjligt för domaren att bedöma hundens utseende och rörelser. En riktigt duktig handler märks knappt, utan domaren kan helt koncentrera sig på att studera hunden.
 

Domaren vill se en bra kontakt och ett fint samarbete mellan handler och hund. Det är handlerns uppgift att se till att hunden är bekväm med situationen och att den känner sig glad och trygg.  

Sveriges Hundungdom (SHU) är huvudman för junior handling. Du måste alltså vara medlem i SHU för att kunna tävla. Och Svenska Terrierklubben (SvTEK) anordnar tävlingar i junior handling på sina terrier-utställningar och ett klubbmästerskap i slutet på året, så har man terrier och är medlem i SvTEK kan man även gå med i Terrierjuniorerna och tävla i junior handling inom klubben.

Domare för tävlingar är antingen auktoriserade exteriördomare eller speciellt utbildade junior handlingdomare. När alla tävlande har bedömts är det domarens svåra uppgift att plocka ut dem som ska vara kvar till semifinalen. Är det en SM-uttagning är det vanligtvis mellan'fyra och tio stycken som utses till en semifinal. Där kan domaren be de tävlande att byta hundar med varandra eller att två stycken visar sina hundar samtidigt - parvisning. I finalen kommer domaren att placera de tävlande och den som vinner respektive åldersgrupp blir kvalificerade till SM. Vinnande junior kan även få äran att representera Sverige på en större tävling utomlands.

Länk till mer information om junior handling på Svensk Hundungdom :)